„Na místo vyjeli hasiči z HZS Kolín, SDH Pečky a drážní hasiči SŽDC Nymburk," uvedl mluvčí hasičů Ladislav Holomčík. Cestující opustili hořící vagón, přešli do jiných vozů vlaku.

Na místo vyrazil i starosta městyse Marek Semerád. „Uvidíme, zda budeme moci nějak pomoci, aktivoval jsem naše dobrovolné hasiče," řekl.

Následně se zjišťovalo, zda příčinou nemohl být požár baterií. Kolem 17.45 byl požár lokalizován, následovalo měření termokamerou.

Vlak byl odtažen do stanice ve Velimi, kde dojde k jeho kontrole. Pro cestující byla z Velimi zajištěná náhradní doprava. Do hodiny byl provoz na trati obnoven.

Problémy měla souprava už po výjezdu z trati, líčí cestující

První problémy měla souprava už asi pět minut po výjezdu z Prahy. Ze stanice vyjel rychlík EuroCity v 15:49, ale urazil jen pár kilometrů.
"Vypadalo to, jako by někdo ve vlaku hodil dýmovnici. Zastavili jsme někde v polích na 15-20 minut," popsala z vlaku jedna z cestujících Veronika Skřivanová. Po chvíli stání uprostřed ničehose se vlak dal opět do pohybu, ale to vydrželo jen dvacet minut.

"Pak kolem po chodbě proběhl průvodčí a křičel: "Chlapi! Hasičák!" takže jsme všichni cestující byli hned klidnější. Vzápětí začal průvodčí shánět číslo na hasiče," popsala dále Veronika Skřivanová. Hasičům také nějakou dobu trvalo, než se na místo vůbec dostali. Ti první podle jejích slov přišli pěšky, protože autem se nebylo možné k soupravě dostat.