Policisté zatím kvůli vyšetřování příčinu exploze nepoodhalili. Místní lidé spekulovali také o pokusu o sebevraždu. Tu ale policie nepotvrdila. „Je to jedna z verzí, se kterou pracujeme, stejně jako úmysl, nedbalost a technická závada. V této chvíli nemůžeme vyloučit ani jedno," uvedla Martina Fejfarová, mluvčí kolínských policistů.

Exploze byla tak silná, že dům zcela zničila a poškodila i stavby v okolí. Za své vzala okna a střechy domů v bezprostřední blízkosti. Následky výbuchu hasiči celé dopoledne likvidovali.

Výbuch domu v CerhenicíchDům explodoval v úterý 1:38 hodin ráno. Ještě celé dopoledne ale hasiči likvidovali následky exploze. „Slyšeli jsme ohromnou ránu, muselo to být slyšet až v Pečkách a Kolíně," řekl nám jeden z místních, který se byl podívat na neštěstí. „Slyšeli jsme, že měl vybouchnout plyn, ale kdoví," podotkl druhý muž, který vše sledoval od policejní pásky. Tou byla zahrazená celá ulice. Se svojí vnučkou sledovala scénu také seniorka. „Výbuch jsem neviděla, ale byla to hrozná rána. Víc nevím," řekla nám.

Těžce zraněného převezli do vinohradské nemocnice

Po výbuchu na místo vyrazila posádka kolínské rychlé zdravotnické pomoci, lékařka ve vozu rendez-vous z Kolína, hasičský záchranný sbor a policie. "Po příjezdu záchranáři ošetřili lehce poraněného muže, kterého poranilo rozbité sklo a který se v době výbuchu nenacházel v domě. Poté hasiči vyvedli z trosek domu muže, který se nadýchal zplodin, měl popálené dýchací cesty a popáleniny v dolní části těla. Lékařka těžce zraněného muže zaintubovala, připojila na umělou plicní ventilaci a po ošetření byl transportován na popáleninové centrum pražské vinohradské nemocnice," řekla Petra Effenbergerová, mluvčí středočeské záchranky.

Zřejmě šlo o výbuch plynu

Možnost, že se jednalo o výbuch plynu, také nastínila Lenka Kostková, mluvčí hasičů. „Zřejmě šlo o výbuch plynu, který zničil dům, Výbuch domu v Cerhenicíchvypukl požár. Na místo jsme poslali hasiče z Kutné Hory a Kolína a jednotky dobrovolných hasičů z Peček a Cerhenic," uvedla.

Majitel byl uvízlý pod troskami domu, hasičům se krátce po druhé ráno muže podařilo najít. „Poskytli jsme první pomoc, kyslík, záchranáři ho odvezli do vinohradské nemocnice. Další poraněná osoba byl soused, který utrpěl lehká zranění. Pořezal se o sklo z oken," vysvětlila.

Plyn vypnuli hasiči i v okolních ulicích, v pět ráno začala technika odklízet trosky. „Škoda je předběžně stanovena na 2 miliony korun, příčina je v šetření," řekla Lenka Kostková.