Na místo tak vyrazili profesionální hasiči z berounské stanice, jako posily také dobrovolné sbory z obcí Chyňava, Králův Dvůr a Zdice. „Protože bylo ohlášeno, že na balkoně zasaženého bytu jsou osoby, které kvůli silnému zakouření nemohou objekt opustit, rozhodl operační důstojník také o vyslání výškové techniky,“ řekla Tereza Fliegerová.

Hasiči tak zachránili z balkonu za pomocí koše automobilového žebříku dva dospělé lidi a jednoho nezletilého, ihned je předali zdravotníkům do péče. „Dalších třináct obyvatel domu bylo evakuováno po schodišti ve spolupráci s Policií ČR. V bytě hasiči zasahovali vysokotlakým vodním proudem a používali přetlakovou ventilaci. Celý zásah probíhal v dýchací technice. Krátce před třetí hodinou byla provedena likvidace a byt byl předán dceři majitele,“ popsala situaci mluvčí hasičů.

Škodu je předběžně vyčíslená na půl milionu korun. „Příčinou požáru byla podle vyšetřovatele HZS technická závada elektrického spotřebiče,“ řekla k berounskému případu Tereza Fliegerová.

Druhou událostí, a podle hasičů i závažnější, kterou středisko řešilo, byl požár nákladního automobilu na parkovišti v obci Dobrovíz v okrese Praha-západ. „Oznámení přijali středočeští hasiči v půl šesté. Na místo vyjela profesionální jednotka ze stanice Kladno spolu s jednotkami SDH obcí Hostouň a Středokluky,“ uvedla mluvčí hasičů.

Po příjezdu hasičů na místo velitel zásahu potvrdil, že jde o požár kabiny tahače, na návěs se plameny nerozšířily. „Zásah probíhal dvěma C proudy a vysokotlakem. Řidič nákladní soupravy byl předán zdravotnické záchranné službě, protože se při snaze uhasit požár vlastními silami popálil a nadýchal zplodin hoření. Zhruba po patnácti minutách od zahájení zásahu byl požár lokalizován a za další půlhodinu zlikvidován,“ řekla Tereza Fliegerová.

Přímé škody odhadl vyšetřovatel na tři miliony korun. „Jako příčinu požáru stanovil závadu na lednici, která byla umístěna v kabině nákladního automobilu,“ dodala mluvčí hasičů.

Požár skladu sena a dřeva v Oseku.
OBRAZEM: V Oseku na Berousku shořel seník
Ilustrační foto
U maturity z houbaření lze také propadnout