Protože Kolínsko není významně zalesněným okresem, hasiči se zde tak častěji potýkají s požáry polí. Pro muže, kteří krotí plameny, to je o něco snadnější, než hasit v lese, třebaže tam jsou jiné problémy.

„U lesů bývá největší problém dostupnost v terénu. Kolikrát se stává, že tam není možné zajet technikou, musí se od cisterny tahat metry či kilometry vedení, aby dostali vodu k místu zásahu,“ vysvětlila podotkla Tereza Fliegerová, mluvčí středočeských hasičů.

Ilustrační foto
V horku zpomalte a pijte, radí záchranáři

Ovšem ani hašení požáru pole není nic jednoduchého. Tam se totiž plameny šíří snadněji. „Od malé jiskry to jde k velkému požáru velmi rychle. Pokud je teplé sucho a fouká vítr, tak se to rozroste velmi rychle – pokud není na místě duchapřítomný zemědělec,“ podotkla mluvčí.

Z praxe hovořila o případech, kdy zemědělec při podobné situaci zoral pole kolem ohně, takže se nerozšířil tak, jak by to bylo v případě, kdyby tam nebyl. Takto se třeba zachovali zemědělci při požáru loni v červenci u Cerhenic, kde pole zahořelo vlivem technické závady elektroinstalace kombajnu a plameny se ze stroje rychle rozšířily na rozlohu asi 150×80 metrů.

Mluvčí Moravskoslezských hasičů Lukáš Popp
Co dělat při požáru? Zavřete dveře a snažte se zamezit šíření, říká hasič

Přesto ale mluvčí radí nepodceňovat oheň a neřešit vše na vlastní pěst. „Nejdůležitější je nepodcenit situaci a včas zavolat na tísňovou linku,“ odpověděla na dotaz, zda jsou nějaká pravidla pro lidi, kteří bydlí u pole a spatří, že na něm hoří. Hasícím přístrojem takový oheň prý není možné uhasit. „Je potřeba velké množství vody, které mají cisterny. Zavolat včas hasiče je tak nejlepší řešení,“ podotkla.

Hlavní rizika požáru pole
- zahořet může pole například i od zemědělské techniky, ale i od neuhašeného ohně
- požár se šíří velmi rychle
- suché počasí šíření ještě uspíší
- lidé rozhodně nemají podceňovat a doufat, že se požár uhasí sám; naopak je třeba volat hasiče

Jak na požár pole?
- co nejrychleji volat tísňovou linku+
- hasiči z praxe hovoří o případech, kdy zemědělec vytvořil zoráním pole brázdu, která zamezila, případně zpomalila šíření požáru

Hlavní problémy požáru lesa
- terén může být pro hasiče velmi špatně dostupný
- stromy mohou šíření požáru teoreticky zpomalit, že se požár nerozšíří tak rychle, jako na suchém poli – ale i les může být v dlouhotrvajícím suchu vyschlý
- hasiči musejí od cisterny tahat metry až kilometry vedení, aby se s vodou dostali až k místu požáru