Stěžuje to pohyb hasičů, kteří se potřebují dostat k místu zásahu a k vodě; nedělejte to! Takové poselství mají profesionální i dobrovolní hasiči, kteří zasahovali u požáru odpadu na kutnohorském Karlově. Řada lidí se totiž šla podívat na oheň a nevhodně zaparkovaná auta hasičům komplikovala práci při nedělním hašení v místech, kde stojí skladištní haly.

Na svém facebookovém profilu se nad problematikou zamýšleli dobrovolní hasiči z Nových Dvorů, kteří vyzývali k ohleduplnosti k hasičům. S problémem se potýkali také kutnohorští profesionální hasiči. „Diváci“, kteří se chtěli dostat co nejblíže ohni, ale nebyli jediným problémem, který komplikoval příjezd hasičských aut. „Za prvé, dopravní situaci komplikoval nezprovozněný malínský most. Druhý problém byl s poměrně hodně auty, která na místě byla, a lidé se v nich přijeli podívat, co se děje,“ řekl ředitel kutnohorských hasičů Jiří Pokorný.

Čáslavská ulice, kudy hasiči jezdili na místo a také z ní vyjížděli pro vodu k hašení, se tedy stala skutečně vytíženou – a stojící auta situaci skutečně nepomáhala. „Je to špatně, stěžuje to pohyb vozidel. Ve spolupráci s Policií ČR a městskou policií jsme Čáslavskou ulici dočasně uzavřeli, abychom měli zajištěný bezproblémový pohyb techniky, když jsme jezdili k vodním zdrojům,“ podotkl.

Požár na Karlově
VIDEO, FOTO: V Kutné Hoře hořel odpad. Škoda přesáhne 10 milionů korun

Hasiči požár v pondělí již zcela zlikvidovali, na místě nebyla dopoledne jednotka ani profesionálních hasičů, ani dobrovolných, řekla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková. Jak požár ale vznikl, zatím vyšetřovatelé zjišťují. „Příčina požáru je nyní v šetření, předběžná škoda byla vyčíslena na 15 milionů korun,“ poznamenala.

Požár patřil k těm složitějším, co se týká na uhašení, podotkla mluvčí hasičů. „Požár na velké ploše se špatně hasí. Nepřispělo k tomu ani počasí, když byla taková vedra,“ řekla. Potřebovali hasiči ale na takový požár nějakou speciální techniku? „Speciální dýchací techniku jsme nenasazovali, máme tu nejšpičkovější, kterou používáme u všech požárů,“ odpověděla.

V místě hořely plasty, lepenka a papír, hasiči vyhlásili dokonce třetí stupeň poplachu. Z dálky se dal spatřit černý hustý dým, ten byl podle našich informací viditelný až v Praze. Právě černý kouř lákal množství lidí, aby se podívali co nejblíže.

Na místě požáru musela zasahovat záchranná služba. Od plamenů sálalo teplo několik metrů daleko, což ještě umocňovalo vysoké teploty a komplikovalo práci všem. Záchranáři kvůli přehřátí ošetřovali pět hasičů, jednoho člověka kvůli přehřátí převezli na oddělení interny kutnohorského nemocnice, další osobu převezli kvůli nadýchání zplodinami.

Ilustrační foto
Lidé spící ve stanech jsou pro zloděje snadná kořist

Požár pneumatik v Kladně 

Hustý dým zahalil oblohu i v pondělí. Tentokrát se valil z areálu v Průmyslové ulici v Kladně, kde došlo k požáru skládky pneumatik.

"Byl vyhlášen už třetí stupeň požárního poplachu. Na místě je aktuálně celkem dvanáct jednotek hasičů, z toho tři profesionální a devět jednotek dobrovolných hasičů," řekla Vladimíra Kereková.

Vzhledem k tomu, že na stejném místě hořela skládka pneu i vloni, je důvodné podezření, že se jedná o úmyslné zapálení.

Případem se rovněž začala zabývat policie.

Hustý černý dým byl vidět z širokého okolí.
Nad Kladnem se vznášel černý oblak, po roce opět hořela černá skládka pneumatik