Letos lidé platili před navýšením za gigajoul 688 korun. Po navýšení by to mělo být 838 korun. „Je to samozřejmě navýšení, ale oproti některým městům výrazně nižší,“ uvedl starosta Michael Kašpar.

V souvislosti s nárůstem cen energií se radnice snaží situaci řešit s nájemníky městských bytů. „Zejména ty, kteří při vyúčtování mívají vyšší doplatky, se snažíme motivovat, ať si zálohy zkontrolují, přehodnotí a zaktualizují. Je pak velmi nepříjemné, když samoživiteli nebo seniorovi přijde nedoplatek třeba 15000 korun, místo aby si o 300 či 400 korun navýšil zálohy,“ řekl místostarosta Michal Najbrt a dodal, že příslušný odbor s nájemníky komunikuje, rozhodnutí je ale na nich. „Nemůžeme jim to přikázat a předepsat. Některé dodavatele energií si nasmlouvávají sami, například elektřinu,“ dodal.

Město se dlouhodobě snaží ke zvýšení záloh motivovat zejména seniorskou klientelu. „Není to otázka jen posledního půl roku. Chceme předejít možným problémům s exekucemi až třeba vystěhování, když klient neplatí své závazky,“ doplnil místostarosta.

Městská hromadná doprava v Kolíně.
Odhlasováno: Kolín uvolnil peníze na MHD od nového roku zdarma

Změnu záloh lze udělat na odboru správy bytových a nebytových prostor v Sokolské ulici vždy v úředních dnech, tedy v pondělí a ve středu od 8 do 17 hodin. Lze se tam i individuálně poradit, na jakou částku by ten který nájemník měl zálohy upravit.

Když už nájemníci městských bytů do kanceláře odboru vyrazí, mohou si tam domluvit přístup do aplikace Správa domů a bytů on-line. Kvůli ochraně osobních dat je třeba to udělat osobně. Pak už se bude moci kdykoli online podívat na aktuální informace o výši pohledávek za jednotlivé měsíce, provedených platbách, měsíčních předpisech úhrad nebo právě o náměrech vody a tepla ve svém bytě. Přístup je přes běžné internetové rozhraní z počítače, tabletu nebo mobilního telefonu.