Objevila se však okolnost, která rozjezd výroby nových vozů komplikuje. Není totiž jisté, že noví pracovníci najdou bydlení. „Je nám líto, že největší zaměstnavatel v regionu musí bojovat s bariérami, které v krajním případě navýšení výroby ohrožují," uvedl mluvčí automobilky Radek Kňava. Tím myslí městem vyhlášenou stavební uzávěru, která neumožňuje kolaudovat nová ubytovací zařízení. Ani rozšířit stávající.

Město podle starosty Víta Rakušana další ubytovny na svém území nechce. Stavební uzávěra podle něj nemá být problémem. „Říkáme, že primárně by měli být zaměstnávání lidé z našeho regionu. Tím odpadá problém s ubytováním," řekl Vít Rakušan. Jeho názor je takový, že není důvod, proč stavební uzávěru rušit.

Region je co do potenciálních zaměstnanců téměř vyčerpán

TPCA ale pro své lidi bude ubytování potřebovat. Podle hlášení personálních agentur totiž je okolní region co do potenciálních zaměstnanců už téměř vyčerpán. „TPCA se dlouhodobě snaží zaměstnávat zejména lidi z regionu. 
Z 600 pracovníků, kteří nastoupili během uplynulého půl roku, je drtivá většina 
z Kolínska a Kutnohorska," uvedl Radek Kňava.

Dosud TPCA dělala nábor do 50 kilometrů od továrny, nyní po avizovaném vyčerpání pracovníků z regionu se rozšiřuje na sever Čech a Moravu. „TPCA má nyní asi 50 volných bytů na sídlištích U Vodárny a V Kasárnách. Další ubytování si musí zařídit společnost sama, ve městě je ubytoven dost," řekl místostarosta Tomáš Růžička. 

Podle slov starosty se navíc s ubytovnami pojí negativní jevy. „Co mám informace od policie, tak stavební uzávěra městu pomáhá," uvedl starosta Vít Rakušan. „Nějaké pracovní síly se v regionu určitě vygenerují, nemyslím, že bude potřeba najít ubytování pro 600 lidí," dodal.

S nalezením ubytování má pomoci i web

„Ubytování se pro své pracovníky samozřejmě snažíme zajistit, ale podle našich odhadů bude už v létě kapacita stávajících ubytoven nedostatečná a provozovatelé z Kolína nám říkají, že ji nemohou zvýšit kvůli stavební uzávěře. Proto jsme vyvolali jednání s novým vlastníkem ubytovny v Ovčárech, aby ji znovu otevřel. Ani 50 bytů, které už čekají na přidělení našim zaměstnancům, ani ubytovna v Ovčárech ale vše nevyřeší," vysvětlil Radek Kňava.

„Proto jsme rozjeli stránky www.bydleni-kolinsko.cz, na kterých mohou obyvatelé z regionu uveřejňovat nabídky ubytování. Nemusí to být celý dům či byt, ale i pronájem pokoje nebo spolubydlení. Věříme, že toto pomůže nastartovat ubytování ní našich lidí v soukromí," dodal mluvčí.

TPCA má nyní 70% zaměstnanců přímo z okolního regionu

V současné době je 70% zaměstnanců TPCA z okolního regionu. „Od začátku fungování TPCA jsme na mzdách vyplatili již více než 10 miliard korun. To jsou peníze, které v regionu zůstávají, stejně jako 100 milionů, které jsme věnovali na dobročinné projekty v regionu," dodal Radek Kňava závěrem.

V této souvislosti automobilka realizuje v regionu průzkum, kdy se ptá občanů, jaké projekty by měla podporovat.
Problému stavební uzávěry, přijímání nových zaměstnanců a navýšení výroby v TPCA se bude nadále věnovat, přineseme příběh jednoho z nových pracovníků, kteří by v Kolíně rádi i s rodinou našli nový domov, ale nemohou sehnat bydlení.