Řešení? Řada kolínských barů zavírá až do odvolání. Jak ale říkají sami provozovatelé – často pouze pod příslibem anonymity – otevření oblíbených kolínských podniků může taky přijít až na jaře.

Řada podniků má na svých facebookových profilech podobný vzkaz: zavíráme na neurčito. Jedním z nich je třeba i Bar Sklep na kolínském Karlově náměstí. Provozovatel Petr Topinka ho otevíral se vší parádou v únoru – a v březnu ho zavřela opatření proti koronaviru. Nyní je zavřený znovu.

„Dokud se situace nevrátí do normálu, tak otevírat nebudeme. Stálo to spoustu peněz, platím nájem, platím elektriku. Mám tam nějakou investici a nevím, kdy ho budu moci otevřít – třeba až na jaře,“ odpověděl Deníku na otázku, jaké má plány v současné nepříznivé koronavirové situaci.

Z koštování vína v Kolíně.
Vína koštovali i nabízeli jen ti nejstatečnější

Není ale jediný. Uzavření oznámil třeba i další kolínský známý podnik – a sice Harlys Bar v Pražské ulici. „Vzhledem k situaci provázené danými restrikcemi a omezeními vám oznamujeme, že uzavíráme naši provozovnu Harlys bar Kolín. Ale nebojte se pouze dočasně,“ oznámil provozovatel na Facebooku. Ten láká příznivce, aby vyčkali – poté slibují spoustu novinek. Kdy by to ale mělo být, zůstává otázkou – nikdo neví, jak dlouho budou aktuální opatření trvat.

Prvotní odhady nevypadají pro bary vůbec dobře. Podle oslovených provozních, kteří ale nechtěli být jmenovaní, se tržby barů propadly první víkend s dřívější zavírací hodinou v 22 hodin na zhruba pětinu. To si provozovatelé neumějí dlouhodobě představit: náklady zůstávají stejné, možnost, kdy vydělávat, se ale velmi zúžila.

Ilustrační foto.
Jako na jaře. Seniory s příbuznými spojuje jen internet kvůli zákazu návštěv

V podstatě jsou podle nich dvě cesty: buď otevírat o hodně dříve a doufat, že lidé přijdou, nebo zavřít své dveře úplně. Zatímco se restaurace již při první vlně koronaviru zvládly adaptovat na rozvážení jídla zákazníkům a dovedou si tento režim často představit i v druhé vlně, pro bary a hospody taková možnost nepřipadá v úvahu.

Řada hospodských také uvažuje, zda budou vůbec po druhé vlně koronaviru lidé ještě ochotni chodit do barů, nebo si raději dají své oblíbené pití doma – ať už z finančních důvodů, nebo z obav z koronaviru.

Koronavirus a bary
- za současných opatření musejí bary uzavřít své dveře v 22 hodin
- provozovatelé se obávají dalších opatření
- povinná zavíračka v 22 hodin pro ně znamená, že nevydělají ani na provoz
- řada barů proto svoji činnost ukončila až do odvolání
- zatímco restaurace mohou jídlo zájemcům dovážet, hospody a bary mají situaci naprosto jinou
- bary se pohybují zhruba na pětině tržeb oproti normálu