Úplný úvod mistrovství obstaraly kladivářky, mezi nimiž o olympijskou šanci bojovala členka naší T.J., startující v barvách Dukly Praha, Kateřina Šafránková. V mistrovském závodě ukázala velmi dobrou formu a hodem dlouhým 69,56 m vybojovala svůj další mistrovský titul, ale 70 metrů, hranice světové extratřídy, nepadla.

Závodiště ve Velké Chuchli v neděli hostilo 101. ročník nejprestižnějšího rovinového dostihu u nás - České derby.
101. České derby patřilo favoritovi

Jako první z Kolíňaček se v rozběhu na 400 metrů překážek představila juniorka Lenka Novotná. V prvním rozběhu si vedla výborně, doběhla třetí a vylepšila svůj nejlepší letošní výkon, jímž získala minulý týden stříbro na juniorském šampionátu, na 61,30 s, čímž zaostala jen tři setinky za osobním rekordem. Musela ještě počkat na výsledek dalších dvou rozběhů, ale tento čas jí nakonec stačil na postup do nedělního finále ze sedmé příčky!

V sektoru trojskokanů bojoval Michal Sebera. V prvém pokusu zaznamenal výkon 14,43 m, který vylepšil ve třetí sérii na 14,56 m a probojoval se do užšího finále. V následujících třech sériích už ale žádný z jeho pokusů nebyl zdařený a kolínský trojskokan obsadil konečnou sedmou příčku.

Sprinterka Jana Šafránková po juniorském bronzu se neztratila ani mezi nejlepšími ženami. V protivětru půl metru za sekundu doběhla ve třetím rozběhu v čase 12,27 s na čtvrtém místě a na celkové desáté příčce ji od postupu do osmičlenného finále dělila jedna desetina sekundy.

Naopak finále si vybojoval svěřenec Antonína Morávka Marek Řehák, který si v rozběhu vylepšil osobní maximum na 10,68 s a do osmičky postoupil společně s bývalými partnery z tréninkové skupiny Štěpánem Hamplem a Stanislavem Jírou, hájícím nyní barvy pražského Olympu. Do finálového závodu už ale kolínský sprinter nenastoupil kvůli zranění, které si přivodil v rozběhu na cílových čarách, zatímco Štěpán Hampl vybojoval za Dominikem Záleským a Zdeňkem Stromšíkem bronzovou medaili. Dorostenec Jiří Synek obsadil v této disciplíně 22. místo časem 11,23 s.

I další z odchovankyň kolínské atletiky Helena Jiranová si v následujícím finále běhu na 100 metrů překážek vedla výborně. Na mistrovský titul sice nedosáhla, ale na stříbrné pozici zaběhla vynikající čas 13,12 s, který si ale kvůli podpoře větru o síle 2,3 m/s nemůže zapsat jako osobní rekord.

SK Sršni Kutná Hora - SK Černošice
Krajská liga při starém. Vyšší počet zápasů ve vyřazovací části neprošel

V té době se už ale rozjížděla z kolínského pohledu nejočekávanější disciplína - ženský skok o tyči. Zuzana Pražáková zahájila soutěž na 395 cm, které stejně jako 405 cm zdolala napoprvé. Horkou chvilku ale zažila na další postupné výšce 415 cm. Tu totiž Nikola Pöschlová i Amálie Švábíková zdolaly napoprvé, Romana Maláčová ještě stále vynechávala, ale kolínská tyčkařka na první ani na druhý pokus neuspěla. Napotřetí se ale v soutěži zachránila, a když hned napoprvé přelétla přes 425 cm, bylo jasné, že ze Zlína bez medaile neodjede, protože na této výšce již vypadla kladenská Nikola Pöschlová. Svěřenkyně svého otce Vladimíra Pražáka a Boleslava Patery dokonce napotřetí překonala i laťku ve výši 435 cm a boj o to, jakou bude její medaile mít hodnotu, pokračoval na 445 cm. Tam už ale Zuzana Pražáková na rozdíl od obou svých soupeřek neuspěla a ze Zlína si ve výborném výkonu, který je jen centimetr za jejím osobním maximem, odváží bronz!

Předposledním kolínským sobotním vystoupením byla mužská štafeta na 4x100 metrů. Čtveřice, ve které ale chyběli nejrychlejší kolínští sprinteři Marek Řehák, Lukáš Soukal a Jiří Šámal a v jejímž složení byli tři dorostenci Matěj Rosenberger, Jiří Synek a Vít Vinduška a trojskokan Michal Sebera, zaběhla čas 43,67 s a doběhla čtvrtá. Lukáš Soukal se představil v české reprezentační juniorské štafetě, která dosáhla času 40,68 s. Ještě o sedm setin byli rychlejší mistři republiky z pražského Olympu v sestavě se Štěpánem Hamplem a Stanislavem Jírou.

Tečka za velmi vydařeným sobotním kolínským programem udělal v běhu na 5000 metrů Roman Pazdera. V nejdelším závodě šampionátu si vedl skvěle. Nejprve se dlouho držel ve vedoucí skupině, poté v trojici bojující o čtvrté místo. V posledním kilometru dokázal svěřenec Jany Šedinové porazit Jiřího Homoláče a doběhl ve druhém nejrychlejším čase své kariéry 14:50,95 min. na výborné páté příčce.

První nedělní disciplínou bylo mužské kladivo, ve kterém si skvěle vedl letos teprve dvacetiletý Martin Buryan. V první sérii sice poslal kladivo za šedesát metrů, ale mimo výseč. Druhým hodem 61,10 m si však jasně řekl o účast mezi finálovou osmičkou. Ve čtvrté sérii se vylepšil na 61,85 m, ale to hlavní přišlo v pátém pokusu. Svěřenec Petra Sklenáře v něm dosáhl výkonu 64,55 m, čímž vylepšil nejen své osobní maximum, ale i kolínský historický rekord, a to o více než dva metry! Tento životní hod mu nakonec přinesl mezi českou elitou čtvrtou příčku jen 58 cm od bronzu a 96 cm od stříbra! 

Ve finálovém běhu na 400 metrů překážek zaklekla do bloků svěřenkyně Veroniky Jelínkové Lenka Novotná. Potřetí za sebou předvedla výkon pod 62 sekund a tentokrát jí čas 61,70 s ve velmi kvalitním závodě přinesl výbornou šestou pozici.

Stará garda FK Brandýs (v pruhovaném) nastoupila v rámci oslav 120. výročí založení klubu k charitativnímu utkání proti Realu Top Praha.
S klubem svých začátků slavil i Matějovský. Radost měl nejen z výstavní trefy

S velmi dobrou formou se na vrcholu tuzemské sezóny potkal také vrhač Pavel Krejča. V koulařském kruhu předvedl ve druhé sérii 15,03 m a již poněkolikáté zaostal velmi těsně za kolínským historickým rekordem Jana Bukáčka. V celkovém hodnocení disciplíny to pro něj znamenalo desátou příčku.

Po zranění se do výškařského sektoru vrátila juniorka Anita Hrušková. Po zdolaných 160 a 164 cm již na další postupné výšce neuspěla, a to pro ni znamenalo jedenácté místo. O medaili v této disciplíně bojovala další z odchovankyň kolínské atletiky Denisa Pešová, která zdolala 174 cm a skončila na pokusy čtvrtá při stejném výkonu s bronzovou Nikolou Gavendovou.

Celé kolínské vystoupení na letošním šampionátu zakončil ve své druhé disciplíně Pavel Krejča. I v hodu oštěpem se mu dařilo, předvedl svůj nejlepší výkon letošní sezóny 60,55 m a obsadil sedmou pozici.

Kolínská stopa na letošním mistrovství byla díky tomu, že téměř všem reprezentantům Sokola Kolín-atletika se dařilo, velmi výrazná. Vrcholem byla bronzová medaile Zuzany Pražákové, ale také sedm finálových umístění - čtvrtá pozice Martina Buryana a štafety na 4x100 metrů, páté místo Romany Pazdery, šesté Lenky Novotné, sedmá Michala Sebery a Pavla Krejči a postup do finále Marka Řeháka - ukázalo, že kolínská atletická špička letošní velmi obtížnou přípravu na vrchol sezóny zvládla. Navíc sílu kolínské atletiky podtrhly i úspěchy nedávných odchovanců - zlato Kateřiny Šafránkové a členů štafety pražského Olympu Štěpána Hampla a Stanislava Jíry, stříbro Heleny Jiranové a bronz Štěpána Hampla.

(Tuček Jiří)

Fotbalový brankář Patrik Vízek
Kolínu jsem fandil a z vyřazení Pardubic jsem měl radost, říká gólman Vízek