„Je to pro nás velký úspěch. Po dlouhé době budeme hrát o medaile," potěšilo trenéra Ostravy Dušana Medveckého.

Kolín nastupoval do utkání v těžké pozici. V sérii prohrával 1:2 a jestliže si chtěl vynutit pátý rozhodující zápas, musel bezpodmínečně zvítězit.

Na začátku to také vypadalo slibně. Po třech minutách vedl o pět bodů a ještě v sedmé minutě bylo skóre vyrovnané. Jenomže pak se domácí začali trápit v koncovce. Rozdíl ve skóre postupně narůstal. V poločase to bylo o třináct bodů.

Málokdo by v tu chvíli věřil v obrat. Ten ale málem přišel. Na začátku třetí čtvrtiny to bylo najednou už jenom o šest bodů. Hala bouřila. Trenér hostů si vzal oddechový čas, čímž na chvíli zabrzdil dobře rozjetý Kolín.  A jak se později ukázalo, byl to jeden z klíčových momentů.

Během chvíle  to najednou bylo o sedmnáct bodů. Když pak ve 31. minutě musel pro pět chyb opustit palubovku Bolds, situace byla vážná. Hráči Ostravy nakonec zápas dohrávali v pohodovém tempu.

Když do konce utkání zbývala minuta a půl, začali se hostující trenéři objímat. Věděli, že jim postup už nemůže nikdo vzít.

V závěru se v dobrém ukázalo i kolínské publikum, které vyprovodilo své hráče potleskem. A zaslouženým. Kolín totiž v hodně těžkých podmínkách prožil druhou nejúspěšnější sezonu v historii. „Až další sezony ukáží, co jsme za poslední dva roky dokázali," uvedl trenér Kolína Predrag Benáček.

„Po nervózním začátku jsme se dostali výbornou obranou  do zápasu. Ubránili jsme Kolín na 55 bodech," uznal Dušan Medvecký. „Gratuluji klukům. My jsme splnili předsezónní cíl, který jsme si dali. Klobouk dolů před klukama, masérem, Zdeňkem Humlem, Markem Stuchlým. Jsem nesmírně šťastný a spokojený, že jsme postoupili do semifinále," dodal.

„Gratuluji Ostravě. V průběhu celé série byla lepší. Hrála s chutí a chtěla víc vyhrát. Čtvrtfinálovou sérii vyhrála zaslouženě. Přeji jim hodně štěstí v semifinále. Mohou dokázat ještě víc. Hrají velmi dobře a mají zkušené borce, hráče, kteří vědí, co to je play-off a mají s ním zkušenosti. Přeji jim, co nejlepší výsledky," podotkl Predrag Benáček.

BC Unikol Kolín - NH Ostrava 55:82

Body: Kříž 12, Zuzák 11, Bolds 11, Ubilla 8, Field 6, Vyoral 3, Radulovič 2, Machač 2 – Dufault 26, Ames 19, Stehlík 14, Jurečka 8, Gniadek 6, Wilson 5, Číž 4. Rozhodčí: Dolinek, Hošek, Macela. Střelba za 2 body: 43/22:52/32. Trojky: 23/2:19/4. TH: 7/5:13/6. Osobní chyby: 15:16. 5 chyb: 31. Bolds (Kolín). Doskoky: 35:37. Čtvrtiny: 16:21, 12:20, 19:19, 8:22. Diváků: 570. Nejlepší hráč: Ames (Ostrava). Konečný stav série: 1:3.