„Stejně jako každý rok, tak i letos máme před prosincovým závodem v Kolíně soustředění. Tím, že letos pořádáme mistrovství republiky, máme možnost trénovat na mistrovské trati. Poprvé s námi jsou i jezdci ze stájí Sokol Veltěž a Ivar CS Author Team Mladá Boleslav,“ uvedl manažer kolínské stáje Jan Slavíček.

Pod jeho rukama se po Kolíně a okolí prohání téměř třicítka závodníků. Někteří z nich se v neděli zúčastní pohárového závodu Toi Toi Cup v Čáslavi. „Týká se to hlavně mládežníků,“ podotkl Slavíček.

V Čáslavi bude mezi favority patřit junior Jakub Schierl. „Letos již tři závody vyhrál a celkově soutěž vede, tak uvidíme, kdo mu bude konkurovat a jak se s rolí favorita vyrovná,“ řekl Slavíček.

V neděli se v Čáslavi pojede devátý závod mládežnického Českého poháru Toi Toi Cup. „Pro některé závodníky to není nejdůležitější závod v roce, ale pouze jeden z jedenácti pohárových závodů. Tím nejdůležitějším je mistrovství republiky. Čáslavský závod pro ně bude testem,“ poznamenal Slavíček.

Trať v Čáslavi dozná oproti loňskému závodu pár změn. Původně zamýšlený start na silnici u zimního stadionů se posune na bývalou tréninkovou atletickou rovinku, kde bude i cíl závodu.

„Bohužel jsme neobdrželi jedno důležité povolení, což ale vzhledem k pokročilému datu bereme jako opodstatněné. Náhlé změny počasí a případná sněhová nadílka by znemožnila průjezd úklidové techniky. Celkově bude trať vedena ve velké blízkosti startu a cíle, diváci tak budu mít přehled o průběhu závodů,“ uvedl ředitel závodu Ivan Sova.

Ne všichni na trať do Vodrant zavítají. Někteří odjedou na světový pohár do německého Zevenu. Mezi eliťáky Tomáš Paprstka a Jan Nesvadba, v juniorech Alvin Tomášek a Tomáš Ježek a mezi juniorkami Tereza Vaníčková.

„Vzhledem k tomu, že v Čáslavi se jedná o otevřený pohárový závod a nebude zde mezinárodní konkurence, nemá smysl zde startovat. Proto odjedou někteří z našeho oddílu na světový pohár do Německa,“ objasnil Slavíček.

Příští sobotu se pojede pohárový závod v Milovicích, v sobotu 9. prosince uvidí nejlepší cyklokrosaře fanoušci v Kolíně.

Paprstka: Věřím, že v Německu předvedu lepší výkon

Útočil na čtvrté vítězství v řadě v pohárovém závodě Toi Tou Cup, atak mu ale nevyšel. Tomáš Paprstka dojel v Uničově třetí za svým oddílovým kolegou Nesvadbou. Z vítězství se radoval Soete z Belgie.

„Nastoupil jsem ve druhém kole, ale favorizovaný Soete dokázal reagovat. Když mě dojel, okamžitě nastoupil a postupně se mi začal vzdalovat. Spolu s Honzou jsme se mu už nedokázali přiblížit. V posledním kole jsem ztratil na Honzu pár metrů, a jelikož nejsem zrovna silniční typ, tak se jeho náskok navýšil a bylo rozhodnuto,“ řekl Paprstka.

V současné době se v Čechách nejede žádný závod, kterého by se elitní závodníci zúčastnili. Proto se vydali do světa. Nejdřív do Dánska. Na trati v Bogense skončil Paprstka šestadvacátý.

„Závod se zde konal poprvé, takže pro všechny to byla nová trať. Bylo tam hodně výběhů a seběhů. Dobře jsem odstartoval a pohyboval se kolem patnáctého místa. Postupně mě ale lepší závodníci dojížděli a předjížděli. Neměl jsem takovou formu, abych se jich udržel. Očekával jsem umístění do dvacítky. Z tohoto pohledu jsem zklamaný, se samotným závodem, kromě závěru, jsem docela spokojený,“ podotkl lídr pohárové soutěže.

V sobotu se představí v Německu, kde se na trati v Zevenu jede další díl světového poháru.

„V Zevenu je přibližně stejná trať jako v Táboře, takže to bude i podobně rychlé. Je to nejbližší světový pohár, který se koná od našich hranic. Byla by škoda neodcestovat tam. Sejde se silná konkurence. Přijede i hodně Belgičanů, přesto věřím, že předvedu lepší výkon a dojedu do dvacítky,“ přeje si.

Program závodů
v Čáslavi

9:45 – žáci (společně starší a mladší), kadetky (společně kadetky a žákyně).
10:30 – kadeti
11:25 – junioři
12:30 – ženy (Elite a do 23 let)
14:00 – Open (Elite a U23).