Vždyť ačkoli tým žen bojuje v extralize a tým mužů vede 1. ligu a míří do zářijového mistrovství ČR, už řadu let se kolínské týmy nemohly představit v domácím prostředí.
Proto se vedení kolínského atletického klubu rozhodlo kandidovat na uspořádání mistrovství České republiky družstev mužů a žen v roce 2014. Tato soutěž proběhne 7. září a je vyvrcholením extraligové soutěže, ve kterém se nejlepších 10 českých týmů utká o titul mistrů ČR. Pravidelně se na tomto šampionátu v dresech svých klubů představí téměř všichni čeští reprezentanti. Příznivci atletiky by tak mohli vidět závodit třeba Barboru Špotákovou, Zuzanu Hejnovou, Vítězslava Veselého, Lukáše Melicha, Pavla Masláka, Jana Kudličku a řadu dalších zvučných jmen.

Kandidatura na uspořádání musí být podána do tohoto pátku a poté výběrová komise Českého atletického svazu vybere pořadatelské město. Vzhledem k tomu, že jde o akci krytou televizním přenosem, jsou podmínky pro kandidaturu velice náročné. Pro Kolín sice hovoří to, že posledním šampionátem, který zde byl pořádán, bylo mistrovství Československa v přespolním běhu v roce 1970, velká atletická tradice i současná výkonnostní úroveň, na druhé straně ale areál stále nesplňuje řadu podmínek pro pořádání vrcholných akcí. Nevyhovující kritériím je prostor pro cílovou kameru, limitujícím faktorem je i pouze šest drah na oválu, v současnosti stále chybějící diskařská klec na hlavní ploše či malá kapacita tribuny. Chybí i prostory v zázemí stadiónu, neboť podmínky stanovují zvláštní prostory pro závodní kancelář, kancelář delegátů ČAS, antidoping, komisi rozhodčích a tiskové středisko. Problémem může být i omezená možnost parkování.

Kolínští atleti přesto věří, že předají natolik zajímavou kandidaturu, kterou podpořil i starosta města Vít Rakušan, že příští září budou moci předvést kolínským příznivcům královny sportu závod té nejvyšší české kvality. Zároveň si přejí, aby toto utkání proběhlo za účasti obou kolínských týmů, které bojují o účast v příštím ročníku extraligy.

Zajímavá atletika ale bude k vidění už tuto neděli 18. srpna, kdy od 10 hodin proběhne už 77. ročník Velké ceny Kolína, k jehož zhlédnutí kolínští atleti zvou všechny své příznivce. Ještě větší událostí pak bude ve středu 28. srpna v 15 hodin International Visegrad Match, mezinárodní šestiutkání juniorských týmů z Německa, Maďarska, Polska, Francie, Slovenska a České republiky.

(Jiří Tuček)