„Musím říct, že vyhrát doma je strašně těžké," řekl v cíli vítězný Tomáš Paprstka.

„Pokud se vyhraje závod hlavní kategorie, tak nemůže být člověk jinak než spokojený. A jsem rád, že se to Tomášovi povedlo. Loni tady prohrál ve spurtu s Martinem Bínou. Letos tady ten závod udělal, od začátku se snažil o roztrhání skupiny a měl nejvíc sil až do závěru, takže já jsem spokojený maximálně," uvedl manažer kolínské stáje Jan Slavíček.

„Jak jsme závod začali, vítězstvím v kategorii žáků, tak jsme ho skončili, vítězstvím v elitě, takže super závod," dodal.

Závod hlavní kategorie Elite sliboval velké drama. Mezi závodníky totiž byly pouze malé bodové rozestupy. Na startu nechyběli Bambula, Nipl nebo Tomáš Paprstka. Pro něho to byl zvláštní závod. Vždyť jezdí za kolínskou stáj Remerx – Merida Team. A nakonec se ukázal v tom nejlepším světle. Téměř celý závod se držel na špici, v závěru ušetřil nejvíc sil a do cíle dojel s náskokem čtyř vteřin před druhým Robertem Gavendou.

„Od začátku jsem si věřil, ale jak nás dojel Gavenda, tak jsem si říkal, že to bude hodně těžké. Nakonec Bambula udělal jednu chybu, spadl a my odjeli. Chtěl jsem nastoupit v posledním písku, jenomže se mi to nepovedlo a jel jsem pořád za Gavendou. Až za zatáčkou na rovině, asi pět set metrů před cílem, jsem nastoupil, šlápl do kola a vydržel to až do cíle," oddechl si Paprstka.

„Dneska to bylo náročné. Byla zima a já mám začátky vždycky takové pomalé, chvíli mi trvá, než se dostanu do tempa. Dneska to bylo i o štěstí. Kluci tam udělali chybu, já se dostal do čela, ale neudržel to až do cíle. Škoda, mohl jsem zvítězit," litoval v cíli druhý Robert Gavenda.

„Kluky jsem postupně sjížděl a pořád si jel svoje tempo. Nakonec to stačilo na druhé místo. Já osobně jsem velmi spokojený. Kolikrát se člověk v Čechách dostane na stupně vítězů, protože konkurence je tady silná. Máte hodně dobrých cyklokrosařů, jste špička. Takže stupňů vítězů si hodně vážím a doufám, že se mi podaří někdy i vyhrát," dodal Gavenda.

„Dlouho jsem na bedně nebyl, takže panuje spokojenost.  Naposledy to bylo ještě v juniorech. A dneska se mi to hodně líbilo. Bylo to do tahu, v písku mě to bavilo," uvedl třetí v pořadí Matěj Lasák.

Ten sice nepatřil do okruhu favoritů, nakonec ale skončil bronzový. „Asi v půlce závodu jsem se dostal dopředu, jezdil jsem dlouho čtvrtý, ale pak Bambula udělal chybu v písku, takže jsem ho cvaknul. Jezdili jsme třetí čtvrtý. Setřásl jsem ho až v posledním kole, vzadu v pasáži, kdy jsem šel před něho a on mě pak už nesjel," popsal klíčový moment Lasák.

V Kolíně se možná pojede mistrovství republiky

Kolínská trať je mezi všemi závodníky velmi oblíbená. Nejenže se tady pravidelně jezdí pohárový závod, před pěti lety se zde jelo i mistrovství republiky. A vypadá to, že by se historie mohla opakovat. „Doufám, že se příští rok vrátíme do Kolína na mistrovství republiky dospělých. Tento týden jsme totiž zažádali o přidělení šampionátu 2014/2015, tak uvidíme, jak to dopadne," podotkl organizátor Jan Slavíček.

Schierl ukázal  svoji nadvládu

Stalo se v letošním ročníku cyklokrosového českého poháru tradicí, že úvodní vítězství patří Remerx Merida Teamu Kolín. A ani na domácí půdě tomu nebylo jinak.
Jakub Schierl v kategorii žáků zvítězil již po desáté, i když tentokrát doslova o galusku. „V technických pasážích jsem měl navrch, ale na rovinách mne Jakub Měšťan vždy hodně sjížděl. Navíc mi ve spurtu nešel dát lehčí převod, ale nakonec jsme první místo těsně udržel," řekl spokojený vítěz.

Mezi kadety se nepovedl start Šimonu Vaníčkovi. "Hned po hvizdu jsem měl menší kolizi se soupeřem a před překážkami mi ještě spadl řetěz. Odjížděl jsem mezi posledními. A tak je dvanácté místo nakonec docela dobré," popsal svůj závod.

Najeté kilometry ze soustředění, které právě v Borkách kolínští absolvovali před dvěma týdny, dobře zúročil Štěpán Schubert. Skončil sedmý, nejlépe v dosavadním ročníku. „Velmi dobře jsme potrénovali a dokonale poznali trať. To se hodilo," podotkl.

O dvě příčky za ním skončil prvoročák Jaroslav Vojíř. Nedařilo se naopak do té doby třetímu juniorovi celkového pořadí, Lukáši Kuntovi, který skončil celkově dvanáctý.

Výsledky

Elita: 1. Paprstka Tomáš (Remerx – Merida – Team Kolín) 56:38, 2. Gavenda Robert (Trenčín) – 4, 3. Lasák Matěj (Max Cursor) – 15, 4. Bambula Ondřej (ČEZ Cyklo Team Tábor) –  31, 5. Kyzivát Vladimír (Johnson Controls AŠ Mladá Boleslav) – 1:05, 6. Boroš Michael – 1:24, 7. Skála Jakub (oba ČEZ Cyklo Team Tábor) – 1:25, 8. Nipl Vojtěch (Znojmo) – 1:25, 9. Metlička Václav (Johnson Controls AŠ Mladá Boleslav) – 3:10, 10. Hekele Emil (Stevens Bikes) –  3:29, 11. Eberl Filip (Remerx – Merida Team Kolín) – 3:40.
Průběžné pořadí: 1. Paprstka 170 bodů, 2. Nipl 164, 3. Kyzivát 160, 11. Eberl 94.

Junioři: 1. Ťoupalík Adam (ČEZ Cyklo Team Tábor) 41:37, 2. Vrána Domink – 1:20, 3. Lehký Roman (oba Jablonec nad Nisou) – 1:32, 7. Schubert Štěpán – 2:52, 9. Vojíř Jaroslav – 3:01, 12. Kunt Lukáš (vš. Remerx – Merida Team Kolín) –  4:02.
Průběžné pořadí: 1. Lehký 292, 2. Dejmek 273, 3. Ťoupalík 270 (oba Tábor), 5. Kunt 257, 8. Vojíř 234, 15. Schubert 153, 19. Janata (vš. Remerx – Merida Team Kolín) 99.

Ženy: 1. Mikulášková Martina (Louny) 28:33, 2. Nosková Nikola (Jablonec nad Nisou) – 13, 3. Huříková Tereza (Specialized racing team) –  1:40.
Průběžné pořadí: 1. Mikulášková 300, 2. Nosková 290, 3. Kukulová (Stevens Bikes ) 265.

Kadeti: 1. Benc Roman (Znojmo) 26:35, 2. Sirůček Václav (Jablonec nad Nisou) – 25, 3. Šedivý Jakub (SK Velo Praha) – 25, 12. Vaníček Šimon Remerx – Merida Team Kolín) –  2:02.
Průběžné pořadí: 1. Benc 277, 2. Jelínek (Big Shock Team) 269, 3. Březina (SK Velo Praha) 252, 14. Vaníček 187.

Kadetky: 1. Lukešová Denisa (Author Team Stupno) 20:18, 2. Vaníčková Tereza (Ivar CS – Author Team) –  45, 3. Minaříková/Švecová Denisa (Soběslav) – 46.
Průběžné pořadí: 1. Šafářová (Moravec Team) 294, 2. Lukešová 293, 3. Součková (Tábor) 270.

Žáci: 1. Schierl Jakub (Remerx – Merida Team Kolín) – 19:08, 2. Měšťan Matouš (Mladá Boleslav) – 0, 3. Bittner Daniel (Stupno) – 50, 12. Tomášek Alvin (Remerx – Merida Team Kolín) – 2:40.
Průběžné pořadí: 1. Schierl 300, 2. Měšťan 289, 3. Kmínek (Vrbno) 265, 12. Tomášek 165.