Tato akce, na níž budou startovat žáci 17 základních škol a kolínského gymnázia, doznala v letošním ročníku jen kosmetických změn. Chlapci a děvčata budou soutěžit v deseti druzích sportu – atletice, basketbalu, cyklistice, florbalu, kopané, plavání, sportovním aerobiku, sportovní střelbě, stolním tenisu a volejbalu. Celá soutěž se vejde do pěti dnů, což znamená velkou zátěž nejen pro pořadatele, ale i pro školy a samotné soutěžící.

V pondělí budou soutěžit žáci 6.-9. tříd v atletice, pro 4.-5. třídu proběhne florbalový turnaj a soutěžící od 4. po 9. třídu se utkají ve stolním tenisu. Na úterý jsou připraveny pro všechny žáky od prvňáčků po 9. ročníky soutěže ve sportovním aerobiku a ve volejbalu. Ve středu proběhnou turnaje v kopané pro 1.-5. třídu a pro 6.-9. třídu ve florbalu, navíc se 6.-7. třídy utkají v basketbalu. Ve čtvrtek se bude bojovat v plaveckém bazénu, 4.-5. třída si to rozdá v atletickém víceboji a pro 6.-9. třídu proběhnou turnaje v kopané. Závěrečný den pak bude patřit cyklistice, sportovní střelbě a basketbalu nejstarší kategorie. Slavnostní vyhlášení konečných výsledků a předávání pohárů se uskuteční v pondělí 11. června v 10.00 hod. v amfiteátru na Kmochově ostrově.

Vítězství z předchozího ročníku budou obhajovat žáci ZŠ Prokopa Velikého Kolín, ale boj o toto prvenství rozhodně není hlavním cílem této rozsahem v Kolíně nebývalé soutěže. Tím je přitažení co největšího množství dětí a mládeže k pěstování sportu a k zdravému životnímu stylu. Nejde tedy jen o 5 dnů soutěží, ale především o to, aby se co nejvíce z oněch stovek účastníků objevovalo po celý rok na nejrůznějších kolínských sportovištích. A že se to v Kolíně daří, svědčí i to, že kolínské sportovní kluby sdružují v současnosti téměř 3000 mladých sportovců.

(Jiří Tuček)