Na rozdíl od mistrovství vyšších kategorií tentokrát ambice kolínských žáků nesahaly příliš vysoko, a tak za úspěch bylo možné považovat každé finálové umístění nebo osobní zlepšení.

Jako první z Kolíňáků se postavil na start svého závodu Tomáš Konvalina, kterému se ale rozběh na 60 metrů překážek vůbec nepovedl a byl v něm diskvalifikován.

Po něm zaklekla do bloků dvojice kolínských sprinterek v rozbězích na 60 metrů. Úspěšnější byla Kristýna Šlehubrová, která si zaběhla osobní rekord 8,09 s, doběhla ve svém rozběhu třetí, ale o jediné místo jí uteklo finále a skončila celkově devátá. Jana Šafránková se umístila ve svém rozběhu šestá v čase 8,24 s, celkově to znamenalo 18. místo a o jedinou setinku jí unikla 16. příčka, která by jí zajistila zařazení do kolínského atletického sportovního centra zřízeného Středočeským krajem.

Velmi podobně na tom byl i v následujících rozbězích žáků na stejné trati David Batelka, který skončil sedmnáctý v čase 7,70 s.

DEVĚT SETIN O MEDAILE

První finále pro kolínské barvy ale vybojoval Jiří Šámal, který se po třetím místu v rozběhu do něj kvalifikoval osmým nejlepším časem 7,47 s. Tento čas pak na setinku zopakoval i ve velmi vyrovnaném finálovém běhu, kde doběhl na 8. místě, byť jej pouze 9 setin dělilo od medaile.

V běhu na 1500 metrů se poté představila Linda Radoňská, která obsadila 16. místo v čase 5:33,59 min. a řekla si tak o zařazení do střediska.

Poslední sobotní disciplínou s kolínskou účastí byly rozběhy na 300 metrů žáků. V prvním ze čtyř rozběhů startoval Jiří Šámal, který zaběhl čas 41,96 s, který stačil jen na 15. příčku. Velmi příjemně ale překvapil hned v následujícím běhu Jan Vilím, který si výrazně vylepšil osobní maximum na 38,64 s, skončil v rozběhu druhý a díky výbornému času se protlačil do nedělního šestičlenného finále.

V neděli zahájil časový pořad skok vysoký dívek s Natálií Olivovou ve startovním poli. Ta skákala velmi dobře, postupně zdolávala výšky jednu za druhou a po úspěchu na 164 cm figurovala průběžně na třetí pozici. Na výšce 166 cm, která by pro ni znamenala vyrovnání osobního maxima, ale už neuspěla a porazila ji trojice soupeřek, která se svorně dostala až na 172 cm.

Ve vrhu koulí reprezentoval kolínské barvy Jakub Dudáš, který obsadil po vrhu dlouhém 11,12 m 14. místo a také si řekl o zařazení do střediska.
Ve finále běhu na 300 metrů se potom představil v první dráze Jan Vilím. Svůj osobní rekord z rozběhu sice nedokázal pokořit, ale časem 39,27 s obsadil velmi pěkné 5. místo.

V rozběhu na 150 metrů startoval David Batelka, který zaběhl čas 18,23 s, což mu v celkovém pořadí stačilo na 15. místo, a tak na rozdíl od šedesátky mu tentokrát zařazení do střediska neuniklo.

Ve vrhu koulí startovala ve své druhé disciplíně opět Natálie Olivová, ale tento závod se jí vůbec nevydařil. Nejdelší byl její třetí pokus 9,48 m, kterým ale zaostala téměř o metr a půl za osobním rekordem a skončila až na 17. místě.

BĚLKA PROCHÁZEL SOUTĚŽÍ JAKO NŮŽ MÁSLEM

Posledním kolínským individuálním startem byla účast Stanislava Bělky ve skoku vysokém. A svěřenec trenéra Antonína Morávka si vedl skvěle. Procházel soutěží jako nůž máslem, když postupně zdolal osm výšek až do 176 cm a získal stříbrnou medaili, již devátý cenný kov kolínských atletů v této sezoně!

„Pro Standu byla stříbrná medaile prvním velkým atletickým zážitkem. Do té doby totiž absolvoval sice již pár závodů, ale vzhledem k tomu, že s atletikou se začal kamarádit teprve před rokem, byl tento úspěchem opravdu důležitým momentem," řekl na dresu svého svěřence trenér Antonín Morávek.

Tečku za celým šampionátem udělaly štafety na 4x300 metrů. Těch chlapeckých se na start postavilo celkem 18 a kolínská sestava Batelka, Šámal, Konvalina, Vilím si vedla velice dobře, když v čase 2:41,14 minut vybojovala kvalitní šesté místo.

Mezi 25 dívčími štafetami první sestava Sokola Kolín-atletika Růžičková, Olivová, Pavlíková, Šlehubrová rovněž běžela velmi dobře a v čase 2:58,10 minut uzavřela elitní českou osmičku. Druhá kolínská štafeta v sestavě Sombergová, Havlová, Škopková, Šafránková obsadila výkonem 3:00,83 minut 14. příčku.

Ani na tomto šampionátu tedy kolínská atletika nevyšla medailově naprázdno. Ke stříbru Stanislava Bělky pak výprava přidala po jednom čtvrtém, pátém, šestém a dvě osmá místa.

(Jiří Tuček)