Atletická asociace totiž vzhledem k tomu, že vývoj dopingových látek vždy předbíhá metody jejich odhalování, uchovává vzorky po řadu let, aby doping mohl být odhalen i zpětně po zdokonalení testových metod.

Toto odhalení má pro moldavskou rekordmanku dvojí dopad. Jednak zastavení činnosti na dva roky do července 2015, jednak vrácení všech vybojovaných medailí a cen a vymazání jejích výsledků ze všech soutěží od odebrání vzorku v roce 2009.

A právě v tom spočívá zajímavost této zprávy pro kolínskou kladivářku Kateřinu Šafránkovou. Ta by se tak měla nejen posunout na 6. místo na světové univerziádě 2011 v čínském Šen-čenu, ale především by jí měla připadnout bronzová medaile z Evropského poháru v zimních vrzích v roce 2012 v černohorském Baru, kde Marghievová vyhrála a Šafránková skočila za dvojnásobnou olympijskou vítězkou Lysenkovou a Francouzskou Falzonovou na 4. místě v českém rekordu 71,16 m. 

„Pro Kateřinu by to byla první medaile z velké soutěže v kategorii dospělých v životě, byť kouzlo jejího převzetí na stupních vítězů je nenávratně pryč. Jen škoda, že odhalení dopingu Marghievové nepřišlo v roce 2009 o měsíc dříve. To se totiž stala mistryní Evropy v kategorii žen do 22 let právě před Kateřinou Šafránkovou," uvedl předseda kolínského klubu a trenér Šafránkové Jiří Tuček.