Závodníci do Nymburka přijeli prověřit svou výkonnost před nadcházejícím mistrovství Evropy, které se bude konat na konci dubna v Liverpoolu.

Závodilo se však nejen na úrovni „černých pásků", ale soutěž byla vypsána pro všechny kategorie již od mladších žáků a žlutých pásků. Kolínská Škola Taekwondo ITF Silla přijela v počtu 21 závodníků a ziskem 6 zlatých, 6 stříbrných a 12 bronzových medailí se umístila na překrásném pátém místě.

Čtěte: K mléku i zelenině se žáci dostanou snadněji

Zlaté medaile v technických sestavách vybojovaly Petra Heydušková v mladších žákyních (5. – 6. kup) a Martina Kopecká v seniorkách (3. dan). Další zlato přidal Adam Modrý v silovém přerážení mužů.

Největšího úspěchu však dosáhla seniorka kategorie „B" Renata Ramšáková, která vyhrála všechny tři kategorie, ve kterých startovala – technické sestavy (5. – 6. kup), speciální techniky (kopy ve výskoku) a silové přerážení. Ziskem tří zlatých medailí byla vyhlášena nejúspěšnější seniorkou kategorie B a kromě nádherných medailí si domů odvezla i pohár nejúspěšnější závodnice.

Renata Ramšáková začala cvičit vlastně náhodou, když přesně před rokem jen tak mimochodem podotkla, že se jí líbí bojová umění. To bylo na cestě na gymnastické závody, kam doprovázela své svěřenkyně. Renata je totiž trenérka družstva mladších žákyň ve sportovní gymnastice Sokol Kolín.

Mohlo by vás zajímat: Klášterní Skalice je Karlovským místem

Zatímco na kariéru závodní gymnastky je již „moc stará" (22 let), tak v taekwondo ITF má dveře otevřené. „Sama jsem s taekwondo začínala ve dvaceti letech a za čtyři roky jsem vybojovala zlato na mistrovství světa v Malajsii," uvedla trenérka školy Radka Heydušková.

„Renču je opravdu radost trénovat, protože díky gymnastické průpravě a díky své silné vůli a motivaci postupuje velmi rychle dopředu, i když je roztomilé, jak se vzteká, když jí náročná technika, kterou se žáci běžně učí třeba i půl roku, nejde hned napodruhé. Uvidíme, kam až to Renata dotáhne. Nyní se připravuje na zkoušky na modrý pásek a tím se jí otevře další, asi nejnáročnější disciplína taekwondo ITF a tou je sportovní boj. Tam už nestačí jen perfektní technika, ale musí se přidat i srdce bojovníka. Ale upřímně věřím, že i zde Renča obstojí na výbornou. Takže do dalších tréninků jí přeji hlavně zdraví a žádná zranění," dodala hlavní trenérka Radka Heydušková, historicky první český mistr světa v taekwondo ITF.

(Marcel Heydušek)

Přečtěte si: Poklady ve Veigertovském domě objeví také děti a studenti