„Jsem moc rád. Každého sportovce potěší, když se ty hodiny, co tráví na tréninku nějakým způsobem zúročí. Třeba i oceněním pro nejlepšího Sportovce Kolína," uvedl dvacetiletý vítěz.

Za sebou jste nechal plejádu vynikajících sportovců. Jak moc si tohoto ocenění ceníte a jak vysoko byste ho ve své kariéře zařadil?
Je hrozně těžké porovnávat různé sporty mezi sebou. Asi ani nedokážu říct, jak moc si tohoto ocenění cením. V první řadě si cením všech ostatních sportovců, kteří jsou oporou kolínského sportu a věnují veškerý svůj čas svému sportovnímu odvětví.

Podle odborné veřejnosti jste byl nejlepší. Ale byl rok 2014 pro vás opravdu nejúspěšnější?
Rok 2014 byl určitě úspěšný, ale asi nebyl ten nejúspěšnější. V první polovině roku jsem byl pořád zraněný a moc se mi nedařilo, vybojoval jsem 26. místo na mistrovství Evropy, což nebyl vůbec špatný výsledek s ohledem na složitou přípravu na toto mistrovství, ale mrzelo mě, že jsem se kvůli zdravotním komplikacím nemohl připravit lépe. Cíl na tomto evropském šampionátu bylo finále na nářadí a postup družstva na evropské hry do Baku, což se nám jako družstvu podařilo a do Baku jsme postoupili, nicméně finále na nářadí už nevyšlo.

Na který úspěch z loňského roku jste nejvíc pyšný?
Nejvíc pyšný jsem na úspěchy z mistrovství České republiky, kde se mi povedlo získat čtyři tituly mistra republiky a dvě druhá místa.

Když byste byl jedním z těch, kteří rozhodují o sportovci, komu byste dal hlas a proč?
Jsem rád, že v této pozici nejsem. Lidé, kteří anketu rozhodují, to mají každý rok velice těžké. A jak už jsem řekl, je nesmírně obtížné porovnat sportovní výkon například gymnasty, atleta, plavce, tanečníka a dalších sportovců mezi sebou a následně pak říct, jaký z nich je nejlepší. Každý sport obnáší trošku něco jiného, jiný styl tréninku, jiný čas strávený na tréninku, jiný čas na regeneraci, jiný jídelníček. Sám bych si asi netroufl říct, který sportovec je ten nejlepší.

Přerušil jste nadvládu žen, především pak atletek. Jaké máte na své vítězství ohlasy?
Zatím jenom kladné, hlavně od lidí z oddílu a z kolínského Sokola jsem obdržel mnoho gratulací.

Věřil jste vůbec, že byste se mohl stát vítězem?
Vůbec jsem to nečekal, překvapilo mě to.

Jak se díváte na podobné ankety?
Podle mě je to skvělý prostředek jak zviditelnit sport jako takový. Kolínská anketa má dlouholetou tradici a řekl bych, že je v Kolíně velice sledovaná, což nás sportovce moc těší.

Když jsme u těch anket. Stal jste se ještě vítězem doprovodné ankety Kolínského deníku, kde měli možnost hlasovat čtenáři. A vy jste podle nich vyhrál. Takový zájem asi potěší…
Z tohoto ocenění jsem byl asi nejvíce překvapený, týden před anketou jsem ani nevěděl, jestli se ankety zúčastním, protože jsem původně měl být v Anglii. Vůbec jsem neregistroval, že je někde nějaké hlasování, o to víc mě toto ocenění těší.

Za umístění v anketě se dostávají i finanční prostředky. Už víte, jak s nimi naložíte?
Tak o tom jsem ještě nepřemýšlel, ale asi je použiji na doplňky stravy a na nějakou regeneraci.

Moderátor večera Vojtěch Bernatský obdaroval nejúspěšnější sportovce pokaždé originálním dárkem. Vy jste dostal vojenské boty, kterým se říká „kanady" od Barbory Špotákové. Co s nimi uděláte? Budou mít nějaké speciální místo?
Vojta mi je na jevišti ukázal, ale asi mi je v tom shonu zapomněl předat (smích). Takže v roce 2015 musím udělat nějaký pořádný výsledek, abych se zas mohl ucházet o anketu Sportovce Kolína a snad je dostanu příští rok (smích).

Závodíte za Kolín, ale také za německý Frankfurt. Jak si vedete v dresu našich sousedů?
Řekl bych, že poměrně dobře. V Německu se mi většinou daří, máme ve Frankfurtu skvělý tým, který se navzájem podporuje.

Jak se vám ve Frankfurtu líbí? Nejen po sportovní stránce.
Frankfurt je ohromné velkoměsto se spoustou mrakodrapů, mám to tam rád a asi bych si i dokázal představit tam být na nějakou delší dobu. V budoucnu tam třeba i pracovat.

Máte čas zajít třeba i na jiný sport?
Většinou moc ne, já trávím v tělocvičně kolem pěti hodin denně šest dní v týdnu. Když zrovna nejsem někde na závodech nebo na soustředění, tak se snažím v netréninkový den jít třeba na bazén nebo na masáž a trochu zrelaxovat.

O Německu je známé, že lidé hojně navštěvují sportovní akce. Jak je na tom sportovní gymnastika?
Německá gymnastická liga má trochu jiný systém závodů než jakákoliv jiná liga na světě. Závodí vždy dva týmy mezi sebou a závodí se stylem takových duelů. Vždy nastoupí na nářadí gymnasta z domácího týmu proti gymnastovi z týmu hostů a podle toho, jaký mají rozdíl ve známce, se podle nastavených pravidel přidělí body tomu týmu, jehož gymnasta má větší známku. Takto vždy závodí čtyři gymnasté z každého týmu na každém nářadí. Ten tým, který má na konci závodu více bodů, vyhrává. Je to velké přiblížení gymnastiky divákům a v Německu je i díky tomu gymnastika velice sledovaný sport.

Ve své kariéře jste zaznamenal několik skvělých úspěchů. Další je možná před vámi. Jste zařazený do přípravy na OH 2016 v Riu. Co příprava obnáší?
Obnáší samozřejmě spoustu dlouhých tréninkových jednotek, práci s fyzioterapeutem, regeneraci, a určitě taky správný a zdravý styl stravování. Bohužel někdy obnáší i dost neúspěchů a i nějaká zranění. Taky obnáší skvělou partu lidí, spoustu úspěchů a nezapomenutelných vzpomínek.

Rio je ale téměř až za dva roky. Jaké cíle si dáváte na rok 2015?
Rok 2015 je pro mě docela klíčový. V říjnu se totiž bude konat mistrovství světa v Glasgow, což je první kvalifikace na olympijské hry do Ria 2016. Nicméně teď jsem v přípravě na mistrovství Evropy, které se bude konat v dubnu v Montpellier, tam bych se chtěl dostat do finále víceboje a do finále na hrazdě, případně, když vyjde kvalifikace do finále, tak třeba přivést i nějakou medaili (usmívá se).

Sport sám o sobě je náročný. Jak relaxujete?
Trenér mi vždycky říká, že relaxovat moc neumím. A asi má pravdu, většinou přemýšlím hlavně o sportu a o tom, co bych kde mohl zlepšit a jak bude asi probíhat následující trénink nebo závod. Relax je pro mě určitě sauna, masáže, bazén, vířivka a podobná regenerace, která je v tom množství tréninků nezbytná. Taky se snažím si pořád zlepšovat angličtinu, například tím, že se dívám na různé seriály v angličtině, tak to je pro mě taky takový relax.

Vizitka

Jméno: Daniel
Příjmení: Radovesnický
Věk: 20
Největší úspěchy: MČR mužů 2014: 1. místo na prostných, přeskoku, bradlech a hrazdě, 2. místo ve víceboji a na koni našíř, ME mužů 2014: 26. místo ve víceboji, MS mužů 2013: 31. místo ve víceboji, EYOF 2011: 14. místo ve víceboji
Nejoblíbenější sportovec: Alexei Nemov
Motto: Never say „I can't" but say „I can't yet".