„Asi jsme na sebe vytvořili zbytečně velký tlak, na hráčích to bylo vidět. Ale pořád máme šanci na to, abychom se porvali o skupinu A1. Ve středu to proti Pardubicím bude opět o všechno a věřím, že utkání dopadne lépe,“ uvedl trenér Kolína Pavel Beneš.

„Jsem rád za vítězství, protože v Kolíně se nevyhrává a nevyhrávalo nikdy snadno. Je to pro nás důležité vítězství do skupiny A1, protože pořád bojujeme o co nejlepší postavení do play – off a toto vítězství se bude počítat,“ přiznal trenér Opavy Petr Czudek.

Lepší vstup do utkání měl Kolín. Vypracoval si až pětibodové vedení. To držel ještě na začátku druhé čtvrtiny. Ve třinácté minutě Opava nepříznivý vývoj otočila. Začala přetahovaná. V závěru se za tři body trefil Bukovjan a hosté šli do šaten s tříbodovou výhodou.

„Na začátku zápasu jsme vytvořili individuální chyby v obraně, naštěstí se Kolín nedostal do většího náskoku. Ve druhé čtvrtině jsme nedali pár otevřených střel, nakonec jsme ale šli do šatny s tříbodovým náskokem,“ oddechl si Czudek.

Bitva pokračovala i po změně stran. Opava neustále vedla. V průběhu čtvrté čtvrtiny o devět bodů. Medvědy to ale nesrazilo. Do soupeře se zakousli a ztrátu začali pomalu umazávat. Maximálně se však dotáhli na rozdíl tři bodů.

„Utkání jsme neprohráli na obranné polovině. Proti Opavě je to taková solidnější obrana. Opava dává okolo 90 až 95 bodů. Prohráli jsme ho na útočné polovině,“ konstatoval Pavel Beneš.

Jeho tým trápila především střelba za tři body. Z třiadvaceti pokusů proměnil pouhé tři. „Hráči na sebe vytvořili zbytečný tlak, protože pokud máme doma desetiprocentní procento střelby za tři body, při dvaceti útočných doskocích a přitom máme šestnáct asistencí, tak jsme nehráli vůbec špatně v útoku, ale bohužel jsme neproměňovali otevřené střely jak z tříbodové vzdálenosti, tak jednoduché dvojtakty. Trochu nám vázla spolupráce na útočné polovině, protože se někteří hráči vraceli po zranění nebo nemoci, tak to kolikrát trochu skřípalo,“ všiml si Beneš.

Opava měla druhý poločas pod kontrolou, v závěru ji ale málem protekla výhra mezi prsty. A to se nelíbilo trenéru Czudkovi.

„Každý viděl, jak je basketbal rychlá hra, že i když vedete padesát vteřin před koncem o devět bodů, že to ještě nic neznamená. V závěru jsme nakupili spoustu hloupých chyb a zbytečně jsme si zápas zkomplikovali,“ zlobil se.

„Jsem rád, že jsme měli nízké ztráty. Na druhou stranu jsme absolutně propadli na doskoku. Domácí měli 20 útočných doskoků. I tak vyhrát zápas je rarita,“ dodal s úsměvem.

Body: Pajović 17, Skinner 14, Bakić 13, Číž 12, Šafarčík 12, Machač 6, Dokoupil 4, Vocetka 2 – Šiřina 21, Klečka 14, Kouřil 14, Bujnoch 11, Gniadek 6, Kvapil 6, Bukovjan 5, Dragoun 5, Jurečka 3. Rozhodčí: Kec, Kučera, Jeřáb. Střelba za 2 body: 49/28:42/22. Trojky: 23/3:30/10. TH: 17/15:18/11. Doskoky: 52:33. Čtvrtiny: 24:19, 16:24, 17:19, 23:23. Diváků: 608. Nejlepší hráč: Václav Bujnoch (Opava).