Příprava na vrchol sezony proběhla podle plánu, a tak Jan Tománek odlétal do Jihoafrické republiky s velkými ambicemi a touhou obhájit mistrovský titul. Jenže poté, co dorazil do dějiště závodu, postihla ho velká komplikace, která ohrožovala jeho start. „Byl jsem dobře připravený a odhodlaný. I relativně dlouhý let do Jihoafrické republiky jsem zvládl dobře, ale to se bohužel nedalo říci o běžecké formuli, která dorazila poškozená. Bohužel bez specializovaného vybavení byla oprava nemožná a popravdě jsem měl pocit, že má africká mise končí,“ popsal nepříjemný moment Jan Tománek.

Ilustrační foto
Kam na fotbal: Ve šlágru okresního přeboru se střetnou Rosovice a Luhy

Nakonec se ale vše v dobré obrátilo. Formuli se podařilo pár hodin před závodem, s pomocí místních odborníků, opravit a jeden z největších favoritů se mohl postavit na start závodu. Tam ale chyběl další adept na celkový triumf Američan Garcia, který svou účast odvolal. „Jeho místo zaujal domácí DuPreeze. Já si ale především oddychl, že mojí formuli se podařilo dát do pořádku,“ neřešil Tománek odpadnutí velkého konkurenta.

Ilustrační foto.
Příbram posiluje! K Litavce přichází hned pět hráčů

Naopak soustředil se na svou cestu za obhajobou titulu, kterou začal parádně a už během úvodní plavecké části, která měřila 1,9 kilometrů, si vypracoval náskok na dalšího českého závodníka Michala Šisku, který se po odstoupení Garcii stal jeho největším soupeřem. „Trať byla velmi náročná a museli jsme se vypořádat i s nepříjemnými vlnami. Občas jsem měl potíže s orientací, ale dokázal jsem se dostat do vedení a volný plavecký prostor byl určitě výhodou. Jelikož jsem si byl vědom náskoku, nemusel jsem se poté stresovat v depu,“ řekl Tománek, který plaveckou část dokončil v čase 0:39:02 hodiny.

Jan Hulínek (uprostřed) na archivním snímku z roku 2008.
Jan Hulínek uveden do síně slávy

V cyklistické části čekalo závodníky 90 kilometrů na členité a profilově náročné trati, což příbramskému rodákovi vyhovovalo a opět potvrdil, že cyklistika je jeho doménou. Svůj náskok na zbytek startovního pole postupně navyšoval a vytvořil si dobrou výchozí pozici pro závěr závodu. „Michal Šiška je rovněž kvalitním cyklistou, ale rozhodlo už úvodní stoupání, kde jsem si vyjel několikaminutový náskok, který se mi dařilo udržovat až do konce. A mohl jsem tak být nadále v relativním klidu,“ pochvaloval si Tománek, jehož průběžný čas po cyklistické části byl 3:27:57 hodiny.

Jakub Jánský je čtyřnásobný otec a předseda nadačního fondu Děti bez mobilu.
Nový projekt Děti bez mobilu chce vrátit děti ven

Před závěrečnou částí o délce 21 kilometrů, tak bylo hlavní otázkou, v jakém stavu bude narychlo opravená běžecká formule. Během úvodních metrů se ukázalo, že je v naprostém pořádku a Tománek tak mohl směle směřovat za splněním svého cíle.

Svůj náskok stále postupně navyšoval a cílovou pásku protnul jako první v čase 5:37:24 hodiny a suverénně obhájil mistrovský titul.
„Trochu jsem se obával možných komplikací s formulí, ale během posledních desítek metrů mě absolutně naplnila euforie. Už jsem nepochyboval, už jsem se nebál, jen jsem si užil poslední okamžiky závodu. V cílové bráně jsem se zastavil, vztyčil ruku nad hlavu a užíval si okamžik vítězství a to, že se mi podařilo splnit svůj letošní cíl,“ přiznal šťastný a především už dvojnásobný mistr světa Jan Tománek.

Policisté kontrolovali správné přecházení u ZŠ Školní.
Policisté učili děti u škol správně přecházet