Přijela také v roli startérky hlavního závodu s trasou po asfaltce, šotolině i lesních cestách vedoucí územím někdejšího vojenského újezdu dlouhou 22 km a převýšením 364 m – a ještě předtím sama absolvovala čtyřkilometrovou trasu nazvanou FénixRun s charitativním podtextem: výtěžek ze startovného bude rozdělen mezi devět neziskových organizací podílejících se na boji s rakovinou. Na akci ostatně nechyběl ani stánek Středočeské centrály cestovního ruchu, jež zvala k návštěvě kraje: jak na atraktivní místa, tak na akce, které se konají nejen během léta.

Ilustrační foto.
Loni marodily dvě třetiny Středočechů. Kde se stonalo nejvíc?

Běhej lesy je seriál osmi závodů v přírodě určených i zájemcům z řad veřejnosti, které účastníky postupně zavádějí do pozoruhodných lokalit po celé republice. Na výběr jsou trasy různé délky i náročnosti – a nechybějí ani dětské závody nebo týmové soutěže. Ve středních Čechách se běhalo 21. května v okolí Karlštejna, a to i s poznáváním oblasti kolem někdejších lomů nazývaných Malá Amerika, Kanada, Mexiko a Velká Amerika.„Bylo to skvělé,“ zhodnotila Pecková dojmy ze soboty. „Běh Běhej lesy Karlštejn byl absolutně nejúspěšnějším v celé historii Běhej lesy, kdy se účastnilo 2700 běžců. A v Brdech jich bylo více než 1500 – a atmosféra byla úžasná,“ konstatovala hejtmanka.

Ještě se v srpnu uskuteční závody Bílá v Beskydech (6. 8.), kde závodníky vyveze na start lanovka, letní varianta Jizerské padesátky s ultramaratonskou 50kilometrovou trasou (27. 8.); 10. 9. se pak bude závodit v Pošumaví při okraji stále aktivního vojenského újezdu Boletice.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.