„Minulý rok jsme postoupili, ale za to se neschováváme, naše ambice jsou vyšší a chceme tedy postoupit i letos. Šesté místo sice na první pohled nevypadá hezky, ale čelo tabulky je velmi vyrovnané a je to otázka několika málo bodů, takže soutěž bude zajímavá až do posledního kola," uvedl předseda kolínského klubu FBC Pitbulls Petr Cícha.

„Sice jsme zvládli některá těžká utkání, ale zároveň jsme zbytečně ztratili řadu bodů. Věřím, že ve druhé polovině soutěže se těchto výpadků vyvarujeme a dojdeme si pro vysněný postup. Sílu na to určitě tým pod vedením trenéra Petra Vrány má," dodal Cícha.

Tým má určitě ještě rezervy. Prozradíte jaké?
„Individuálně máme velmi šikovné hráče, ale občas nás sráží nedisciplinovanost a mezery v taktice. Ovšem naší největší bolestí v první polovině soutěže byla jednoznačně koncovka. Sice jsme v deseti zápasech vstřelili 66 gólů, což je třetí nejvyšší počet ze všech týmů, ale potřebovali jsme na to neúměrné množství šancí. Většinou jsme diktovali tempo hry, ale produktivita byla doslova žalostná. Někdy stačí ale málo a s góly se roztrhne pytel. Máme v týmu rozené střelce, vánoční pauza pomohla vyčistit si trochu hlavy a nyní se mají soupeři na co těšit.

Hrajete nejvyšší regionální soutěž, celkově pátou ligu. Jaký je dlouhodobý cíl klubu?
Když se podívám na naši soupisku, tak kádr kvalitou jednoznačně převyšuje naši aktuální soutěž. Pravidelně se o tom přesvědčujeme i na různých neligových turnajích, kde jsme schopni porážet týmy z vyšších lig. Rádi bychom letos postoupili do první celostátní soutěže, to je minimum a základ, takový první postupný cíl. Při správném posílení bychom rádi pošilhávali ještě o nějaký ten stupínek výš.

V týmu máte několik hráčů, kteří si dokonce vyzkoušeli extraligu, což je nejvyšší republiková soutěž. Jak zapadli do týmu?
V týmu máme řadu zkušených hráčů. Pavel Kubka hrál pravidelně extraligu za Chodov, Lukáš Hodan nakoukl do kádru extraligové Mladé Boleslavi, Honza Skoták byl oporou prvoligového týmu Sokol Královské Vinohrady a řada našich mladých šikovných štírků si vyzkoušela nejvyšší juniorskou soutěž. Petr Novotný sbíral zkušenosti v Chodově, kde byl na hostování i Lukáš Hlavatý, a David Horák si vyzkoušel hrát za Mladou Boleslav. To jsou cenné zkušenosti, které jinak nezískáte a kluci je nyní zúročují. Velcí hráči umí naskočit do jakéhokoli týmu a jsme rádi, že nyní rozdávají radost v kolínském dresu.Petr Cícha.

Dlouhodobě spolupracujete 
s Chodovem, což je tým z extraligy. Přibližte trochu vaši spolupráci.
Nejedná se o žádnou oficiální spolupráci, ale vztahy máme zdravé. Vždyť z Kolína si mužskou extraligu v dresu Chodova už zahráli Pavel Kubka, Walter Schubert a Jakub Vrána, který nyní patří k důležitým oporám extraligové Sparty. Pavel Kubka už je zpět hráčem Kolína a byli bychom rádi, kdyby se postupně vraceli i další odchovanci. Velmi bychom stáli po sezoně například o Schuberta, to je rozdílový hráč, který by vystupováním na hřišti i mimo něj posunul naši hru zase o kousek dále. Zázemím se samozřejmě nemůžeme s Chodovem srovnávat, lákadlem je i jméno trenéra mužské reprezentace Radima Cepka, který v Chodově působí jako šéftrenér. Aktuálně zkouší v Chodově v nejvyšší juniorské soutěži štěstí Podskalský 
s Malínským. Jelikož v dresu Chodova ukázali dříve úspěšně cestu naši hráči, tak je tam narýsovaná určitá linka a jsem rád, že se s Chodovem vždy rozumně domluvíme. Zároveň je to pro nás potom výhoda, když se takový hráč vrátí do Kolína, tak by měl patřit k oporám.

V klubu máte další družstva. Jak si vedou?
Momentálně máme celkem osm družstev a velkou radost nám dělají především žákovské kategorie. Je tam krásně vidět dobrá práce trenérů Smejkala, Hypeše a Loudy. Na každém dalším turnaji výkony strmě rostou. Velký pokrok letos udělal i dívčí tým pod vedením Smejkala s Cimplem, ale zatím nás limituje úzká soupiska. Florbal je velmi rychlý sport a děvčata si k němu zatím v Kolíně hledají cestu. Rezervy zatím máme u těch starších chlapeckých týmů, klukům se trochu zapalují lýtka a často tomu florbalu nedávají tolik, kolik by bylo potřeba. Chtělo by to také více pokory, jeden povedený turnaj jaro nedělá. Jsem ale rád, že se povedlo před sezonou přivést do trenérského týmu Jakuba Nesvadbu, cítím z něj velkou energii a do budoucna bude velkou posilou, abychom byli úspěšní. Chceme růst a silný trenérský tým je základ.

Je v Kolíně nějaký hráč, který by v budoucnu mohl hrát třeba za reprezentaci?
V Kolíně roste řada talentů, naši odchovanci hrají v mužské i juniorské extralize, takže vychovávat talenty umíme. Ale na úrovni reprezentace konkurovat týmům, jako je Bohemians, je nesmírně těžké. Naším hlavním limitem je momentálně bohužel absence odpovídající florbalové haly v Kolíně. Trénujeme ve třech různých halách a ani jedna nesplňuje podmínky pro velký florbal. Potřebovali bychom dětem věnovat větší prostor, než který momentálně máme v halách k dispozici, potřebovali bychom mít možnost více kategorie provázat v jedné hale a představit se v lize na domácí palubovce. Každá taková věc by nás posunula více a dále, abychom mohli vůbec přemýšlet takovým směrem. Domácí hala je pro nás téma číslo jedna, bohužel zatím žádné světlo na konci tunelu nevidíme. Snad se časem podaří přilákat nějakého investora, florbal je sport budoucnosti, věřím, že ten potenciál brzo někdo uvidí.

Florbal si v poslední době našel své místo na sportovní mapě. Svůj největší boom má zřejmě ale za sebou. Jaký je nyní zájem mezi lidmi o tento druh sportu?
Florbal už je dvojkou v ČR z pohledu velikosti členské základny. A zájem i nadále roste, každý týden do našich řad vítáme nové členy. Stačí boty do haly a hokejka a můžete hrát. Navíc jako klub pomáháme s nákupem hokejek, abychom to hráčům ještě usnadnili. Takže jsme velmi rádi, jak obrovsky populární florbal je. Jen u nás při rozvoji narážíme na určité limity, jako je právě vlastní hala nebo možnost podporovat trenéry.

Je to sport, který je populární hlavně mezi mladými. Pořád je to ale sport, kde moc peněz není. Jak je na tom s financemi Kolín?
Velmi děkujeme městu Kolín za skvělou podporu a také všem našim dalším partnerům, chod klubu je bezproblémově zajištěn a můžeme díky této podpoře mít oproti jiným týmům relativně nízké hráčské poplatky. Přesto bychom potřebovali nějakého velkého silného partnera, abychom mohli florbal v Kolíně posunout na novou úroveň. Všichni děláme florbal z čisté lásky a věnujeme se mu po práci, ale málokdo si umí představit, jak obrovské množství času a energie musíme do řízení klubu a vedení tréninků investovat. Chceme další rok zase růst a přihlásit ještě více kategorií a družstev, takže jsme na takové pomyslné hranici, kdy je potřeba kvalitní trenéry nějak podpořit, podobně jako je to v jiných sportech.

Nejlepší hráči odcházejí do Finska, Švýcarska nebo do Švédska. V čem jsou tyto ligy lepší oproti České republice?
Stačí se podívat na uplynulé mistrovství světa, jak obrovský realizační tým mělo k dispozici Finsko. O tom se nám zatím může jenom zdát. A podobně to vypadá i při srovnání klubů. Lepší zázemí, více hal, více možností pro vychovávání talentů, větší konkurence a větší kvalita hráčů, lepší finanční možnosti pro hráče, trenéry, vedení klubů. Všechno jsou spojené nádoby. Často se tady mluví o těch nejvyšších soutěžích a největších klubech, ale měli bych se soustředit na zlepšení podmínek pro menší kluby, tím se vytvoří silná a pevná základna, ze které budou těžit všichni.