Shoot out je čistě střeleckou soutěží. V šesti základních kolech se utká vždy osmička hráčů, po jednom z každého klubu, kdy každý bude střílet ve své, případně ve vypůjčené hale. Soutěžící postupně absolvují tři různé disciplíny – 30vteřinovou palbu z čáry trestného hodu s 1 bodem za každou trefu, poté minutovou trojkovou smršť s košem za 3 body (v obou případech se servisem jednoho podavače míčů) a nakonec přijde pět hodů z poloviny hřiště s hodnotou 5 bodů za trefu.

Theodor Dlugoš.
Theodor Dlugoš se stal na nadcházející tři sezony Medvědem

Po všech třech disciplínách se body každému střelci sečtou a po všech šesti soutěžních kolech 8 nejlepších snajprů (bez ohledu na týmovou příslušnost) postoupí do finálového dějství. Hráčům z jednoho týmu se body zároveň budou sčítat do týmového rankingu a čtyři nejlepší celky pak postoupí do finálového kola týmů, kam už každý klub nominuje jen dva své střelce. Až do uvolnění restrikcí budou hráči ke střelbě nastupovat v rouškách.

Zajímavý je dobročinný rozměr soutěže, kdy před každým kolem si jednotliví zúčastnění hráči tipnou svůj bodový výsledek, a kdo bude nejblíž, získá pro svůj klub od České basketbalové federace 10 tisíc korun v základních kolech a dokonce 20 tisíc v kolech finálových. Tuto částku pak klub může použít ve svém okolí na jakýkoli charitativní projekt bojující s epidemií koronaviru.

Jan Carda využívá každé chvilky k tomu, aby se mohl proběhnout.
Sportovec v karanténě: Stalo se to nejhorší a sezona byla anulována, říká Carda