Ve čtvrtek 21. března po slavnostním zahájení jsou na programu zápasy v základních skupinách, v pátek 22. března se hraje o medaile a tituly. Finále obou kategorií živě vysílá Česká televize.

„Všichni se moc těšíme. Já jsem zažil dvě celorepublikové finále a domů si odvezl spoustu zážitků. Nyní věřím, že náš turnaj bude pro všechny účastníky skvělým zážitkem. Že si aktéři domů odvezou nejenom sportovní, ale i jiné zážitky, které si budou v dalších letech v dobrém, připomínat. Celý organizační tým pro to udělá maximum,“ slibuje trenér florbalu na Základní škole Mánesova v Otrokovicích Stanislav Šindler.

Pořádající škola má jako jediná ze všech účastníků v boji o celkové prvenství dívčí i chlapecký tým. „Je to výhoda pořadatelství. Do finále jsme se kvalifikovali automaticky,“ přiznává Šindler.

Zatímco v minulosti patřili otrokovičtí žáci k favoritům a tradičním účastníkům finálové klání, v posledních letech vyklidili pozice mezi tuzemskou elitou. Letos to ale chtějí žáci ze Základní školy Mánesova změnit. „Chceme využít výhody domácího prostředí a podat co nejlepší výkon. Aby na nás všichni byli hrdí,“ říká Šindler.

Ten má na starosti oba domácí celky. Více se však bude věnovat chlapcům, s dívkami kolegovi pomůže bývalý učitel Josef Vaňhara. „Bylo by ale ošklivé jeden z týmu upřednostňovat a zvýhodňovat. Jako jejich trenér fandím oběma družstvům. Doufám, že kluci i holky dojdou co nejdál,“ přeje si.

Zatímco starší žáci se utkají v Městské sportovní hale, souboje děvčat v základní skupině hostí hala na Štěrkovišti.

Domácí Otrokovice budou v bojích o medaile spoléhat především na mládežníky superligových Panterů. „Tvoří základ našeho týmu. Mladé florbalisty jsme pak doplnili fotbalisty a kluky z dalších sportů,“ líčí Šindler.

Pořádající dívčí tým se zase bude opírat o výkony házenkářek. „Florbalistky totiž v Otrokovicích zatím nemáme,“ připomíná tělocvikář.

Jan Štěrbák, člen oficiálního fanklubu české fotbalové reprezentace.
V Anglii uspějeme, tvrdí člen fanklubu. A vzpomíná na Baroše i obrat s Nizozemci

Speciální příprava se ve škole na finále nekoná. „Je pravda, že posledních pár hodin se přípravě věnujeme víc, ale každý z hráčů a hráček má i jiné záliby či kroužky. Takže se chystáme v hodině tělocviku nebo ve florbalovém kroužku, kde je to ale takové uvolněnější,“ říká Šindler.

Otrokovičtí žáci si účasti ve finále považují. V posledních letech totiž o medaile bojovali pouze výjimečně. Naopak pilným sběratel titulů a úspěchů je krajský rival z Uherského Brodu, který triumfoval ve florbale několikrát za sebou. „I teď je favoritem,“ míní Šindler.

Sílu ostatních soupeřů jinak těžko odhaduje. „Do finále je těžké se probojovat, ale s několika školami jsme se v historii už potkali v různých kolech,“ připomíná.

Otrokovice sázejí hlavně na domácí prostředí. „I když jsme hráli finále někde jinde, přijela za námi skupinka dobrovolníků a fandila tak hlasitě, že jsem ani nemohl udílet pokyny. Rozezvučeli tak halu, že mě kluci neslyšeli na půl metru,“ usmívá se Šindler.

Letošní finále navíc v přímém přenosu vysílá celostátní televize. Kluci i dívky tak mají o motivaci postaráno. Vidět chce být každý. „Florbal je v současnosti obrovsky populární sport. Pro všechny je to velké lákadlo,“ myslí si Šindler.

Základní škola Mánesova nic nepodceňuje a organizaci republikového klání věnuje maximální úsilí a veškerou pozornost. „Chodí kolem toho velká organizační skupina. Pořádání by se ale neobešlo ani bez spousty dobrovolník z řad učitelů a žáků,“ dodává Šindler.

Sportovní liga základních škol ve florbale

Logo Sportovní ligy základních škol.Zdroj: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČRFinále Otrokovice 2019

Chlapci: ZŠ Podbořany, Sportovní gymnázium Kladno, ZŠ Benešov, ZŠ Havlíčkův Brod, ZŠ Uherský Brod (Pod Vinohrady), ZŠ Mánesova Otrokovice.

Dívky: ZŠ Campanus Praha 4, ZŠ Týn nad Vltavou, ZŠ Žďár nad Sázavou, ZŠ a MŠ Mladá Boleslav (Jilemnického), ZŠ Opava, ZŠ Mánesova Otrokovice.

Program

Čtvrtek 21. března
13.00 – 13.30, slavnostní zahájení
14.00 – 18.40, zápasy ve skupinách

Pátek 22. března
10.00, (9:00) semifinále chlapci
11.40, utkání o 5. místo
12.30, utkání o 3. místo
13.50, finále dívek
14.40, finále chlapců
15.30, slavnostní vyhlášení

jezdecký festival v Královicích slibuje velkou podívanou.
Velká show! Stovky koní míří do Královic