„Dalo by se to říct, jedním slovem, že sezona byla zvláštní. Nejprve jsme po devíti letech vyměnili trenéra, poté jsme z důvodu rekonstrukce budovy haly odehráli v soutěži celou první polovinu na hřištích soupeřů a nakonec jsme na poslední chvíli postoupili do play off. Takže opravdu, sezona byla zvláštní,“ uvedl manažer BC Geosan Kolín Miroslav Sodoma.

Kolín postoupil do play off v posledním zápase nadstavbové části. To jste si asi v klubovém vedení všichni oddechli…
Určitě ano. Letošní systém soutěže nebyl dle mého ideální a nepostoupit do play off, by znamenalo hrát play out, kde by z důvodu výsledků Jindřichova Hradce prakticky vůbec o nic nešlo. Takhle jsme sice hráli, se současným, téměř neporazitelným Nymburkem, ale pořád to bylo play off.

Před sezonou jste měli za cíl postoupit do play off, což se povedlo. To je pozitivní stránka. Jaká jsou negativa?
Cíl jsme splnili, ale chtěli jsme se vyhnout v play off Nymburku, což se nám nepodařilo. Před rozdělením soutěže na A1 a A2 jsme nebyli daleko od postupu do první šestky, což by nám pro play off zajistilo přijatelnějšího soupeře, takže určitě je to takové drobné zklamání.

Kolín vedl nový trenér Pavel Beneš, který nahradil Predraga Benáčka. Splnil vaše očekávání?
Predrag byl v klubu devět let, Pavel Beneš přišel od mládežnických týmů se zkušenostmi asistenta reprezentace mužů. Určitě se rozkoukával a nejen v soutěži, ale i v podmínkách a možnostech Kolína. Do toho rekonstrukce haly, tréninky mimo Kolín, a to vše pro něho muselo být složité. Se vším se dokázal nějak vypořádat, takže se dá říci, že očekávání splnil. Ovšem v žádném případě nechci hodnotit trenéra po jediné a to ještě velice specifické sezoně. My máme s trenérem dohodu na dlouhodobější spolupráci a tam můžeme do budoucna hodnotit.

Očekávalo se, že bude dávat větší šanci mladým, ale k tomuto kroku nakonec nedošlo. Tým zápasy odehrál většinou v osmi hráčích. Nemohl to být například jeden z důvodů, proč Kolín bojoval o play off až do poslední chvíle?
Z Kolína byli z mladých v kádru Lukáš Rovenský a David Bálek, později tam nakoukl Filip Zahradníček, to přeci šance je. Trénovali s týmem, a pokud máte na mysli prostor ve hře, to je otázka. Na tréninku se mohli a měli o svou šanci prát, klub jim zajistil hostování do týmu nižší soutěže, kde hráli a měli se prosazovat. To, do jaké míry se jim to povedlo, je otázka. V průběhu sezony se rozhodli skončit z různých důvodů, což mě mrzí, ale chápu to. Zase se můžu ptát, měli vůli přesvědčit, že mají tu šanci, o které hovoříte, dostat? Právě proto, že se do poslední chvíle bojovalo o play off, nedostali kluci tolik šancí, nebyl pro to prostor, ale to je můj názor. Jinak jedním z důvodů, proč jsme o play off hráli do poslední chvíle, je, že jsme měli smůlu na zranění, kdy například Vojta Bratčenkov promarodil celou sezonu a určitě nám chyběl. Do Kolína přicházel jako jedna z hlavních posil a samozřejmě zranění dalších hráčů v průběhu sezony. Nemáme možnost mít široký hráčský kádr a každé zranění, výpadek hráče ze sestavy, je na našem týmu hrozně znát.

V prvním kole 1. ligy skončily ženy druhé, muži čtvrtí.
Oslabené atletky vyhrály ligové kolo, atleti skončili čtvrtí

Máte za sebou hodně specifickou sezonu. Prvních jedenáct zápasů základní části jste kvůli rekonstrukci haly Spojů odehráli na palubovkách soupeřů. Druhou polovinu jste zase hráli pořád doma. Jak k tomuto faktu hráči přistoupili a jak se s touto situací podle vás vypořádali?
Vůbec to nebylo lehké. Každý den dojíždět na trénink do Poděbrad, někdy i od 8 hodin, někdy i dvakrát denně, problémy s regenerací, masážemi atd. To jistě nejsou podmínky pro nejvyšší basketbalovou soutěž a jistě ne ani pro profesionály, kterými hráči na této úrovni již musí být. V první polovině hrajete hlavně před fanoušky soupeře, i když na některá venkovní utkání naši fanoušci dorazili, a za to jim patří veliké poděkování, no a poté hrajete zase jen doma, kde se očekává, že budete vyhrávat, což také není jednoduché zvládat. Shrnu-li to celkově, tak si myslím, že to všichni, kterých se tento problém týkal, zvládli za daných možností velice dobře.

Hala Spojů dostala nový plášť. Původně byla v plánu také částečná rekonstrukce vnitřních prostor, k čemuž však nedošlo. Proč?
Hala dostala nový plášť, a to je bohužel to jedno jediné, co zřizovatel, kterým je kraj, s halou udělal. Co se týče částečné vnitřní rekonstrukce, v plánu byla úprava hlediště, ale z časového důvodu byla odložena na letošní prázdniny, protože bychom v hale nemohli hrát dalších několik utkání a v soutěži již docházelo na odvety, pro které jsme domácí halu nutně potřebovali. Jinak bychom museli hrát odvety na hřištích soupeřů, což je po sportovní stránce špatné a navíc i ekonomicky velice náročné. Museli bychom vše soupeřům hradit, a tak jsme úpravu hlediště, kterou bude provádět náš klub, odložili na pozdější termín.

Takže se dá očekávat, že se zázemí pro hráče a fanoušky od nové sezony zlepší?
To je složité. Očekávat můžeme vše, ale jaká bude skutečnost, to zatím nikdo neví. Máme nějaké přísliby pomoci s danou situací, kdy i město se nám snaží v rámci svých možností pomoci, ale dokud to nebude vše podepsané, tak je těžké něco slibovat. Vše je o to složitější, že se vlastně musíme o vše postarat sami. Hala je majetkem kraje a ten nemá zlepšení prostředí haly ve svých prioritách. Přesto bychom chtěli v hale přes prázdniny upravit hlediště, instalovat novou světelnou tabuli a další naší snahou je oprava palubovky, která je na hraně své životnosti pro mistrovská utkání. A pokud by se povedlo zajistit nějaké další finanční zdroje, chtěli bychom alespoň částečně upravit prostředí v šatnách a sociálních zařízeních, které je opravdu nedůstojné pro nejvyšší basketbalovou soutěž ČR.

Dva roky po sobě měl Kolín v kádru hráče, který patřil mezi hvězdy NBL. Loni to byl Kerr, který přestoupil do Svitav. Nyní pod košem pro změnu řádil Skinner. Proslýchá se, že by měl z Kolína odejít. Je to pravda?
Vše je otázka možností a podmínek, které dokážete zajistit. Kerr dostal lepší nabídku, tak za ní šel. Skinner v Kolíně odehrál tři sezony a postupně se zlepšoval až na současnou výkonnost. Za vše, co zde odvedl, mu patří poděkování a zda bude v Kolíně působit i v další sezoně, se ještě uvidí. Mou snahou je, aby zde ještě dále působil, ale jak jsem uváděl, je to otázka podmínek a možností, které náš klub má. Na konečné rozhodnutí si musíte ještě počkat.

7. ročník Mezinárodního festivalu běhu.
Mezinárodní festival běhu: Kučera slavil hattrick

V průběhu sezony se vyrojily spekulace, že dostal velmi slušnou nabídku od Svitav. Měl jste podobné informace?
Když se někomu daří, je jasné, že bohatší kluby se ho budou snažit získat. V naší historii klubu by to nebylo poprvé, co jsme uvolnili hráče za lepším v průběhu sezony. U Skinnera se tak nestalo a zpětně se zabývat spekulacemi nemá význam. Věci ohledně hráčů řeším tak, jak přicházejí.

Sezona před několika týdny skončila. Hráči mají individuální plán a připravují se na novu sezonu. Máte už nyní představu o složení kádru? Kdo ze stávajícího týmu zůstane a naopak odejde?
Podle platných smluv je jasné, že v týmu zůstávají Šafarčík, Číž, Bratčenkov, Pajovič, Bakič, Vocetka. Jisté je, že jsem se dohodl na ukončení spolupráce s Petrem Dokoupilem, smlouvy skončily a nové nebudeme nabízet Láďovi Horákovi, Pavlu Harčárovi. Ostatní je v jednání.

V průběhu sezony skončili mladí odchovanci Kolína. Nejprve Rovenský, pak Bálek. Jaké byly důvody?
Pokaždé byly trošku jiné, ale jeden byl vždy společný a to, že by chtěli více hrát. Což je otázkou, zda jejich současná výkonnost jim to umožňovala. Každý to bude vidět trochu jinak a je to tedy o názoru každého člověka. Více bych se k důvodům nevyjadřoval, protože jsem přesvědčen, že je to interní záležitost klubu. Kluci stále patří do klubu a já za sebe jim přeji, ať se jim daří.

Mladí hráči a odchovanci Kolína dlouhodobě v zápasech moc prostoru nedostávají. Nebojíte se toho, že vám budou postupně odpadat, když nemají možnost získat herní praxi?
Kolín není středisko, které mladé hráče vychovává a dostává na ně výrazné prostředky. Určitě bychom se nebránili mladým hráčům, ale nemáme je a naše finanční možnosti na jejich nákup jsou omezené. Náš tým je sestavován z hráčů střední generace a starších. Jinak pravdou je, že hráč musí mít herní praxi, jinak se nebude zlepšovat a herně zakrní.

Když jsme nakousli mladé hráče, jak je na tom klub v tomto směru? Jaká je základna, jaké hrají týmy soutěže a jak si vedou?
Klub na své poměry a možnosti má slušnou mládežnickou základnu. Určitě se však nemůžeme úplně rovnat střediskům, které hráče „stahují“ a tím si zvyšují kvalitu. My jdeme cestou vlastních hráčů, dětí, které jsou z Kolína a okolí. To je náš hlavní cíl v mládeži. To, že se může občas podařit vychovat hráče či hráčku pro vyšší úroveň, je dobré, ale nepodřizujeme tomu naše týmy. V mládeži hrajeme s vlastními odchovanci. V posledních letech se nám dokonce podařilo vychovat hráče a hráčky, kteří se ve svých kategoriích dostali do výběrů i reprezentace. Soutěže hrajeme na úrovni kraje a v dorostech ligy, což já považuji za velice slušný sportovní úspěch, opět s přihlédnutím k tomu, že jsou to naši odchovanci.

Vy sám trénujete dvě kategorie – U17 a U19. Je zde nějaký hráč, který má potenciál hrát nejvyšší soutěž?
Trénuji a dělají mi radost. Toho, čeho sportovně dosáhli, považuji v našich podmínkách za neuvěřitelné. Byl o ně zájem právě v těch střediscích, ale kluci i rodiče zatím pořád chtějí zůstat v Kolíně. Za tím vším sportovním úspěchem je ovšem třeba vidět mimo snahy kluků, velikou pomoc rodičů a to nejen finanční, ale i organizační. Určitě někteří mají šanci nakouknout do áčka. Kde jinde, než v Kolíně, kde vyrostli, by měli dostat šanci. Možná to bude brzy, nechte se překvapit.

Hala. Věčné téma. Jaká je nejnovější situace?
Věčné a nesplněné přání. V otázce haly pro basketbal v nejvyšší soutěži nic nového nevím. Vím, že se připravuje tréninková městská hala, ale jak již název sám hovoří, pro nás basketbalisty bude bohužel jen tréninková v rámci možností a časového prostoru, který v ní bude. Na „velkou“ halu si budeme muset počkat, snad se dočkáme.

Sportovní hry po školy už mají své vítěze.
Kolínské sportovní dny skončily. Titul obhájila 3. ZŠ