Datum 19.5.2010 zřejmě většině lidí nic neřekne. Vždyť je to hodně dávno. Ovšem ne pro basketbalové znalce a historiky. Je to totiž den, kdy Nymburk, český basketbalový hegemon, naposledy prohrál na domácí palubovce.

Z basketbalového utkání Kooperativa NBL Nymburk - Kolín (85:87)
Nymburk prohrál po dvanácti letech doma, v zápase pro děti nestačil na Kolín

Stalo se tak v semifinále tehdejšího play-off a výhru si odnesl tým Pardubic. Nebylo jim to však nic platné. Nymburk celou sérii vyhrál a odrazil se k dalšímu z mnoha jeho mistrovských titulů. Od té doby na domácí palubovce zvítězili ve 243 utkáních v řadě a mnoho týmů si v této řádce odneslo i pořádný výprask. Kolín nevyjímaje.

Medvědi se svým polabským sousedem, od roku 2007 kdy vstoupili do nejvyšší soutěže, sehráli zatím 58 utkání a jen jednou jedinkrát dokázali zvítězit. Bylo to v památném roce 2012, také v semifinále play-off, když na své palubovce přetlačili Nymburk ve druhém prodloužení. Od té doby počítali jen nepřetržitou sérii 37 porážek. Bez ohledu na to, zda hráli doma nebo u svého soupeře.

Ale to se v pondělí 5.12.2022 změnilo. V pravé poledne! Jako v legendárním westernovém filmu z roku 1952. Hlavní roli Garryho Coopera, který za svůj výkon obdržel Oskara, převzal tentokrát Adam Číž a minimálně z pohledu kolínských fandů by si za svůj výkon basketbalového „oskara“ zasloužil také. Ovšem stejně tak i všichni jeho spoluhráči, protože Medvědi konečně zahráli na hranici svých možností.

A to se ještě museli obejít bez Pavola Lošonského a Džiugase Slavinskase. Skvělý týmový výkon ozdobily dvě double-double. Jakub Petráš za 15 bodů a 11 doskoků a Adam Číž byl s 27 body nejlepším střelcem zápasu a k tomu přidal i 10 asistencí. Medvědi se domácímu favoritovi vyrovnali téměř ve všech statistikách a hlavně ho předčili v úspěšnosti střelby za tři body, což bylo pro konečný úspěch velmi důležité. Nymburk možná neměl svůj nejlepší den, ale na to už se historie ptát nebude.

Z fotbalového utkání okresního přeboru  Velký Osek - Ratboř (5:2)
OKRES: Králem podzimu se stal Velký Osek. Černého Petra drží Štítary

(Michal Vlček)