Mezi jejími 1275 aktéry se Středočeši rozhodně neztratili. Svoji účast dokázali hned dvanáctkrát pozlatit, dále vybojovali osm stříbrných a čtyři bronzové medaile. V celkovém účtování získaly střední Čechy sice v konkrétních disciplínách nepopulární, ale v celkovém hodnocení přece jen sympatickou bramborovou medaili: čtvrté místo v hodnocení krajů. 

Po pravdě – nečekalo se to. Takováhle sklizeň cenných kovů byla velmi příjemným překvapením. Zvlášť někteří účastníci výpravy ale soupeřům vytřeli zrak: rychlobruslařka Natálie Brichová (SK Sršni Kutná Hora) vybojovala tři zlata a další dvě zlaté medaile z rychlobruslení přidal Patrik Medáček (HC Benátky) – a aby opakovaných úspěchů středočeských rychlobruslařů nebylo málo, ještě dva bronzy doplnila Adéla Šapovalivová (HC Berounští Medvědi). V alpských disciplínách byl pak třikrát stříbrný Jakub Šinták (Ski team Svatý Petr). Zabodovali také snowboardisté, krasobruslaři – a rovněž šachisté.

Zdeněk Piškula
Herec Zdeněk Piškula: Seriál Lajna? Užil jsem si ho. Jiří Langmajer mi radil

Pro úspěšné reprezentanty, kteří byli pozváni na hejtmanství, kraj připravil nejen pamětní listy, ale jejich nasazení a píli ocenil i symbolickými medailemi. A nečekaným setkáním. Společně s hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO) si s nimi povídal právě Jágr. Středočeským sportovním nadějím mimo jiné připomněl, co si podle vlastních slov plně uvědomuje až nyní: „Bez rodičů bych nikdy nebyl tam, kde jsem.“ Když zjistil, že v rychlobruslení středočeská výprava získala celkem šestkrát zlato, navíc doplněné dvěma bronzy, s rychlobruslařkami zažertoval: „Jestli bych to také neměl zkusit…“

Třeba snowboardistovi Matyáši Turínskému (Snow Rockets) který vybojoval zlato v paralelním obřím slalomu a ještě si vyjel bronz ve snowboardcrossu, setkání „s Jardou“, které označil za skvělé překvapení, dalo opravdu hodně. „Je pro mě vzorem v tom, jak ke sportu přistupuje,“ řekl mladý jezdec, který má jasno: chce ještě víc trénovat. „Abych to jednou dotáhl na velkou olympiádu jako Eva Samková nebo Ester Ledecká,“ poznamenal Turínský.

Olympiáda dětí a mládeže
Středočeská výprava si z Olympiády dětí a mládeže odváží rekordní počet medailí

To, že podíl na cenných kovech, které získali za vlastní výkony, mají i jejich rodiče, zdůraznila mladým sportovcům také hejtmanka. „Je za tím spousta práce a obětí jak od vás, tak od vašich rodičů,“ připomněla. S konstatováním, že získané medaile jsou o to cennější, že ve středních Čechách nejsou podmínky pro zimní sporty ideální. 

Poznamenala, že kraj si uvědomuje nedostatek peněz pro mládežnický sport, a tak se snaží pomoci dotacemi a granty. Přes padesát milionů korun, které zatím byly vyčleněny pro letošní rok, nicméně Jermanová označila za „drobné“. „Systémové řešení ale musí přijít ze strany státu. Velká očekávání slibuje zejména vznikající vládní agentura pro sport, která by mimo jiné měla i kontrolovat, kam peníze konkrétně půjdou,“ poznamenala hejtmanka.

Medaile Středočechů na Hrách VIII. zimní olympiády dětí a mládeže 2018:
- 12 zlatých (6 rychlobruslení, 3 snowboarding, 2 šachy, 1 krasobruslení) – druhý největší počet ze všech krajů
- 8 stříbrných (4 alpské disciplíny, 2 šachy, 1 snowboarding, 1 krasobruslení)
- 4 bronzové (2 rychlobruslení, 1 alpské disciplíny, 1 snowboarding)

Ilustrační foto.
Boje o mělnickou spalovnu spějí k veřejnému projednávání