V sedlčanských dílnách MM Technology spatřil světlo světa nový kamion na bázi Iveco Powerstar. Posádka Martina Macíka mladšího ho v ostrém tempu otestuje na nadcházející Rallye du Maroc.

A jak bývá u Macíků běžné, nejedná se o anonymní vůz. Dostal jméno Arnošt, ale k tomu se ještě dostaneme. „Je to úplně nové auto a Maroko bereme jako trénink na Dakar. Ale počítáme, že se může stát cokoliv. Arnošt projde největší možnou zátěží,“ říká Martin Macík o dálkové soutěži, která se jede od 7. do 13. října.

„Těšíme se na další závod, ale současně potřebujeme odhalit Arnoštovy případné slabiny, to je hlavní důvod naší účasti,“ pokračuje pilot, který se na severozápad Afriky vypraví v tradiční sestavě s navigátorem Františkem Tomáškem a mechanikem Davidem Švandou.

Nový trenér Příbrami Martin Démar.
Francouzský mušketýr na lavičce Kocourů. Srdce mě táhlo domů, říká Démar

Osobitá stavba vozu vznikla na základě dvacetiletých konstrukčních zkušeností Martina Macíka staršího a otiskly se v ní úspěchy i omyly předchozích generací sedlčanských kamionů. Arnošt by se měl stát nejrychlejším, nejobratnějším a nejodolnějším závodním vozem stáje.

Teď je ale hlavním úkolem ho pořádně „zničit“ a odhalit případné slabiny, i když…

… se nedá vyloučit, že by nová zbraň Big Shock! Racingu mohla být k dispozici už pro nejbližší Dakar v Saúdské Arábii.

Foto z přípravného duelu z poloviny září.
Skvěle organizovaná Příbram vyzrál na domácí Tábor

„Na to se mě zeptejte, až se vrátíme z Maroka. Uvidí se, jak to tam dopadne, ale nic nás k tomu netlačí,“ přemítá Macík, který na Rallye Dakar 2021 vybojoval celkově čtvrtou pozici a vyhrál tři etapy.

To bylo s dřívějším typem vozu, nazývaném Karel. „Ten je nyní stoprocentně připravený,“ dodal řidič. A jak je to tedy s pojmenováváním jeho aut?

„Během Dakaru 2020, jsem dostal zprávu od fanynky. Psala, že její manžel Arnošt fandí Dakaru a našemu týmu. Zároveň se zajímala, jestli už máme jméno pro další kamion, a zda bychom neuvažovali právě o Arnoštovi,“ líčí pilot.

A přidává ještě jednu historku. „Následně se ukázalo, že tátův úplně první fichtl se taky jmenoval Arnošt. No a tak o názvu nového vozu bylo rázem rozhodnuto,“ dodává Macík s úsměvem.

Sedlčany C vyhrály na půdě rezervy Spartaku
Okresní přebor: Šlágr vyzněl pro Sedlčany. Lídr padl s Březnicí