To je soutěžní kategorie a obdoba fitness s tím, že závodník je limitován v soutěžní váze. Například když sportovec měří 180 centimetrů, nesmí vážit více než 80 kilogramů.

Body-fitness mužů mělo v České republice první premiéru v dubnu roku 2005 na mistrovských soutěžích ČR v kulturistice, fitness a body-fitness. Do této doby zde byl jen body-fitness žen.

Den D je tady

Dnes 5. června si svou soutěžní premiéru odbude v Nechanicích u Nového Bydžova na Mistrovství Čech juniorů a staršího dorostu i šestnáctiletá studentka gymnázia Ludmila Šircová.

„V body-fitness není na rozdíl od kulturistiky primární svalový rozvoj a jeho definice, důraz se klade na eleganci postavy a celkový vzhled, ladí se i make-up a účes závodnice,“ popsal trenér kulturistiky Václav Podnecký, u kterého se Ludmila na závody připravuje.

„Ludmila je pro tento sport dobře svalově disponována, v předsoutěžní přípravě jsme se proto zaměřili hlavně na definici, čili vyrýsování a s tím související dietní a tréninkové postupy,“ dodal. Tento čtvrtek spolu ladili poslední detaily jako výběr vhodných plavek, lodiček které mají závodnice obuty na pódiu a povinných póz.

„Původně jsem dělala aerobic, byly jsme šesté na mistrovství republiky v step aerobiku. Do posilovny a tím i postupně k body-fitness mne přivedl můj bratr. Potom jsem asi týden cvičila se sestřenicí a rok s kamarádkou,“ říká s úsměvem Ludmila Šircová.

„Postupně se začaly objevovat výsledky, potom opět bratr objevil, že existuje něco jako body-fitness a začali jsme uvažovat o závodech. Od samotné soutěže očekávám především získání zkušeností, které využijeme v přípravě do budoucna“ dodala sympatická studentka.