Paradoxem ovšem je, že nejhodnotnější výkon bikera v oranžovém nakonec medailí odměněn nebyl. O ni Filip Eberl přišel až v samotném závěru, kdy jen těsně nestačil na matadora domácích tratí, Milana Spěšného. „Filip jel standardně velmi dobře, celý závod se pohyboval vpředu, v závěru rozhodla možná trochu větší zkušenost Spěšného. Pokud by výjezdy byly delší a náročnější, asi by ho udolal, na téhle trati to ale měl hodně těžké. Je však vidět, že po celý seriál může Eberl bojovat o medaile," říká manažer týmu Jan Slavíček.

„Více jsem však v elitní kategorii čekal od Venduly Kuntové. Ani výkon ani výsledek nebyl dobrý. Zatím to má letos jako na houpačce, doufám, že v průběhu sezony se její výkonnost podaří stabilizovat a že prodá velmi dobrou přípravu, kterou má za sebou," dodal Slavíček.

„Vstup do sezony nebyl celkově špatný, na druhou stranu mohl být i trochu lepší. Především byla znát absence Tomáše Paprstky, který mohl jezdit v první skupině a bojovat o pódiové umístění mezi elitou. Připravený na to je, ale po pádu na silničním závodě v Kyjově není ještě zcela zdráv," hodnotí šéf Remerx-Merida Teamu Kolín.

Povedený výkon s ne úplně odpovídajícím výsledkem má za sebou juniorka Elena Vaníčková. Po úvodním kole měla ve dvojici s Denisou Bartizalovou minutový náskok, defekt těsně za depem ji však v půlce závodu odsunul na předposlední příčku.

„Její výkonnost jde závod od závodu nahoru, zabojovala a dokázala se propracovat až na bronzovou pozici. Věřím, že na blížících se světových pohárech v Německu a v Novém Městě se neztratí," věří Jan Slavíček.

Radost mu udělala i kadetka Jana Czeczinkarová, která suverénně zvítězila a znovu potvrdila svůj vysoký standard. „Trochu víc jsem ale čekal od Daniely Březinové. Na čtvrtou pozici ji ze sedmé chybělo zhruba 17 vteřin, nedokázala se však ve druhém kole přes nejbližší soupeřky dostat," hodnotí Jan Slavíček.

Mezi juniory se nepovedlo prodat dobrou formu ze silnice Václavu Vomáčkovi, který kvůli technickým potížím musel brzy do depa a začínal úplně zezadu. Neměl tak příležitost dostatečně ukázat své schopnosti.

Že výborné výkony ze silnice nebyly náhodné ale potvrdil kadet Lukáš Kunt, který bojoval celý závod a odměnou mu byla stříbrná medaile s minimální ztrátou na vedoucí pozici.

Smůlu měli kolínští závodníci v kategorii U23, když dva ze tří potkal defekt. „Jak Vít Řehák, tak Daniel Lukeš museli do depa, což jejich pořadí výrazně ovlivnilo. Lepší výkon jsem ale čekal zejména od Tomáše Bohaty, ten střídal dobré úseky se slabšími a celkově třinácté místo není úplně to pravé," konstatoval Jan Slavíček.