Zatímco v elitní kategorii turnaje se představily nejlepší týmy světa, klub FBC Pitbulls Kolín spolu s dalšími 127 týmy zasáhl do kategorie Open a v nabité konkurenci se rozhodně neztratil.

Hned v úvodu základní skupiny čekal Pitbully první zahraniční tým, finský Team Tiilikainen. Kolín se musel vyrovnat s velice agresivní hrou soupeře, ale svou převahu na hřišti dokázal přetavit v první výhru 4:2.

První soupeř byl pro kolínské hráče neznámou, to ovšem neplatilo hned o tom dalším: Sokol Královské Vinohrady B, suverénní vítěz loňské divize, ve které Kolín nastupuje.

Utkání bylo velmi vyrovnané a zřejmě by mu slušela remíza, ale s tím se nesmířil Chyba a 44 vteřin před koncem nádherně vystřelil výhru 2:1.

Ilustrační foto.
Fotbalisté Tuchorazi do Libodřic nakonec nepojedou, zápas byl zrušen

Ve třetím zápase zbývalo Kolínu už jen potvrdit první místo ve skupině, proti slovenskému prvoligovému týmu Žatva 90 Dolný Kubín si připsal pohodlnou výhru 5:1 a mohl se těšit na play-off.

Pitbullové nastoupili díky výsledkům ve skupině rovnou mezi 64 nejlepších týmů a soupeřem jim byla Florbalová škola Plzeň.

Kolín byl kvalitnějším týmem a uhájil těsnou výhru 2:1 a postup do dalšího kola, kde vyzval český tým Sběrači.

Ten v předchozích kolech neobdržel ani gól, ale proti Kolínu inkasoval hned pětkrát a po výsledku 1:5 se Sběrači s turnajem loučili.
V turnaji tak zbývalo už jen nejlepších 16 týmů a kvalita se každým kolem rapidně zvedala.

Kolín vyzval Floorball Thurgau U-21 – juniorský tým klubu z nejvyšší švýcarské soutěže, který na Czech Open nastupoval v elitní kategorii.

Švýcaři se mohli pochlubit velmi širokou soupiskou, ale paradoxně více sil ve druhé polovině zápasu měli Pitbullové, kteří dokázali vyrovnat ze stavu 2:4 a poté i vyhrát díky lépe zvládnutým samostatným nájezdům.

Další díl Cyklotour Kolín se jel na nové trati.
Cyklotour Kolín nabádala k pohybu i o prázdninách

Famózní představení předváděli v průběhu celého turnaje oba kolínští gólmani, Lepší se Šamánkem, kteří v každém zápase drželi kolínské akcie hodně vysoko.

Pro kolínský tým FBC Pitbulls Kolín to znamenalo postup do čtvrtfinále a střetnutí s finským týmem KamuGang.

Kolín v tomto utkání navzdory papírovým předpokladům dominoval a po výhře 5:3 postoupil mezi čtyři nejlepší týmy turnaje.

Kolínský tým doprovodily do semifinále tři špičková finská družstva a Kolín tak byl v kategorii Open posledním českým zástupcem.

Pitbullové narazili na velmi silný tým z druhé nejvyšší finské soutěže s turnajovým jménem Fousek team. Ten přetavil více zkušeností i energie ve výhru a kolínská cesta skončila stupínek pod vrcholem. I to je však pro kolínský florbal veliké vítězství a historický úspěch. V konkurenci 128 týmů berou Pitbullové dělené třetí místo a bronzové medaile, zároveň přívlastek nejlepší český tým turnaje ve své kategorii.

„Do turnaje jsme vstupovali rovnou z letní přípravy, navíc nám kvůli dovoleným chyběli někteří hráči, takže jsem se chtěli především dobře rozehrát před novou sezonou. Na turnaji nám výborně zachytali oba gólmani a užší soupisku jsme doháněli nadšením a nasazením. Jsem rád, že jsme se prezentovali trpělivou kombinační hrou a přehrávali i papírově silnější soupeře. Pro kolínský florbal je to historický úspěch a já věřím, že nás to nastartuje k dalším vítězstvím. Ale jsme nohama pevně na zemi a pokračujeme v tvrdé přípravě,“ uvedl trenér Petr Vrána.

Kolínský tým tak ukázal velký potenciál a dobrou formu, což je ta nejlepší pozvánka na příští ligovou sezonu a na pohár České pojišťovny, který startuje poslední srpnový víkend.

Bohužel kvůli nevyhovujícím kolínským halám bude muset Kolín pořádat 1. kolo ve Zruči nad Sázavou a případná další kola v Chlumci nad Cidlinou.

Sestava: Lepší, Šamánek – Skoták, Kubka, D. Horák – Chyba, J. Vrána, Hodan, Cícha, Kloc, Louda. Trenér: P. Vrána.

Václav Louda

Z utkání SC Kolín - Tábor (2:1).
Kozlům první přípravný duel výsledkově nevyšel