Zde se utkají se třemi nejlepšími celky 1. ligy nejen o zlaté, stříbrné a bronzové medaile, ale také o osm míst v příštím extraligovém ročníku. „Za vytrvalého deště a chladu se bojovalo více o body, než o špičkové výkony, neboť soutěž žen byla nesmírně dramatická. Vždyť sestoupit mohla hned pětice družstev, počítaje v to i kolínská děvčata," uvedl předseda kolínského klubu Jiří Tuček.

Z nich se v běhu na 200 metrů představily Iveta Putalová (24,79) a Helena Jiranová (25,06), ale ani jedné se díky špatným podmínkám nepodařilo proniknout do bodované desítky. V běhu na 1500 metrů vybojovaly Martina Uvizlová a Radka Janoušová druhé a třetí místo na stupních vítězů, ale časy 4:43,36 a 4:46,66 neznamenaly v prvním případě zlepšení času z předchozích mítinků a v druhém případě chyběly tři desetinky vteřiny do nejlepší desítky.

V trojskoku se Petře Sotonové nedařilo, když nezaznamenala zdařený pokus, přesto ale udržela celkové 7. místo a 4 body. Stejně tak se nevedlo ani diskařkám Zuzaně Pražákové a Petře Andrejskové. V hodu kladivem téměř přímo z postele na rehabilitačním oddělení se postavila po tříměsíční pauze do kruhu Kateřina Šafránková a výkonem 56,78 m vybojovala hodně cenné 4 body.

Kláře Tučkové po hodu dlouhém 39,99 m nakonec na bod chybělo pouhých 19 centimetrů. Kolínský účet pak podtrhla štafeta ve složení Neradová, Klepetková, Andrejsková, Putalová, která se výkonem 50,17 s zařadila na osmé místo celkového pořadí.

To nejdramatičtější se ale odehrávalo v závodní kanceláři. „Soutěžní komise totiž letos nastavila tak složitý výpočet pořadí druhého kola, v němž se nejen počítá celkové pořadí ze sedmi závodů, ale navíc se jednotlivým týmům škrtají výkony nejméně bodujících závodnic nad celkový počet 24 atletek, že bylo nad síly řídícího pracovníka spočítat konečné výsledky extraligy na místě. Nezdařilo se to ani v průběhu večera, a vzhledem k téměř neuvěřitelné vyrovnanosti, kdy do rozmezí pouhých 20 bodů se vešlo hned šest družstev, bude mít konečné pořadí zcela určitě dohru u zeleného stolu," podotkl Jiří Tuček.

Přesto je zřejmé, že s 99% pravděpodobností si kolínské ženy postup vybojovaly, dokonce to vypadá, že dokázaly zopakovat pátou příčku z loňského ročníku. A tak 8. září bude pro kolínskou atletiku velkým dnem. Muži i ženy budou poprvé v historii bojovat spolu mezi desítkou nejlepších českých týmů o extraligovou příslušnost v roce 2014!