Aby se takto početný peloton řádně stmelil, bylo načase zažít společné dobrodružství. Sportovní areál Samopše tak hostil úplně první soustředění cyklistické přípravky.

Dvacet závodníků a pět trenérů pod vedením Martina Řeháka si tak užili čtyři dny plné sportu a zábavy.

Na březích řeky Sázavy si nacvičili technické prvky důležité pro závodní pojetí cyklistiky, na kolech dobyli hrad Český Šternberk a každý večer se od zkušených trenérů dozvěděli něco nového o jízdních kolech, se kterými jsou denně v kontaktu.

„Pod dohledem si mohli umýt svá kola a někteří si tak vůbec poprvé vyzkoušeli, jaké je to starat se o svůj stroj zcela sám. Stejně jako skauti loví bobříky, mladí závodníci lovili pastorky, což jsou jednotlivé převody na kazetě,“ uvedl trenér Martin Řehák.

„V průběhu soustředění si tak mohli vysloužit pastorek za sprintování, servis kola, překonávání technických překážek, či teoretickou znalost cyklistiky,“ podotkl Řehák.

Na závěr soustředění proběhl kontrolní závod, kde se ověřovaly pokroky závodníků v praxi.

„Odměněn byl opravdu každý. Na prvním soustředění přeci nejde o dril. Ač nás každé ráno čekala rozcvička a musel se plnit přesný časový harmonogram, na který dohlížela hlasitá trubka, šlo tu hlavně o zábavu a nevšední zážitky pro děti prvně zažívající odloučení od rodičů. Proto byly odměněny i různé speciální výkony jako například pro dva největší vodníky kempu, což byli jednoduše závodníci, kteří při malé nepozornosti při tréninku skončili i se svým kolem v Sázavě. Dále byli blikačkou odměněny bludičky bloudící v noci po chodbách a jiné kuriózní ceny,“ dodal Martin Řehák.

Trenérům byla odměnou především každodenní spokojenost svěřenců užívajících si krásný zážitek spojený s oblíbeným sportem.
Pokud budete chtít vidět celou cyklistickou přípravku v akci, neváhejte navštívit v sobotu 12. srpna závody Cyklotour Kolín, tentokrát probíhající na trati mezi Kolínem a Třemi Dvory.

Prezentace začíná od 9 hodin a start první kategorie je naplánovaný na 10 hodin. Více informací a on-line přihlášky do závodu naleznete na www.cyklotourkolin.cz.