Série odstartuje v neděli 15. dubna. Utkání se hraje v pardubické ČEZ Aréně od 17.30 hodin. Zápas bude vysílat Česká televize na programu ČT4. Přímý přenos začíná v 17.25 hodin.

Pardubice skončily o jednu příčku nad Kolínem. Oba týmy odehrály nadstavbu se stejnou bilancí 5:5. Ve skupině A1 sehráli Kolíňáci se svým čtvrtfinálovým sokem dvě dramatické bitvy. Doma zvítězili  70:69  a na palubovce soupeře prohráli až po prodloužení 73:79. V prvním zápase se střelecky dařilo Jiřímu Jelínkovi, který zaznamenal 17 bodů. Stejně si vedl na opačné straně Michal Čarnecký. Nejlepším střelcem druhého duelu byl Chad Barnes s 19 body. Pardubický Maurice Hampton si připsal 17 bodů.

Čtvrtfinálová série se hraje na tři vítězná utkání. Ve středu 18. dubna se bude hrát v kolínské hale Spojů. V pondělí 23. dubna se série vrátí do ČEZ Arény. Případné čtvrté utkání je na programu 25. dubna v Kolíně a páté by se odehrálo 27. dubna opět v Pardubicích.

„První zápas play-off je vždycky nejdůležitější. Pardubice budou pod tlakem, nesmí doma zaváhat. V tom vidím naši výhodu. My chceme vyhrát. Naším cílem je postup, ale do semifinále je ještě dlouhá cesta,“ hlásí před utkáním trenér Kolína Predrag Benáček.

„V naší pozici si nešlo vybírat. Týmy, na které jsme mohli narazit, jsou velice kvalitní a dlouhodobě patří do basketbalové špičky. Zatímco nám se podařila úžasná sezona,“ řekl kolínský manažer Miroslav Sodoma. „V sérii nechceme dát vůbec nic zadarmo. Jsme si vědomi veliké síly Pardubic, ale chceme se postarat o další překvapení. Určitě se popereme v každém zápase o každý bod. Nebude to ale lehké, protože Pardubice před sezonou vyhlásily jasný cíl, a tím byl postup do finále. Podle toho také postavily tým. My bychom jim samozřejmě splnění tohoto snu rádi překazili,“ dodal Sodoma.

A jak tipuje sérii? „Byl bych špatný manažer klubu, kdybych nevěřil ve výhru. Ale bude to strašlivě těžké. Na druhou stranu my naše cíle již překonali. Každá výhra v této sérii je a bude posunutím našich úspěchů. Kdybychom opravdu postoupili, tak bych to považoval za naprosto neuvěřitelný úspěch v souvislosti se všemi věcmi, kterými Kolín od svého vstupu bojuje,“ podotkl Sodoma.

„Kolín bude mít velký hlad po vítězství. Zisk medaile by byl pro tento klub velkým úspěchem. Takže nás zase nečeká nic lehkého. Nicméně pokud budeme nějak základně zdraví, tak tuto sérii zvládneme. Chceme potvrdit, že do užší špičky ligy patříme,“ řekl před sérií trenér Pardubic Jan Slowiak.