„Chtěli jsme být na bedně už z toho důvodu, že tento pohár je daleko snazší, protože se ho nezúčastňují týmy z Holandska a Belgie, dvou korfbalových velmocí," přiznal trenér Radek Honzíček.

„Určitě je to zklamání. Na druhou stranu to byl pro nás dobrý test na mezinárodním poli.  Pro mě bylo důležitý  dostat se do horní tabulky. Sice jsme se tam dostali, ale zde se ukázaly naše chyby. V důležitých zápasech jsme se trápili střelecky. Zejména pak naši reprezentanti, kteří by měli mít nejvíc zkušeností, tak nám nedávali důležité koše," podotkl Honzíček.

Kolín odehrál v základní skupině v Třeboni tři zápasy. První dva vítězné, nestačil pouze na španělský tým CK Vallparadis.

„Ve skupině jsme sehráli první dva zápasy podle představ. Hned první den, kdy jsme hráli bez Sládka, který měl stop za žluté karty z loňska, jsme odehráli výborně. První poločas proti Wroclawi jsme vyhráli 14:3, celkově pak 19:9. Tím jsme věděli, že v sobotu nám stačí jeden zápas vyhrát, abychom se dostali do horní poloviny. Proti anglickému Nottinghamu jsme se opírali o výbornou obranu a vyhráli 11:4. Tím jsme si zajistili postup mezi čtyři nejlepší týmy turnaje. Večer se španělským Vallparadis se hrálo víceméně o to, jestli postoupíme z prvního nebo druhého místa. První poločas byl vyrovnaný, ale po zranění Matěje Kubíčka po změn stran jsme vypadli z role. Soupeř nás přehrál a tím pádem jsme šli do semifinále z druhého místa," objasnil Honzíček.

V semifinále čekal na Kolín německý Adler. „Celý poločas jsme byli herně lepší, jenomže špatné proměňování šancí nás stálo to, že jsme prohráli 4:5, dokonce jsme nedali dvě penalty. Ve druhém poločase jsme to psychicky nezvládli a nakonec prohráli 5:11," hlesl Honzíček.

Dvě porážky v řadě sice nebyly před utkáním o třetí místo zrovna ideální vzpruhou, ale Kolín se chtěl poprat o medaili. V cestě mu stálo Brno. „Tady se ukázalo, že proti sobě nastoupily dva celky zklamané z předchozích semifinálových duelů. Nakonec to ale byl asi nejhezčí zápas na turnaji. Útoky vládly nad obranami. Tomu také odpovídalo i skóre. Bohužel v náš neprospěch. Soupeři totiž padaly střely z dálky. Divoký zápas jsme nakonec prohráli 17:23," podotkl Honzíček.

Jeho tým sice vysněnou medaili nepřivezl. Vše si ale vynahradil následující víkend. V extraligové soutěži se totiž utkal opět s Brnem a zde mu vrátil porážku i s úroky.
Díky výhře jsme si uchovali naději na vítězství v základní části," konstatoval Radek Honzíček.

„Samozřejmě to už nemáme jenom ve svých rukách. K tomu bychom potřebovali vyhrát všechny tři zápasy a spoléhat na jedno klopýtnutí Brna. Myslím si, že nejtěžší zápas nás čeká příští víkend doma proti Českým Budějovicím," dodal Honzíček.

A jestli se jeho týmu podařilo uchovat naději na vítězství v dlouhodobé části, to ukáže nedělní duel, který se hraje od 11.30 hodin v hale v Kostelci nad Černými lesy.
Kolínu zatím patří v průběžné tabulce třetí místo. „Ale to jenom proto, že máme o zápas míň," podotkl Radek Honzíček.

Statistika

Europa Schield, výsledky Kolína: – AZS Ballufff Wroclaw 19:9, – Nottingham KC 11:4, – CK Vallparadis 8:17, semifinále: – KV Adler Rauxel e.V 5:11, o 3. místo: – Korfball Klub Brno 17:23.
Pořadí: 1. CK Vallparadis (Španělsko), 2. KV Adler Rauxel e.V (Německo), 3. Korfball Klub Brno, 4. VKC Kolín, 5. Nottingham KC (Anglie), 6. Óbudai Korfball Klub (Maďarsko), 7. Cascais Corfebol Clube (Portugalsko), 8. AZS Balluff Wroclaw (Polsko).

Extraliga: VKC Kolín – Brno 25:20 (12:11)
Sestava a koše: Martínek 2, M. Kubíček 8, Paďouková 2, Motáková 2 – Sládek 1, Š. Kubíček 4, Čermáková 3, Čejková 2.