Zatímco Medvědi posílili šance na účast ve skupině A1, Jihočeši na první výhru v sezoně NBL stále čekají. Nedočkali se jí ani na patnáctý pokus.

„Na našich hráčích bylo vidět v prvních třech čtvrtinách, že si myslí, že to půjde samo. Že k nám přijelo družstvo, které ještě nevyhrálo. Až v poslední čtvrtině si hráči uvědomili, že když budou bojovat a plnit to, co mají, tak se utkání může otočit,“ uvedl trenér Kolína Pavel Beneš.

Již úvod naznačil, že do Kolína nepřijelo odevzdané mužstvo. Jindřichův Hradec se brzy dostal do vedení 7:0. Od tohoto okamžiku začala přetahovaná. V poločase byl stav nerozhodný 40:40. Třetí čtvrtina byla z pohledu Kolína jako z hororu. Soupeř spustil ostrostřelbu z dálky a téměř neminul. Zato domácí hráči se trápili i při šestkách. Jihočeši zaznamenali šňůru 18:0 a po třiceti minutách vedli 76:60. O osudu utkání se zdálo rozhodnuto.

Kolín však měl drtivý nástup do čtvrté čtvrtiny. Za dvě minuty nastřílel devět bodů v řadě a dotáhl se na dostřel. Hala tím ožila. Dvě minuty před koncem proměnil Skinner koš s faulem, Kolín se dostal do vedení 84:81, které už nepustil. Trapas byl zažehnán.

„Nevyhrál lepší tým, ale šťastnější A možná i chytřejší v poslední čtvrtině,“ konstatoval trenér Jindřichova Hradce Karel Forejt.

„I když jsme jednu chvíli hráli na hranici našich možností, tak zase odjíždíme s prázdnou. Dostali jsme se do velmi slibného náskoku 16 bodů, ale ani to nestačilo, protože jsme neudělali poslední krok. A ten krok jsme neudělali, protože hrajeme ve velmi úzké rotaci. To není omluva, ale to realita. Klíčoví hráči, kteří nám náskok vybudovali, tak v závěru nemohli. Druhá věc, která rozhodla, byla ta, že Kolín neztratil víru ve vítězství. My jsme navíc poslední čtvrtinu odehráli bez organizátora. Bez rozehrávače. Nebyl tam jediný hráč, který by vzal hru na starost. A to podle mě rozhodlo. Kolín má kvalitu na to, aby zvrátil i mínus 16 bodů,“ dodal Karel Forejt.

„Jsem spokojený pouze s poslední čtvrtinou. Ne s tím, že jsme ji vyhráli 29:8, ale zejména s nasazením. Také nám pomohl soupeř neorganizovanou hrou. A to i pro nás znamenalo, že jsme utkání vyrovnali a následně otočili,“ podotkl Pavel Beneš.

Nejlepším hráčem utkání byl vyhlášený Lee Skinner, autor 21 bodů, dobře mu ale sekundoval i Bojan Bakič.

„Určitě jsme nebyli lepší, ale šťastnější. Chtěl bych poděkovat fanouškům za podporu v poslední čtvrtině. I díky jim jsme vyhráli tento zápas,“ řekl autor 18 bodů.

Zatímco on mohl být spokojený, hostující Lukáš Kantůrek úsměv na tváři nenašel.

„Odehráli jsme relativně vyrovnanou první půlku, cítili jsme šanci. Vstup do třetí čtvrtiny se nám vydařil. Vybudovali jsme si náskok 16 bodů. Jenomže jsme se báli vyhrát. Přestali jsme hrát basketbal, který jsme do té doby hráli. Nebyla tam žádná organizace z naší strany a neustáli jsme to hlavou, Klobouk dolů před kluky a trenérem Kolína, že se dokázali do zápasu takovým způsobem vrátit,“ uznal.

Kolín vyhrál třetí domácí utkání ze čtyř. O další bude usilovat v sobotu, kdy od 17.45 hostí Ostravu.

Na tu Medvědi narazili v pátém kole a prohráli 78:85.

„Ostrava se opírá primárně o hru své cizinecké legie, která je velmi nebezpečná zejména v postupném útoku. Dále spoléhá především na své individuální dovednosti, sebevědomí a čtení hry. Naším úkolem bude kolektivním pojetím zastavit herní varianty Ostravy a dostávat je do pozic, ze kterých nejsou zvyklý zakončovat. Očekávám velmi tvrdé a bojovné utkání, o jehož výsledku rozhodne momentální forma obou družstev,“ řekl Pavel Beneš.

Vyšlápne si Kolín na další tým, který je v tabulce pod ním?