U rychlovarné konvice se hned dostaneme k tématu. Takže jaký že je David Machač kuchař? Co David Machač a vaření?

„Já a vaření, to nejde dohromady. Na obědy většinou chodím do restaurací na meníčka. Večeře mám buď studené, nebo jdu opět od restaurace,“ David Machač rychle odpovídá a tváří se, jak když ani neví, kde má v kuchyni prkénko.

Jak ale zabředneme do rozhovoru, ukazuje se, že si kapitán kolínských basketbalistů umí uvařit víc než jen vajíčka na tvrdo.

Takže neumíte vařit?
Vařit umím výborně, ale nebaví mě to. Vařím si jen základní jídla, která nejsou pracná a netrvají dlouho. Třeba párky a tousty (smích).

Aha. Tak to bude plodný rozhovor (úsměv). Nic jiného opravdu uvařit nedokážete?
To víte, že dokážu. Rád si vařím těstoviny, které si zaliji sýrovou omáčkou. Nebo si vařím kuřecí plátky s nějakým gyros kořením. A strašně rád griluji. To vždy naložím maso. Takto si rád jídlo připravuji. Když jsem hrál basket ještě v Brně, tak jsem měl terasu, kde jsem měl gril a nic jiného jsem skoro nejedl.

No vidíte. A sýrovou omáčku si děláte domácí?
To ne. Vždy si kupuji polotovary. Jsem líný si něco pracnějšího sám udělat, i když bych to dokázal.

Co nějaké složitější pokrmy?
Složitější jídla si nevařím. Na to nemám čas, ani trpělivost. Když mám chuť na nějaké složitější jídlo, tak si ho objednám u maminky.

Vy ale bydlíte v Kolíně, kde hrajete basket, a maminka je v Přerově…
To je pravda. Ale když máme volno nebo v létě domů jezdím, tak máma musí vyvařovat, chudák. Když je sezona, tak mamka jezdí čas od času ke mně do Kolína a praktikujeme krabičkový systém. Přiveze mi hodně jídel v krabičkách a vždycky taky nějakou buchtu.

Jaké buchty mate nejraději?
Tak vede olejová buchta, ale mám rád i perník nebo klasické koláče. A protože nemám rád mák, tak ty s marmeládou nebo tvarohem.

A jaké je nejoblíbenější jídlo od maminky?
Čevabčiči, králík na divoko se zeleninou a rýží nebo kuře na paprice s knedlíkem. To jsou asi nejčastější jídla, která se u mamky objednávám. A nejraději vůbec od ní mám Ondráš. To patří mezi má nejoblíbenější jídla.

Ondráš?
To jsou kuřecí prsíčka v bramboráku.

Aha. Bramboráky, ty si umíte udělat sám?
S přítelem na telefonu bych je zvládl. Ale nejlepší jsou stejně od mámy. Sám si je moc nedělám. Ale zvládl bych je.

Jak byste tedy takový bramborák udělal?
Oloupal bych si zemáky, nastrouhal je. Přidal vajíčko, hladkou mouku, česnek, kmín, sůl, majoránku, pepř. Od každého trošičku. Taky bych si tam nakrájel trochu salámu a osmažil. A bylo by to. Teď doma ale nemám brambory, tak bych si je neuvařil.

Co bych našla, když bych se vám teď podívala do lednice?
Našla byste tam zeleninu, mozzarelu, máslo, nějaké sýry, salám, máslo, kečup, džus, mléko. A možná i ještě něco dalšího.

A co byste z takových surovin uvařil?
To bych mohl udělat salát. Saláty si dělám často. Ty mám rád.

Je váš salát něčím speciální? Jak ho připravujete?
Nakrájím si papriku, rajče a okurku, v létě taky ledový salát. Přidám nějaké koření. Většinou sůl, pepř a olivový olej a zamíchám. Do toho pak nakrájím mozzarelu a na závěr ho zaliji francouzským dresinkem. K tomu si dám opečený toust. A když mám kuřecí maso, tak si do salátu opražím kuřecí kousky.

To je celkem zdravé jídlo. Jak se vůbec stravuje profesionální sportovec, basketbalista?
To záleží na tom, jestli je před zápasem, nebo po zápase a jestli je to v sezoně nebo mimo sezonu. Před zápasem je strava určitě upravená. Máme jako tým společný oběd. Většinou je to nějaký kuřecí plátek s rýží nebo bramborem. Aby to byla lehčí strava. Po zápase jím všechno. Vlastně se omezuji jen v den zápasu.

Obecně se stravujete zdravě nebo hřešíte?
Asi hřeším hodně.

Čím nejvíce?
Chodím na kafe do restaurace, kde si k tomu dávám medovník. A jím i hranolky a podobné věci. Dalo by se říct, že špatná jídla mi chutnají nejvíc. Ale snažím se to samozřejmě nějakým způsobem omezit.

Máte nějaký stravovací rituál? Už jsme mluvili o vašem společném týmovém oběděv den zápasu…
V den zápasu mám pak ještě jeden. Vždy si kolem třetí hodiny odpoledne uvařím kafe a dám si k tomu rohlík nebo housku s máslem a tvrdým sýrem.

Co takhle čaj?
Ten moc nepiji. Vlastně jen když jsem nemocný. To si ho dám s medem, citrónem a slivovicí. To je takový můj recept na nemoc. A zabírá stoprocentně.

Je nějaké jídlo, které nemáte rád vůbec? Je něco, co byste do pusy nedal?
Nesnáším vařenou zeleninu, hlavně mrkev. Pak nemám rád játra, plněnou papriku, koprovku a rybí polévku.

Když už jsme zabrousili k rybí polévce. Nedávno byly Vánoce. Vy jste z Moravy, z Přerova, a vím, že na Vánoce jezdíte tam. Jak vypadají takové moravské Vánoce?
Jezdím domů už den před Štědrým dnem. To už je napečené cukroví. Večer si posedíme, máme nějakou mísu s občerstvením. Na Štědrý den máme k obědu vždy vaječinku (míchaná vajíčka pozn. red.)s cibulkou. K tomu rohlík a okurku. Takže jsee vlastně ještě nikdy zlaté prasátko neviděl (smích). Odpoledne si pak dáme kafe, koukáme na pohádky, a protože je na stole cukroví, tak se ujídá cukroví.

Co štědrovečerní večeře?
Nejím právě tu rybí polévku, takže mamka dělá dvě polévky. Já jím bramboračku s hříbky. Pak máme klasicky salát se smaženým kaprem. Na Boží hod pak máme většinou nějakou drůbež s rýží. Třeba krůtu, králíka nebo kačenu.

Vraťme se k tomu salátu. Každý dělá jiný. Co všechno dáváte do toho vašeho?
Tak samozřejmě brambory, pak cibuli, okurky, zeleninu, vajíčka, trochu salámu, koření, majonézu a taky do něj strouháme jablko. Aby se zjemnil, říká máma.

Recept Davida Machače: pravé moravské koláče
Suroviny:
1/2 kg hladké mouky
10 dkg cukru
15 dkg másla
15 dkg sádla
2 žloutky + 1 celé vejce
1 kostka droždí
špetka soli
mléko na kvásek
Postup:
Z uvedených surovin uděláme těsto. Rozdělíme na bochánky. Každý naplníme tvarohovou nádivkou a přeneseme na vymazaný plech. Rozválíme na placku, potřeme povidly nebo marmeládou. Necháme dostatečně vykynout. Posypeme drobenkou, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v horké troubě.