V obrovské konkurenci dokázala ve čtvrtečním odpoledni poslat své čtyřkilogramové náčiní do vzdálenosti 72,34 m, čímž nejen překonala o metr a 18 centimetrů svůj vlastní čtyři roky starý český rekord, ale především ostrý A limit IAAF pro účast na letních olympijských hrách v brazilském Riu de Janeiro!

„Od té doby, co jsem se vrátila z Afriky, tak jsem doufala, že by to mohlo padnout," uvedla Šafránková. „Dosud jsem závodila spíš sama se sebou, dneska to naštěstí vyšlo. Od rána jsem cítila, že to bude dobré, ale trému jsem měla," usmála se.

Do Ostravy se jako už tradičně sjela vynikající konkurence. V kladivářském sektoru se sešly současná světová rekordmanka Polka Anita Wlodarczyková s bývalou světovou rekordmankou Betty Heidlerovou z Německa, medailistkami z největších světových a evropských soutěží Číňankou Wang Zheng, Němkou Kathrin Klaasovou a Slovenkou Martinou Hrašnovou. Devítku účastnic pak vedle Kateřiny Šafránkové doplňovaly další vynikající Polka Joanna Fiodorowová s osobním rekordem za hranicí 74 metrů, Slovenka Nikola Lomnická a největší rivalka Kateřiny v tuzemsku Tereza Králová. Všechny účastnice závodu se tak mohly pyšnit osobním rekordem za metou 70 metrů.

Hned v prvním pokusu Kateřina ukázala, že má vynikající formu, ale při délce pokusu 69,98 m stále k vysněným 71 metrům metřík chyběl. Po první sérii se kolínská kladivářka v obrovské konkurenci zařadila na třetí místo za obě Polky. Ve druhé sérii zapsala Kateřina nezdařený pokus, ale potom to přišlo. Kladivo vypuštěné po čtyřech otočkám z jejích rukou letělo, letělo a zarylo se do trávníku ve vzdálenosti, do které ještě v historii této disciplíny žádná Češka nehodila! Sen každého sportovce se pro Kateřinu Šafránkovou, kterou připravuje trenér Dušan Král, stal již podruhé v jejím životě skutečností a kolínský sport má podruhé za posledních 52 let svou olympioničku!

„Ani jsem zprvu netušila, že to je tak daleko. Neměla jsem pocit, že by se mi hod nějak obzvlášť povedl. Viděla jsem, že kladivo dopadlo před čáru, ale naštěstí jsem vyšla z kruhu podle pravidel. Až pak jsem se podívala na opakování hodu na velkoplošné obrazovce a došlo mi, že kladivo sice dopadlo před čáru, ale až před tu druhou, označující 75 metrů," smála se vystudovaná učitelka pro mateřské školky. „Mám obrovskou radost, o to větší, že jsem loni přišla o úvazek ve středisku, a tak jsem při trénincích chodila v zimě tři měsíce normálně makat," doplnila.

Není divu, že po euforii z překonání limitu již další hody nové české rekordmanky dále nezaletěly, když oba zdařené dopadly do vzdálenosti 69 metrů. „Přestože mi trenér říkal, ať se soustředím dál na závod, nešlo nevnímat moderátora, že do kruhu jde nová česká rekordmanka a držitelka limitu pro olympiádu, i povzbuzující diváky kolem," usmívala se Kateřina.

V celkovém pořadí se před kolínskou olympioničku dostaly ještě Číňanka Zheng a Němka Betty Heidlerová. I pátá příčka je největším úspěchem Kateřiny Šafránkové na Zlaté tretře, zvláště když ji soupeřky s výjimkou vítězné světové rekordmanky porazily jen velmi těsně.

„Teď už vím, že v současné formě můžu s výjimkou Anity vyrovnaně závodit se světovou špičkou," ukazovala zvednuté sebevědomí kolínská kladivářka. „Čekají mě další závody. Hned v sobotu budu házet na Memoriálu Josefa Hájka na pražské Slavii a těším se na 2. kolo extraligy domů do Kolína."

Všichni kolínští atleti kapitánce extraligového týmu gratulují a přejí ji ještě delší hody na mistrovství Evropy v Amsterdamu a především na olympiádě v Riu. Kolínští příznivci sportu pak mohou Kateřinu vidět na vlastní oči v akci už za tři týdny – 12. června – při 2. kole atletické Česká spořitelna extraligy na kolínském stadiónu.

Výsledek závodu: 1. Wlodarzyková (Polsko) 78,54 – nejlepší světový výkon roku, 2. Wang Zheng (Čína) 73,80, 3. Fiodorowová (Polsko) 72,77, 4. Heidlerová (Německo) 72,41, 5. Šafránková (ČR) 72,34, 6. Klaasová (Německo) 71,02, 7. Králová (ČR) 67,07, 8. Lomnická (Slovensko) 68,86, 9. Hrašnová (Slovensko) 66,64.

(Jiří Tuček)