Svěřenkyně trenéra Dušana Krále uzavírala sérii prvních pokusů, ve které se řadě kladivářek zdaleka nedařilo tak, jako v kvalifikaci. Naopak Kateřina předvedla svůj letos nejlepší hod a rázem se zařadila za Polku Kopronovou (74,76), Číňanku Wangovou (74,31), Ázerbajdžánku Skydanovou (72,45) a Britku Hitchonovou (71,47) na vynikající pátou příčku!

Ve druhých pokusech se před kolínskou kladivářku posunula pouze další Polka Fiodorowová (73,02), a protože pokus Kateřiny byl nezdařený, před třetí sérií ji čekaly velké nervy. Aby postoupila do užšího finále mezi nejlepších osm kladivářek světa, nesměly se před ni v této sérii dostat více než dvě soupeřky!

Jako první se to podařilo největší favoritce soutěže, světové rekordmance Polce Wlodarczykové, která do té doby byla až za Kateřinou a třetím pokusem se před ni dostala o pouhých 60 cm! Běloruska Malyšiková naopak zůstala za branami finále, stejně jako velmi překvapivě i Američanka Priceová. Pak se ale výrazně vylepšila Číňanka Zhangová (73,19) a poslední dva pokusy Němky Klaasové a Francouzky Tavernierové měly rozhodnout o osudu kolínské kladivářky. První z nich ale zaznamenala nezdařený pokus a druhá jen hod na hranici 66 metrů, a to znamenalo jediné – obrovský úspěch osmadvacetileté závodnice Sokola Kolín-atletika!

Ani v závěrečných třech pokusech už Kateřina Šafránková nezaznamenala zdařený pokus, což v rozhovoru pro Českou televizi komentovala: „Po prvním pokusu, na který jsem šla uvolněná, jsem si uvědomila, že zdaleka nebyl nejvydařenější a že můžu hodit ještě výrazně dál. Pak jsem už strašně chtěla a ono to nešlo.“

Mistryní světa se nakonec po dost protrápeném závodě stala Wlodarczyková (77,90) před Číňankou Wangovou (75,98) a svou krajankou Kopronovou (74,76).

Umístění Kateřiny Šafránkové je prozatím druhým největším úspěchem české výpravy v Londýně a při její premiéře na světovém šampionátu nejkvalitnějším umístěním kolínského atleta v historii oddílu.

(Jiří Tuček)