„Zápas byl strašně těžký, ale my to vybojovali i díky divákům,“ uvedl kapitán Kolína David Machač.

„Rozhodla naše bojovnost, výborná čtvrtá čtvrtina a diváci,“ našel hlavní důvody výhry trenér Kolína Predrag Benáček.

„Gratuluji Kolínu. To utkání si vyrval. Dlouho se v utkání držel hlavně útočným doskokem a tam se projevila jeho vůle změnit sérii a vrátit se do ní,“ konstatoval trenér Pardubic Jan Slowiak.

Od úvodního hvizdu se hrálo v takových vlnách. Pardubice si vždy vypracovaly menší náskok a Kolín ho postupně stahoval. Vždy úspěšně. Takto to bylo celé tři čtvrtiny. Náskok soupeře byl v té době osmibodový a nevypadalo to na žádný obrat. Hráči Kolína ale opět ukázali, že je není radno podceňovat. Na začátku čtvrté čtvrtiny předvedli parádní obrat. Během pěti minut nastříleli 16 bodů, sami inkasovali pouze tři. Tím se dostali do trháku a zápas nakonec dotáhli do úspěšného konce. Historicky první utkání na domácí palubovce v play off nakonec vyhráli o sedm bodů.

„Nebyli jsme schopni odstavovat a zastavovat druhé a třetí šance Kolína, což se posléze ukázalo, že byl asi rozhodující faktor. Nakonec se střelci v kolínských řadách našli a trefili řadu těžkých střel po driblinku. My jsme naopak to procento měli klesající a z perimetru jsme toho moc netrefili, hlavně v poslední čtvrtině, kdy jsme ještě přidali nějaké ztráty, které znamenaly zároveň rychlý protiútok Kolína. Ten se dostal do laufu, kterému jsme nebyli schopni čelit,“ uznal Jan Slowiak.

„Dnes rozhodly tři věci. Samozřejmě na prvním místě byla naše bojovnost, která je nejvíc vidět na počtu doskoků, hlavně útočných. Mít dvacet útočných doskoků, to se nestává každý den. Nevzpomínám si, že za tu dobu, co trénuji Kolín, bychom někdy měli tolik útočných doskoků. Bojovnost byla dneska obrovská, mnohem větší než v prvním zápase, tam chyběla. Druhá věc byla, že jsme v poslední čtvrtině zahráli velmi dobrou obranu. Třetím faktorem byli diváci, kteří byli skvělí v průběhu celého zápasu. Celý tým i já jim chceme poděkovat a pozvat je, ať nás přijedou povzbudit do Pardubic,“ řekl Predrag Benáček.

Čtvrtfinálové série se nyní přesouvá do Pardubic. V pondělí se hraje v ČEZ Aréně. „Gratuluji Kolínu ještě jednou. Je to 1:1. Míč je nyní na naší straně,“ podotkl Slowiak.

Kolín – Pardubice 83:76

Body: Machač 21, Ames 13, Field 12, Ličartovský 12, Barnes 11, Hubálek 6, Jelínek 4, Zuzák 4 – Arnold 17, Hampton 15, Černošek 9, Muirhead 8, Bohačík 7, Čarnecký 7, Kotas 7, Peterka 4, Tóth 2. Rozhodčí: Vrážel, Hošek, Vondráček. Střelba za 2 body: 42/16:46/26. Trojky: 23/10:22/5. TH: 26/21:16/9. Doskoky: 50:27. Chyby: 22:25. Čtvrtiny: 21:25, 16:17, 20:23, 26:11. Diváků: 610 (vyprodáno). Nejlepší hráč: David Machač (Kolín).