„Tím, že jsme získali mistrovský titul, tak sezonu hodnotím jako úspěšnou, ale určitě jsem chtěl lepší výsledky v první polovině sezony a hlavně lepší umístění a předvedenou hru na Europa- Shieldu," uvedl trenér Radek Honzíček.

Pro vás je to třetí sezona v pozici hlavního trenéra. Vaše bilance je dvě zlata a jedno 
stříbro. To musíte být 
maximálně spokojený. 
Nebo to mohlo být lepší?
Když jsem tým přebíral, tak jsem si stanovil cíl, že do tří let získáme titul a nakonec máme dva a jedno druhé místo, takže co se týká domácí scény, tak jsem velice spokojený, i když si myslím, že jsme paradoxně titul nezískali v naší nejlepší sezoně. Ale k úplné spokojenosti mi ještě chybí úspěch na evropské scéně a tento cíl si dávám pro příští ročník.

Kolín ve své historii získal již devátý titul a je nejúspěšnějším týmem v historii korfbalu. Vy jste zažil i začátky, kdy Kolín sbíral jeden titul za druhým. 
Na jakou sezonu nejraději vzpomínáte a proč?
Kolín sice má devět titulů, ale já mám pouze tři – první, šestý a sedmý – jako hráč a dva jako trenér, jelikož jsem čtyři roky působil v Děčíně, kam jsem odešel po prvním titulu za dva balony – byl to první finanční přestup (smích). Jinak nejradši vzpomínám vždy na první titul jako hráč, tak i jako trenér. Jelikož v obou sezonách šel tým s velkým odhodláním konečně ten titul získat a hlavně ani v jedné sezoně nebyl hlavní favorit na získání titulu.

Vraťme se ještě k právě skončené sezoně. Ta od začátku neprobíhala úplně podle vašich představ. Až v závěru základní části jste se dostali na první místo, které jste nakonec udrželi a pak v play off neprohráli ani jeden zápas. Kde nastal zásadní zlom?
V první části sezony jsme nehráli dobře, první zápas v Prievidzi jsme vyhráli až v koncovce zápasu a poté přišly dvě porážky, s Brnem a Českými Budějovicemi, což bylo způsobeno hledáním optimální sestavy a změnou funkcí u některých hráčů a zadruhé zdravotními problémy, zejména Matěje Kubíčka po celou první část. Dalším důležitým momentem byla psychika a kolektivní pohoda v týmu, když se nepovedly první utkání a ani dobrý výsledek na Europa – Shieldu a tým se navíc rozhádal, tak to s námi nevypadalo vůbec dobře. Naopak Brno bylo velmi dobře rozjeté, jelikož do té doby vedlo bez porážky extraligu a i na Europa – Shieldu dopadlo lépe než my a navíc nás tam znovu porazilo.  Naštěstí jsme si vše po Europa – Shieldu  vyříkali, tým se stmelil a hned v dalším extraligovém kole jsme porazili Brno, a to si myslím bylo klíčové pro celou sezonu, jelikož potom jsme již všechny utkání vyhráli a získali po dvou letech znovu titul.

Vítězstvím v extralize jste se zároveň kvalifikovali na lednový Europa Cup. Jaké máte ambice na mezinárodním poli?
Cíl je medaile z Europa Cupu, který se bude konat v Holandsku.
V posledních třech letech bylo složení semifinále a finále totožné. O titul hrál Kolín s Českými Budějovicemi a o bronz Brno se Znojmem. Opravdu jsou to nejlepší týmy v republice?
Zatím to jsou opravdu nejlepší týmy v republice, i když zrovna letošní sezona byla nejvyrovnanější a nakonec o složení první čtyřky rozhodovalo až poslední kolo základní části, jakož i o vítězi základní části.

Když Kolín před vaším příchodem nemohl dlouho dosáhnout na titul, hodně se hovořilo o nadvládě Znojma. Jak má mladý a perspektivní tým. Místo něho se však z titulů radovaly České Budějovice. Čím si to vysvětlujete?
Zejména trenérským zázemím a politikou týmů. Znojmo doplácí na to, že do A týmu striktně nezapojuje dorostence a dalším důvodem bylo odvolání trenéra Martina Žáka, i když za něj nebyla kvalitativní náhrada, ale to je pouze můj názor. Další rozhodujícím faktorem je, že Znojmo hrálo vždy korfbal víc pro krásu, kdežto Budějovice vždy vše podřídily taktice a úspěchu v daném utkání.

Kolín sice patří v poslední době k elitním týmům České republiky. Jak to ale vypadá s jeho budoucností, když nemá 
dorostenecký tým?
Budoucnosti se nebojím, jelikož máme v A týmu dost mladých hráčů a výpadek v dorostu vidím, ještě v příští sezoně a pak už zase budeme mít tým v této věkové kategorii. Navíc si pro příští sezonu zajistíme dva hráče na hostování z důvodu posílení kádru.

Jak to vůbec vypadá s mládežnickou základnou. Kolik máte celků a jaké soutěže hrají?
V této sezoně se nám mládežnická základna povedla zdvojnásobit, za což bych chtěl zejména poděkovat trenérkám dětí  Jitce a Katce Motákové a  jejím asistentům Radce Břízové a Zdeňkovi Milichovskému. V příštím sezoně počítáme s tím, že obsadíme všechny mládežnické kategorie, a to starší žáky, mladší žáky a minižáky, kteří budou mít novou soutěž v minikorfbale.

Jaký je v Kolíně zájem o korfbal?
Získat si zájem diváků je pro nás velice složitý, jelikož nemůžeme hrát domácí zápasy v Kolíně, protože rozměry nevyhovuje žádná hala, a tak hrajeme buď v Přelouči, nebo v Kostelci nad Černými Lesy a tam za námi nikdo nedorazí. Letos nám nejvíce pomohlo zařazení korfbalu do Kolínských sportovních dní a tím dostat korfbal do většího povědomí dětí a učitelů, za což bych chtěl poděkovat sportovní komisi města Kolína. Na Kolínských sportovních dnech jsme pořádali turnaj v minikorfbale pro 1-3 třídu a pro 4-5 třídu a hned jsme měli na následujících trénincích čtyři nové zájemce v korfbalu pokračovat.