Na zcela novou trať se elitní kategorie vydala jako poslední a nejméně tak doplatila na páteční déšť. Bahno vysychalo  a hned od startu se na čelo propracovali hlavní favorité, mezi nimiž  nechyběl Jiří Novák. Od počátku byl hlavním pronásledovatelem vedoucího polského závodníka Marka Konwy. Toho se mu nakonec podařilo dostihnout a dostat se i těsně před něj, v závěrečném okruhu ale polský olympionik nastoupil a zvítězil. Jiří Novák ale pro Remerx-Merida Team Kolín vybojoval skvělé druhé místo.

„Po minulém poháru, kdy jsem měl technické problémy, jsem si spravil chuť. Konwa mi to trochu kazí, ale je to vynikající závodník a tak jsem spokojený," řekl s úsměvem krátce po závodě.

O vítězství se rozhodovalo právě mezi nimi v posledním kole. „Nastoupil mi ve výběhu a následném sjezdu po kládách a už jsem ho nestihl dojet. Dlouho jsem se za ním honil a do posledního kola už nezbylo tolik sil," popsal závěr. „Jirka opět zajel výborný závod, v letošním roce měl jediný výpadek, na světovém poháru ve Francii. Jel skvěle a to, že patří mezi naši absolutní špičku potvrdil i v Kutné Hoře," hodnotil jeho počínání manažer týmu Jan Slavíček.

V první desítce, resp. na osmém místě, skončil ještě Tomáš Paprstka. „Chtěl jsem zopakovat sedmou pozici z minulého závodu v Bedřichově, ale tady se sešla ještě lepší konkurence. Navíc se jelo na blátě. I když už vysychalo, bylo hodně lepivé a to nemám rád, takže jsem spokojený," zhodnotil krátce po závodě.

A spokojený byl i Jan Slavíček. „Už se zabydlel v nejlepší desítce domácího pole a hlavně z počátku závodu je schopný jet tempo s nejlepšími. Myslím, že na nadcházející mistrovství Evropy je velmi dobře připravený a jsem zvědavý, na jaké umístění to bude v mezinárodním měřítku stačit."

Smolnou sezonu zatím prožívá Filip Eberl. Po nepříjemném pádu se dal zdravotně do pořádku, po technických potížích ale v sobotu nedokončil. „Sezona je dlouhá a doufám, že ve druhé polovině, kde bude i mistrovství republiky které pořádáme, předvede kvalitní výsledky," věří Jan Slavíček.

Na pódium se v kategorii žen dokázala probojovat také Zuzana Pirzkallová. Skončila pátá a v celkovém pořadí Českého poháru ji patří třetí místo. „Jezdí lépe, než jsem si představoval. Na to, že maturovala, dobře potrénovala a výsledky tomu odpovídají. Je to příjemné překvapení. Zvládá to výborně a myslím, že do konce sezony bude schopná závodit v absolutní špičce," nešetřil slovy chvály šéf týmu..

Dobře se opět předvedl junior Daniel Lukeš, který se i přes špatný začátek propracoval až na bronzovou pozici. „Mohlo to ale být i lepší. Být vpředu od začátku, mohl jsem i vyhrát. Jenže když se začalo běžet, měl jsem úplně ztvrdlé nohy a všichni se valili přede mně. Propadl jsem se až někam na 15. pozici. Pak se to ale rozjelo a cítil jsem se opravdu dobře. Po prvním kole jsem ztrácel minutu, v dalším  se mi podařilo sjet 30 vteřin. A pak jsem je téměř dojel. V Kutné Hoře se mi vždy dařilo a i tahle trať mi vyhovovala," říká k sobotnímu závodu. „Před sezonou jsem předpokládal, že bude v absolutní špičce bojovat o první místa, zatím to ale, hlavně vinou slabých startů, tak není. Přitom fyzicky je na tom úplně jinak. Ale tohle ho výrazně limituje. Startoval z první řady a strašně rychle se propadl. Nebyl v kontaktu s nejlepšími závodníky. Třetí místo je velmi dobré. Ale byl bych radši, kdyby se na něj dostal po boji o prvenství než tím, na to celý závod sjíždí," vidí slabinu jinak výborného závodníka Jan Slavíček.

Závod juniorů se mimořádně vyvedl dalšímu juniorovi, prvoročáku Václavu Vomáčkovi, který osmým místem všechny mile překvapil. Včetně trenéra. „Překvapuje mě od začátku sezony. Udělal přes zimu velký pokrok a doufám, že ve výkonnostním růstu bude pokračovat i dál. Jsem s jeho výkony zatím opravdu spokojený."

Podruhé v letošní sezoně se kadetkám Janě Czeczinkarové, Daniele Březinové a Eleně Vaníčkové podařilo kompletně obsadit první tři místa a stupně vítězů tak zcela přebarvit na oranžovo. „Holky jsou kapitola sama pro sebe. Ze závodů si občas dělají mistrovství klubu a potvrdily to i teď. A vynikající výkonnost dokázaly i ve srovnání s juniorkami, se kterými měly společný start. Přál bych si, aby výkonnost udržely i v dalších kategoriích. Je to velký příslib do budoucna," vidí slibnou perspektivu Jan Slavíček.