Ačkoli k rozběhu na 100 metrů překážek nastupovala mezi 27 nejrychlejšími překážkářkami Evropy až s 23. nejlepším osobním výkonem, dokázala postoupit do semifinále a navíc šokujícím způsobem!

Při postupovém klíči první 3 z každého rozběhu + 4 další nejrychlejší časy mohla svěřenkyně Ratislava Šediny kalkulovat při svém osobním rekordu 13,75 s a kvalitě soupeřek spíše jen se štěstím. To, co však předvedla ve svém druhém rozběhu, byla fantazie.

Cílem proběhla ve vynikajícím osobním a kolínském historickém rekordu 13,47 s při podpoře větru +0,7 m/s jako druhá a suverénně postoupila pátým nejrychlejším časem ze všech rozběhů do semifinále! To bylo na pořadu hned týž den večer.

Předtím ale čekal Helenu ještě odpolední rozběh na 400 metrů, v němž se kolínské sprinterce už tolik nedařilo. V poli 25 závodnic šla na start se šestnáctým nejlepším časem, ovšem vzhledem k tomu, že přímo do finále postupovaly pouze dvě nejrychlejší z každého rozběhu + 2 časy, byly její naděje na postup v rovině teorie. Do bloků zaklekla ve třetím rozběhu netradičně s osmičkou soupeřek až v deváté dráze a do cíle doběhla v čase 54,20 s jako šestá, což znamenalo celkové 19. místo. Večer se mělo ukázat, jak tento start případně ovlivní její výbornou překážkářskou formu. 

Senzační představení Heleny Jiranové na mistrovství Evropy mužů a žen do 22 let ale pokračovalo. Semifinálové vystoupení kolínské sprinterky i přes absolvovaný čtvrtkařský rozběh bylo vynikající. Po půl deváté večer zaklekla do bloků ve třetí dráze v prvním semifinálovém běhu a znovu předvedla skvělý běh. O tři setiny dokázala vylepšit svůj ranní výkon a časem 13,44 s nejen posunula znovu své i kolínské historické maximum, ale podlehla pouze vítězné Maďarce Kozákové (13,31) a Francouzce Valetteové (13,38) a třetí místo jí zajistilo přímý postup do sobotního finále! V celkovém součtu obou semifinále dosáhla Helena šestého času, když nejrychlejší byly v druhém semifinále obě největší favoritky Nizozemka Visserová (13,15) a Běloruska Hermanová (13,17). 

Finále se běželo v sobotu v 17:55 hod. a Helena Jiranová v něm zaklekla do bloků v osmé dráze. Na trati bojovala především s Portugalkou Barbosovou, které na cílové čáře podlehla o dvě setiny, když zopakovala svůj čas z pátečního rozběhu 13,47 s. To nakonec znamenalo v kvalitním finále výborné 7. místo, které je jednoznačně největším Heleniným individuálním úspěchem v dosavadní kariéře! Vítězkou se stala Visserová (12,92) před Hermanovou (12,95) a Kozákovou (13,06).

Po medailových úspěších Kateřiny Šafránkové je umístění Heleny Jiranové spolu s rovněž sedmou příčkou výškaře Petra Elbogena z mistrovství Evropy mužů z padesátých let historicky druhým nejlepším umístěním kolínského atleta na vrcholných světových a evropských soutěžích.

Druhou kolínskou zástupkyní na šampionátu byla Zuzana Pražáková, která se na netradičně modrém sektoru v polské Bydhošti představila v kvalifikaci skoku o tyči. V pětadvacetičlenném startovním poli se jí ale do dvanáctičlenného finále probít nepodařilo.

Svěřenkyně svého otce Vladimíra a Boleslava Patery začala na 370 cm a s touto výškou si bez problémů poradila napoprvé. Stejně tak se jí vedlo i na další postupné výšce, kterou bylo 385 cm. Velké problémy ale měla na rovných čtyřech metrech, které se jí podařilo zdolat až na potřetí a vypadla z průběžné postupové dvanáctky. Na metě osobního rekordu 410 cm už úspěšná nebyla, a tak si z mistrovství Evropy odváží 18. místo. Do finále se i přes zdolaných 415 cm těsně nedostala ani druhá Češka Rebeka Šilhánová.

Nedělní program nejprve přinesl velké zklamání kvartetu sprinterek v rozběhu štafety na 4x100 metrů. To nastoupilo ve složení Helena Jiranová, Barbora Dvořáková, Martina Hofmanová a Marcela Pírková v prvém rozběhu a vedlo si výborně, když doběhlo na přímo postupové třetí pozici. Bohužel následně byla česká štafeta diskvalifikována za přeběhnuté předávací území na posledním úseku.

Posledním, pátým startem Heleny Jiranové byla v nedělním večeru štafeta na 4x400 metrů. I v ní běžela první úsek a spolu s ní startovaly Michaela Bičianová a znovu Martina Hofmanová a Marcela Pírková. Česká sestava zaběhla čas 3:38,13 min. a obsadila 8. místo. 

(Jiří Tuček)