Právě pohárový závod v kategorii Elite přitáhl do ochozů nejvíc diváků. A bylo se na co dívat. V lesoparku Mladá si to mezi sebou rozdali dva jezdci
z Tábora. Lepší koncovku nakonec měl Michael Boroš, který svého oddílového kolegu porazil o tři vteřiny.

„Trať byla hodně suchá a bylo to takové hákové. Ze začátku vepředu viselo hodně lidí, ale postupně odpadali," řekl vítěz v cíli.

„Zkusil jsem poodjet hned 
v prvním kole. Cítil jsem dobré nohy, pak jsem trochu povolil. Poslední kolo jsem jel celé ze špice a nadoraz," dodal Boroš.

Na začátku se vytvořila skupinka silných jezdců – Jakub Skála, Michael Boroš (oba ČEZ CT Tábor), Tomáš Paprstka (Remerx Merida Team Kolín) a Vladimír Kyzivát (Johnson Controls AŠ Mladá Boleslav), na kterou se dotáhl Adam Ťoupalík (BKCP-PowerPlus) a Vojtěch Nipl (Bohemia Cycling Track Team). Potom soupeři postupně odpadávali, až vepředu zůstala trojice Boroš, Skála a Ťoupalík. A takové pořadí bylo nakonec i v cíli.

„Dnes to byl nejtěžší závod této sezony u nás, zajímavý od začátku až do cíle. Pořadí se furt míchalo. Nečekal jsem, že bude jezdit tak velká skupina. Myslel jsem, že to bude spíš 
o jednotlivcích, ale byl to pěkný závod, líbilo se mi to. V posledním okruhu jel každý za své. Rozjeli jsme to tak rychle, že jak jsme na to měli, tak jsme taky dojeli do cíle," uvedl druhý Jakub Skála.

„Závod to byl hodně rychlý. Mně se nejelo úplně nejlépe. 
S kluky jsem nedokázal pořádně spolupracovat, takže jsem se snažil s nimi uviset a čekat na poslední kolo. Vzadu v poslední pasáži před výjezdem jsem udělal malou chybu, šel jsem malinko k zemi a ztratil kontakt," konstatoval bronzový Adam Ťoupalík.

„Na kluky jsem dnes neměl, byli silnější. Já jsem rád za místo na bedně, protože jsem si vyjel další body do žebříčku UCI. Minulý týden v Kolíně jsem měl hned po startu problém, kdy jsem taky spadl, protože jeden závodník mě vytlačil na lýko. Zničil jsem kolo a celý závod to musel dotahovat. Bylo z toho čtvrté místo, dnes pódium, takže je to lepší," dodal Ťoupalík.

Tomáš Paprstka nenavázal na pódiové umístění z Kolína a dojel do cíle na pátém místě. V průběžném pořadí se udržel na třetím místě.

Před posledním závodem ve Slaném, kde se v sobotu 10. ledna zároveň bude bojovat 
o mistrovský titul, vede Skála o čtyři body před Borošem.

„Ještě je před námi jeden závod a já bych rád uhájil svůj náskok v poháru. Dnes jsem přišel o jeden bod, ale věřím si, že to ve Slaném dobře dopadne," podotkl Jakub Skála.

„V čele má už Jakub velký náskok. To by musel mít ve Slaném nějaký technický problém nebo, nedej bože, nemoc, takže myslím, že už to takhle dopadne," vyznal se Boroš.

Kadetkám vládla Ungermanová

Mezi kadetkami si suverénně pro vítězství dojela Elizabeth Ungermanová (KC Kooperativa Jablonec n. N.). Druhou 
v pořadí Magdalenu Mišoňovou (Veltěž) nechala za sebou o jednačtyřicet vteřin. Třetí skončila Tereza Vaníčková (IVAR CS – Author Team).

Dudek potvrdil roli jednoho z favoritů

V žácích potvrdil roli jednoho z favoritů Tomáš Dudek. Jezdec kolínské stáje Remerx Merida Team Kolín se v domácím závodě v Kolíně minulý týden kvůli defektu vůbec nedostal na pódium, v Milovicích si to však vynahradil. Soupeřům nedal šanci. Za ním se však rozhořel krásný souboj o druhou příčku, který rozhodl až závěrečný spurt. 
V něm byl silnější Tomáš Ježek (IVAR CS – Author Team) před Jakubem Ťoupalíkem (ČEZ CT Tábor).

Gavenda opět nenašel přemožitele

Na medaili pro kolínskou stáj to vypadalo i mezi kadety. Do poloviny závodu totiž jezdil na čele s Janem Gavendou (Nutrend Specialized Racing) Šimon Vaníček. Pak však Vaníčka potkala malá sportovní tragédie v podobě defektu. Gavenda toho využil a do cíle dojel jako první. V letošní sezoně ještě nepoznal přemožitele. Na stupně vítězů ho doprovodil jeho stájový kolega Richard Holec a třetí Hynek Palička (ACK Stará Ves nad Ondřejnicí).

„Dnes to bylo těžké," přiznal v cíli Jan Gavenda.

„Richard mě sjížděl, i když startoval z poslední lajny. Ve druhém kole jsme jeli s Vaníčkem nastejno, ale pak jsem mu poodjel. Potom jsem zjistil, že píchl," dodal.

Mezi juniory to bylo drama až do konce

Závod juniorů byl dramatický až do konce. Nejlépe z něho nakonec vzešel Jonáš Březina (Kola BBM.cz), který druhého v pořadí Josefa Jelínka (BIG SHOCK TEAM) porazil o čtyři vteřiny. Třetí příčku obsadil 
s další čtyř vteřinovou ztrátou zástupce kolínské školy Jaroslav Vojíř.

„Byl to nejtěžší závod v této sezoně," uznal vítězný Jonáš Březina.

„Nešel jsem do něj s žádnou zvláštní taktikou. Chtěl jsem si jet své tempo a hlídat začátek závodu. Trať se mi moc líbila, ale mně nejde moc technika v zatáčkách, tak nás vždycky Kolíňáci dojeli. Na rovinkách jsem je zase natáhl a tím jsme je znovu odpárali," popsal dění na trati Březina.

Kateřina Nash nadchla diváky

Kdo je je fanouškem cyklokrosu, tak si určitě nenechal ujít závod žen. V něm se totiž představila v kalifornském Truckee žijící Kateřina Nash. A přítomné diváky nadchla. 
V cíli měla luxusní náskok pětatřiceti vteřin.

Za ní se však rozpoutal dramatický souboj o druhou příčku. Z té se nakonec radovala Martina Mikulášková (TJ Stadion Louny). Těsně za ní dojela třetí Pavlína Havlíková (Telenet – Fidea). Zatímco pro Kateřinu Nash to byly první body, pro Mikuláškovou první porážka.

(Jaroslav Němec)