„Rozhodly dva detaily. Tříminutovka ve druhé čtvrtině, kdy jsme z plus sedmi bodů šli do mínus šesti. A pak rozhodla koncovka, ve které když jsme měli bonusový faul, jsme ho nepoužili a za to nás kapitán Machač potrestal trojkou. Pak už je to o nějakém dohánění, taktice, trestných hodech a to si Kolín zkušeně pohlídal," našel hlavní příčiny porážky trenér Svitav Lubomír Růžička.

„Dneska jsem čekal vyrovnané utkání. Věděl jsem, že Svitavy mají silný tým. Chtěly tady vyhrát. V závěru to dopadlo stejně jako minulý zápas s Chomutovem, zkušeně jsme si to pohlídali. Rozhodla stejně jako proti Chomutovu trojka Davida Machače v rozhodujícím momentě," uvedl trenér Kolína Predrag Benáček.

Už před zápasem bylo jasné, že Kolín nečeká lehká práce. Svitavy se totiž mohly pochlubit skalpy Pardubic, Levic nebo Ostravy. Nakonec se to i potvrdilo. Výsledek byl otevřený až do posledních vteřin. V závěru ale domácí kouč poslal na hřiště opět ty nejzkušenější hráče (Machač, Zuzák, Ubilla, Bolds a Field) a ti koncovku zvládli bravurně, stejně jako v minulém domácím utkání proti Chomutovu.

„Přestože jsme prohráli, budu utkání hodnotit pozitivně. Odehráli jsme dobrý part proti tak silnému soupeři, jakým Kolín v domácím prostředí je.   Já jsem spokojený s výkonem družstva, když takhle budeme bojovat a pracovat ve skupině A2, tak by to mohlo být dobré. Ta bude letos opravdu smrtící, všechna družstva se posílila před závěrem sezony. Jsem rád, že jsme tady odehráli dobré utkání, určitě nám to dá pozitivní myšlení. Škoda, že to nevyšlo, ale takový je sport, mohl vyhrát jenom jeden," konstatoval Lubomír Růžička.

„Gratuluji trenéru Benáčkovi a celému týmu Kolína za velmi povedenou základní část, nebudu mluvit jenom o dnešním utkání. Kolín i letos ukazuje, že se s ním dá počítat ve špičce Mattoni NBL," uznal Růžička.

„Věřím, že se Svitavy dostanou do bojů o play-off. Držím jim palce a věřím, že to dokážou. My se  teď už soustředíme na pohár ve středu, kdy hrajeme s Nymburkem," podotkl Benáček.

Narážel na první vrchol letošní sezony. V severních Čechách se totiž uskuteční Final 8 Poháru České pošty. A soupeřem Kolína bude ve čtvrtfinále obhájce loňského prvenství ČEZ Basketball Nymburk. Utkání se hraje ve středu 6. února od 19.30 hodin v Turnově.

BC Unikol Kolín - Svitavy 85:80

Body: Machač 21, Zuzák 20, Bolds 15, Field 11, Kříž 8, Ubilla 6, Vyoral 3, Hubálek 1 – Deloach 20, Jelínek 18, Macela 14, Mróz 12, Sýkora 6, Miloš 3, Teplý 3, Andres 2, Sedlák 2. Rozhodčí: Paulík, Nejezchleb, Večeřa. Střelba za 2 body: 44/27:36/23. Trojky: 21/6:26/7. TH: 17/13:14/13. Doskoky: 33:27. Chyby: 18:20. Průběh: 17:21 41:35 58:60. Diváci: 590. Nejlepší hráč: Machač David (Kolín).

V pondělním vydání Kolínského deníku si můžete přečíst rozhovor s Jiřím Jelínkem, bývalým hráčem Kolína