Automobilový jezdec Jan Kopecký zvítězil podeváté v Rallye Bohemia a upevnil si vedení v mistrovství České republiky. Člen továrního týmu Škoda vyhrál o minutu a osm vteřin před Dominikem Stříteským, třetí byl Jan Černý. Dosavadní hlavní pronásledovatel Kopeckého v šampionátu Filip Mareš skončil čtvrtý. Pod továrním komínem skončilo v první desítce hned devět Fabií. Jako jediný se mezi vklínil německý hrabě von Thurn und Taxis s Volkswagenem Polo, který obsadil osmé místo.

Kopecký vykročil za třetím letošním triumfem v mistrovství republiky už v sobotní etapě, na jejímž konci si vytvořil v čele takřka půlminutový náskok. Výrazně mu pomohlo i odstoupení hlavního rivala Václava Pecha. Úřadující šampion a obhájce loňského vítězství Pech měl před šestou rychlostní zkouškou náskok osm sekund, ale doplatil na technické potíže svého fordu a musel vzdát. Nedokončil již druhý podnik v sezoně.

Rally Bohemia: ze startu rychlostní zkoušky na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi.
OBRAZEM: Svátek motorismu! Odstartoval další ročník automobilové Rally Bohemia

Po jeho odstoupení Kopeckému, který tradiční soutěž jel i s tovární podporou Škody, nestálo nic v cestě za triumfem. Od té doby vyhrál zbývajících deset rychlostních zkoušek (11 celkově) a po devátém triumfu v Rallye Bohemia v kariéře se výrazně přiblížil osmému domácímu titulu. Tím by vyrovnal v historickém žebříčku právě Pecha.

„Chci poděkovat Škodovce a Motorsportu, že jsme tady mohli startovat a také za oba mladíky. Pro ně to byla skvělá šance. A samozřejmě jsme rádi, že máme v Boleslavi double,“ komentoval v cíli mnohonásobný vítěz soutěže Jan Kopecký. Ten nezvolnil ani ve druhé etapě, byť měl na čele pohodlný náskok. „Auto funguje dobře, když se s ním jede rychle. A nás to tak víc baví,“ dodal ke svému preciznímu výkonu.

Povedený závod odjel i jednadvacetiletý Stříteský, který se po sobotním třetím místě posunul ještě o příčku výš. Mareš doplatil na defekt v jedenácté rychlostní zkoušce a po ztrátě 38 vteřin se propadl z druhého místa na čtvrté. Přestože až do konce sváděl boj s třetím Černým, nakonec jej předstihnout nedokázal. Devětadvacetiletý závodník tak skončil poprvé v sezoně bez stupňů vítězů. Právě v jedenácté vložce s názvem Krásná, která byla nově obměněnou tradiční vložkou Vinec – Skalsko, se lámal nedělní chleba. Konkrétně pak v Dolním Cetně. Právě tady chytil do té doby druhý Filip Mareš defekt, ale závod zde skončil pro pátého Petra Semeráda, který měl nehodu.

„Nejen, že jsme po druhém místu sahali, my jsme ho měli po sobotě pevně ve svých rukách. Ale připravil jsem se o něj sám svými chybami,“ nehledal žádné výmluvy nakonec bramborový Filip Mareš.

Pětici nejlepších tak po odstoupení Semeráda uzavřel Bolivijec Marco Bulacia, jenž při svém debutu na českých tratích poskočil během neděle o dvě příčky vzhůru před Věroslava Cvrčka a Romana Odložilíka.

Mezi dvoukolkami jel nejrychleji Jan Dohnal (Renault Clio S1600), který dojel v absolutním pořadí na parádním čtrnáctém místě, druhý byl v cíli klasifikován René Dohnal a třetí Václav Stejskal. „Všechno bylo správně, bavilo nás to, ale auto nás zlobilo celý víkend,“ řekl v cíli vítězný Jan Dohnal.

Další díl mistrovství ČR Barum Rallye ve Zlíně se uskuteční od 27. do 29. srpna.

Rallye Bohemia 2021

1. Kopecký, Hloušek 1:27:15,1, 2. Stříteský, Hovorka -1:08,4, 3. Černý, Černohorský -1:21,4, 4. Mareš, Bucha -1:29,7, 5. Bulacia, Der Ohannesian (Bol., Arg./všichni Škoda Fabia Rally2 Evo) -1:56,8, 6. Cvrček, Prokorát (Škoda Fabia R5) -2:53,1.