Jenomže pak předvedli totální kolaps. Opava toho využila a ve 21. kole Kooperativa NBL pod dozorem herce Ivana Trojana vyhrála 96:85, díky čemuž si pojistila čtvrté místo.

„Opava byla lepší prvních a posledních pět minut. My jsme byli velmi špatní na doskoku. Měli jsme jenom 23 doskoků, a to je na nás velmi málo," posteskl si trenér Kolína Predrag Benáček.

„Je to pro nás cenné vítězství na palubovce Kolína, který je velmi útočný, věří si a má hodně zkušených hráčů," uvedl trenér Opavy Petr Czudek.

Slezané na tom byli od začátku lépe. Udržovali si mírný odstup. Obrat přišel ve čtrnácté minutě po Machačově proměněném koši s faulem (39:38). Gniadek vzápětí vrátil Slezanům vedení, ale další minuty patřily opět domácím.

Devíti body v řadě, kdy se postupně trefili Hunt, dvakrát Kerr a Machač odskočili na osmibodový rozdíl. To do přestávky ale neudrželi. Do kabin odcházeli pouze s tříbodovým polštářem.

Když pak na začátku čtvrté čtvrtiny po krásné akci dvojice Kerr – Bakič zvýšil na rozdíl deseti bodů, zdálo se rozhodnuto. Opava se však nevzdala. Zrychlila hru a zpřesnila střelbu. Čtyři minuty před koncem po koši Dragouna vyrovnala na 80:80.

Schylovalo se k dramatu. K tomu ale nedošlo. Proti byl Šiřina, který neomylně pálil hlavně z dálky. Podpořil ho i Gniadek s Bujnochem. Kolín poslední část prohrál hrozivým skóre 13:30 a celý zápas 85:96.

„Na konci to vzal na sebe Jakub Šiřina, což je velmi zkušený a kvalitní hráč. Ten rozhodl zápas. Zejména jeden jeho koš ze vzdálenosti asi osmi metrů přes ruku vysokého hráče byla paráda. To dokáže udělat opravdu jenom kvalitní hráč," uznal Predrag Benáček.

„Měli jsme výborný vstup do zápasu, zejména Václav Bujnoch. Škoda jen, že jej limitovaly fauly a musel po třetím faulu opustit hřiště. Ve druhé čtvrtině jsme udělali několik laciných chyb a Kolín šel přes nás. Poločas byl z našeho pohledu mínus tři. Útok dobrý, ale v obraně jsme byli málo aktivní. Jenom deset faulů za poločas, si myslím, je málo. Navíc to byly tři fauly s košem. Takové fauly nechceme. Třetí čtvrtina byla vyrovnaná. Rozhodla jedenáctibodová bodová šňůra na 88:80, kde to měl v režii Jakub Šiřina, který využil, že soupeř přebíral. Dal důležitou dvojku a trojku a v ten okamžik jsme si věřili na vítězství," dodal Petr Czudek.

Zklamání za chvíli ale vystřídala radost. USK vyhrál v Ústí, což poslalo Kolín kolo před koncem základní části do skupiny A1. To znamená, že má jisté play off.

„Víme, že jsme prohráli doma o osm bodů a tady vyhráli o jedenáct bodů. Ve skupině A1 se bude počítat každý koš. Soutěž je hodně vyrovnaná," podotkl Czudek.

Kolín po porážce klesl na šesté místo. Poslední kolo odehraje v sobotu na půdě Svitav.