„Kolín nám dal 41 bodů, což je v NBL rarita a bude se historicky hledat, jestli někdo dosáhl podobného výsledku," poznamenal trenér Opavy Petr Czudek. „Bohužel jsme u toho byli my. Ale špatná reklama je taky reklama," dodal sklesle.

První duel mezi těmito soupeři rozhodlo až prodloužení. Podobný scénář se očekával i nyní. Průběh zápasu byl ale úplně jiný. Kolín od začátku vedl. Předváděl jednu povedenou akci za druhou. V jeho podání to byla nejlepší reklama na basketbal.

„Dnes se hrála jenom jedna čtvrtina, ve které jsme nebyli schopni reagovat vůbec na nic. Vypadalo to, že jsme basket úplně zapomněli. Tři čtvrtiny se potom už jen dohrávaly. My jsme se snažili, ale to už byla jen taková marná snaha, protože dneska jsme nebyli schopni dát ani dvojtakt. Kdybych měl dnes dvacet oddechových časů na každý poločas, tak bych je využil, ale to by to bylo dnes moc dlouhé utkání," podotkl Petr Czudek.

Fanoušci byli po průběhu první čtvrtiny namlsaní. Očekávali další útočné manévry. S těmi oba týmy šetřily. Kolín přesto neustále držel luxusní vedení. V průběhu 24. minuty vedl dokonce o třiatřicet bodů (66:33). Opava sice pak předvedla šňůru 12:0, to byl však v jejím podání takový menší záblesk. Domácí hráči po malém výpadku opět převzali zápas do svých rukou. V závěru pod dojmem velkého vedení trošku polevili a soupeř tak stihl kosmeticky upravit výsledek na konečných 89:76.

„Vyhráli jsme zápas v první čtvrtině, která pro nás byla vynikající. Hlavně v útoku. Další tři čtvrtiny, to bylo těžké pro oba týmy. Pro ten, který vede, udržet takový rozdíl. Pro toho, kdo zase prohrává, tak zase dotáhnout takový rozdíl," podotkl Benáček.

„Dopadlo to lépe, než jsme si mysleli. Já očekával boj do poslední minuty. A jak trenér soupeře nepochopil první čtvrtinu, tak já nechápu druhý poločas, kdy naši nejzkušenější hráči udělali velké množství chyb a ztrát. Ale bylo to určitě také dáno ztrátou koncentrace," řekl Benáček.

„Soupeře nám zjevně bylo líto, že jsme jeli takovou cestu, tak nám nenaložil víc. Výsledek 89:76 ještě vypadá dobře. Pro nás to byla taková pozdní silvestrovská kocovina. Nedovedu to pochopit, ale beru to i na sebe, špatně jsem připravil tým, špatně jsem zvolil základní sestavu. Je to poučení pro mě i pro tým do příštích bojů," konstatoval Czudek.

Klíčem k úspěchu bylo také to, že obrana Kolína dokázala pokrýt Jakuba Šiřinu. Reprezentační rozehrávač zaznamenal pouhých 13 bodů.

„Rozhodla naše otřesná obrana v první čtvrtině, kdy jsme dovolili kolínským hráčům jednoduše zbíhat za našimi hráči a díky tomu dávali jednoduché koše z pod koše a otevřené střely za tři body. Byli nahoře a proměňovali i těžké střely. Po prvním poločase jsme prohrávali o dvacet sedm bodů. Chtěli jsme se pokusit o zázrak, ten bohužel nepřišel," poznamenal mozek opavské ofenzivy Šiřina.

„Vyhráli jsme zápas v první čtvrtině, kdy jsme dali 41 bodů. Druhý poločas nám nevyšel podle představ. Měli jsme v něm 16 ztrát z celkových 22, ale výhra se počítá," uvedl kolínský pivot Pavel Harčár.

Kolín si desátou výhrou pojistil sedmou příčku v Kooperativa NBL. „Výhry si nesmírně cením, protože Opava hraje výborný basketbal. I když to dneska nevypadalo, tak se její hra těžko brání," dodal Predrag Benáček.

Kolín - Opava 89:76

Body: Machač 22, Bakić 21, Ličartovský 15, Skinner 13, Glover 9, McEachin 9 – Cvek 14, Gniadek 14, Šiřina 13, Blažek 9, Klečka 8, Zbránek 6, Lyčka 5, Jurečka 3, Kvapil 2, Vlček 2. Rozhodčí: Lukeš, Vondráček, Kec. Střelba za 2 body: 42/22:50/25. Trojky: 12/5:29/6. TH: 36/30:9/8. Doskoky: 41:33. Chyby: 17:28. Pět chyb: 36. Gniadek (Opava). Diváků: 580. Průběh: 41:17, 54:27, 74:55. Nejlepší hráč: David Machač (Kolín).