Nepříjemné překvapení čekalo na domácí fanoušky po příchodu do haly, neboť zjistili, že nemůže hrát zraněný pivot Doaks.

Zpočátku se ale zdálo, že jeho absence se negativně neprojeví, neboť Turům vstup do utkání vyšel a ihned se ujali vedení, které si udržovali po celý první poločas.
Pravda, nebyl to náskok nijak výrazný, v první čtvrtině nenarostl výše než na pět bodů a ve druhé dosáhl na maximum pro trojce Jonese (29:18), přesto byl zápas rozehrán pro domácí slibně. V poločase byly Svitavy napřed o pět bodů.

Zásadní obrat ve vývoji utkání nastal ve třetí čtvrtině. Tu zpočátku provázela řada chyb a ztrát na obou stranách.

Ve 24. minutě vyrovnal Ličartovský trojkou na 40:40 a, aniž to v tu chvíli kdo tušil, odstartoval ostrou kolínskou palbu, která rozhodla zápas.

Během dvou minut přidali další úspěšné střely za tři body postupně Vocetka, Allen a znovu Vocetka a hosté poprvé lehce odskočili (44:49).

Tuto ztrátu domácí zásluhou košů Teplého a Vaňáka zlikvidovali (50:49), jenže ze strany kolínských ranařů to nebylo zdaleka všechno.

V závěru třetího kvartálu zacílili přesně Allen a po něm dvakrát Horák, takže po třiceti minutách to pro Středočechy rázem vypadalo daleko veseleji (52:58).
Sedm trojek za toto hrací období, to bylo skutečně pádné slovo, které Geosan vnesl do dějin tohoto duelu. Slovo rozhodující.

V posledním hracím období se čekal nápor Turů a ti zápas skutečně nezabalili a snažili se ho otočit, narazili však na střelecké zakletí, které na ně sedlo a nechtělo se jich pustit.

Po trestných hodech Vaňáka ještě dotáhli na 58:60, to ovšem bylo naposledy, kdy byli se soupeřem v těsném kontaktu.

Hosté sice nezářili bůhvíjakou excelentní střelbou a hodně svých útoků také pokazili, přece jen se však tu a tam prosadili a zvyšovali vedení.

Zato domácí basketbalisté, těm se úplně přestalo dařit, často to zkoušeli i za tři body, ale obvyklá lehkost byla pryč.

Naopak, s rostoucím počtem neúspěšných střel se propadali do křeče a beznaděje, z jejich projevu čišela marnost a Kolín se ani moc nenadřel, aby si hlídal náskok.
Ve 37. minutě se individuálně prosadil Bakič (58:68) a to už bylo všem jasné, že jubilejní stý domácí duel Svitav v NBL nedopadne dobře.

V závěru Tuři výsledek kosmeticky upravili na šestibodový rozdíl, to ovšem nic nezměnilo na tom, že poprvé v sezoně prohráli na vlastní palubovce.

"Podle mě bylo vítězství Kolína zasloužené. Před utkáním jsem zjistil, že jeden z našich pilířů Doaks nemůže hrát kvůli zranění kotníku. To pro nás bylo mínus, ale s tím se musíme vyrovnat. Tým jako my, který má pouze jedenáct hráčů, to v průběhu sezony ještě čeká, zranění a nemoci přijdou, to patří k basketbalu a nemůžeme se na to vymlouvat. První poločas jsme zvládli dobře, ale upozorňoval jsem o poločase, že třetí čtvrtina může být zlomová, což se stalo. Možná únavou, možná nepozorností jsme nedokázali vyřešit jednoduchý pick and roll, z toho vznikaly rychlé přihrávky na perimetr a Kolín má výborné střelce, kteří proměňovali s vysokým procentem trojkové pokusy, což nás asi stálo vítězství. Šest proti třinácti, to je velký rozdíl. Jinak ostatní statistiky jsou vyrovnané, ale tohle rozhodlo," řekl po utkání trenér Svitav Stanislav Petr.

"Mám velkou radost z vítězství. Svitavy na začátku sezony hrají výborný basket a věděli jsme, že nás čeká velice těžké utkání. V průběhu se oba týmy střídaly ve vedení, Svitavy vedly více času, ale my jsme to v posledních deseti dvanácti minutách otočili. Věděli jsme, že domácí mají užší rotaci a menší počet hráčů, kteří jsou schopni odehrát závěr, únava na nich byla vidět a my s tím počítali. Dobré je, že jsme měli se soupeřem vyrovnané doskoky, protože pokaždé, když jsme prohráli, měli jsme nižší počet doskoků. Také jsme donutili udělat Svitavy dvacet chyb naší dobrou obranou a tlakem, který jsme vyvinuli na protihráče. Když se všechno spočítá, myslím, že jsme zaslouženě vyhráli, i když zvítězit mohly oba celky. Důležité koše dal Štefan Ličartovský, který dokázal naši hru uklidnit," uvedl trenér Kolína Predrag Benáček.

"Těžký zápas, Svitavy mají super začátek sezony," přiznal nejlepší hráč utkání Štefan Ličartovský.

"Na začátku se nám moc nedařilo střelecky, ale bylo důležité, že jsme zůstali na dostřel a nedovolili soupeři, aby nám utekl, protože by pak bylo daleko těžší se na něj dotáhnout. Jsem rád, že jsme si poradili s obranou pick nad rollu. Samozřejmě mám obrovskou radost z vítězství na venkovní hřišti, to je pro nás po loňsku dobrá zpráva. Navíc to semkne tým," dodal Ličartovský.

Body: Teplý 22, Jones 12, Jaroš 12, Špaček 8, Vaňák 6, Barker 5, Bašta 3, Šindelář 1 – Horák 20, Allen 16, Ličartovský 12, Vocetka 11, Machač 8, Bakič 6, Faifr 2. Rozhodčí: Dolinek, Nejezchleb, Kapl. Fauly: 19:22. TH: 18/13: 12/8. Trojky: 6:13. Doskoky: 41:41. Diváci: 418. Průběh: 18:15, 38:33, 52:58. Nejlepší hráč: Ličartovský (Kolín).