A hned první den šampionátu za krásného slunného počasí předvedli kolínští závodníci vynikající výsledky.

Jako první se představili Denisa Pešová ve skoku vysokém a Jindřich Semotam ve skoku o tyči a oba patřili do okruhu favoritů. Teprve čtrnáctileté kolínské výškařce závod sice nevyšel úplně podle představ, když na třetí pokus překonala 163 cm, tedy o pět centimetrů méně než před týdnem na mezinárodních závodech v Brně, ale výsledné čtvrté místo je samozřejmě velkým úspěchem talentované závodnice. Všechny medaile se rozdělovaly jen o jedinou výšku výše – na 166 cm.

Stříbrný Semotam

Jindřich Semotam svedl v tyči obrovskou bitvu. Až do výšky 390 cm ani jednou nezaváhal a bylo jasné, že bude nejhůř stříbrný. Na této výšce ale jeho soupeř Bartoněk uspěl na potřetí a Jindřich si po dvou neúspěších svůj třetí pokus schoval na výšku osobního rekordu 400 cm. A uspěl! Jeho soupeř ale také, a tak znovu srovnali krok.

Svěřenec Antonína Morávka překonal vzápětí 405 cm a osamostatnil se na čele. Výše se už ale nedostal, zatímco jeho soupeř dokázal pokořit dokonce 
420 cm. A tak na kolínské konto přistála první medaile – stříbrná. Kolínská aktiva ještě zvýšil v osobním rekordu 330 cm čtrnáctiletý Jakub Vítek, který vybojoval 8. místo.

V rozbězích na 100 m překážek startoval Jan Bouma. Ve svém běhu dosáhl času 14,52 s a od postupu ho dělily pouhé dvě příčky, když celkově skončil desátý. V rozbězích na 60 metrů zaklekli do bloků Dominik Holub a Stanislav Jíra. Zatímco prvně jmenovaný se po třetím místě v rozběhu za 7,38 s dokázal protáhnout o jedinou setinku do finále, čas 7,41 s již Jírovi na postup nestačil a znamenal 
11. místo. Ve finále se pak Dominik Holub popasoval se sedmičkou o rok starších soupeřů a v čase 7,39 s vybojoval výbornou 6. příčku.

V rozbězích na 800 m startoval rovněž teprve čtrnáctiletý Tadeáš Krakuvčík. 
Po 4. místě v rozběhu za 2:10,15 min. sice do osmičlenného finále nepostoupil, ale celkové 13. místo mezi čtyřiadvacítkou nejlepších Čechů není rozhodně k zahození.

Šanc si vyskákal zlatou medaili

Pak ale přišel první kolínský zlatý závod. Stal se jím skok do výšky, kde titul mistra ČR vybojoval po dramatickém průběhu další ze svěřenců Antonína Morávka Štěpán Šanc. Ten v soutěži vedl až do výšky 178 cm, kterou stejně jako předchozí zdolal na poprvé. Na 181 ale musel opravovat a do čela pustil zlínského Novosada. Po úspěchu na 184 cm se ale do čela vrátil, a když jako jediný dokázal pokořit i 187 cm, dokázal, že zlato mu patří po právu.

Sílu kolínské výšky potvrdil i druhý kolínský zástupce v soutěži Tomáš Puczek, který zdolal 174 cm a obsadil 6. příčku.

Svůj první velký závod poté absolvovala Anna Štroblová, která ve skoku o tyči posunula svůj osobní rekord na 270 cm a skončila na 13. pozici.

Posledním sobotním individuálním závodem s kolínskou účastí byl hod kladivem, do nějž se probojovala hned čtveřice Kolíňáků a tři z nich postoupili do finále. Medaile jim sice unikla, ale 4. místo Dominika Krále (43,87), 5. příčka Karla Hanuše (43,71) a 7. pozice Ondřeje Tittla (39,25) byly výborným výsledkem, který doplnil 12. místem David Spitzer (32,45).

Štafeta zaběhla nový český rekord

To nejlepší ze sobotního programu ale přišlo ve štafetě na 4x60 metrů. Kolínské kvarteto, které postrádalo letos druhého nejrychlejšího Kolíňáka Matěje Čapka, ve složení Štěpán Šanc, Stanislav Jíra, Jiří Kraus a Dominik Holub s velkým náskokem porazilo všechny soupeře a navíc časem 27,36 s překonalo český rekord.

O výjimečně silné generaci kolínských sprinterů svědčí i to, že B sestava Martinek, Krakuvčík, Bouma, Semotam vybojovala za 28,67 s mezi 19 nejlepšími českými štafetami 7. místo. Štafeta C Řehák, Putzek, Šmahel, Vítek pak doběhla za 30,33 s na 16. místě.

V nedělním programu nejprve nastoupila ke svému závodu trojice kolínských diskařek.

Nejlépe se vedlo oběma teprve čtrnáctiletým, z nichž Sára Blehová pronikla do finálové osmičky a po hodu dlouhém 32,35 m vybojovala výborné 6. místo a Barbora Houžvičková poprvé v životě přehodila třicet metrů a výkonem 30,28 m skončila desátá. Alexandra Pavlíková pak za hod 27,82 m brala 14. příčku.

V rozbězích na 150 m se Matěji Čapkovi nepodařilo překonat následky nemoci a stejně jako Stanislav Jíra do finále neproklouzl, byť velmi těsně. Po časech 17,63 a 17,80 s kolínským sprinterům patřily
9. a 13. pozice.

Holub si doletěl pro zlato

Velké zastoupení měli kolínští atleti ve skoku dalekém, kam se probojovalo hned kvarteto závodníků v modrobílém. Třem z nich závod příliš nevyšel, zato tomu čtvrtému parádně. Teprve čtrnáctiletý svěřenec trenéra Martina Radikovského Dominik Holub se po první a druhé sérii držel na druhém a poté na třetím místě výkonem 619 cm, ale ve třetím skoku dopadl až na 645 cm a na tento skok nikdo ze soupeřů nenašel odpověď. Dominik tak vybojoval již třetí kolínský mistrovský titul na tomto šampionátu.

Z ostatních dálkařů skončil Jiří Kraus jedenáctý (554), Štěpán Šanc třináctý (552) a Robin Martinek patnáctý (529).

Posledním individuálním kolínským vystoupením byl závod Barbory Houžvičkové 
v hodu kladivem. Barboře se podařilo jako osmé postoupit proti sedmi o rok starším soupeřkám do finále a v něm v novém osobním rekordu 40,87 m získala 6. místo.

Druhá medaile pro štafetu

Tečku za šampionátem udělaly štafetové běhy na 4x300 metrů. Zatímco dívčí kvarteto Anna Štroblová, Anna Košatová, Natálie Olivová a Anežka Jurečková skončilo v čase 3:05,15 na 16. místě, chlapecká sestava Stanislav Jíra, Tadeáš Krakuvčík, Jiří Kraus a Dominik Holub i bez kolínského rekordmana na třístovce Matěje Čapka svedla dramatickou bitvu o stupně vítězů a nakonec z toho byla v novém kolínském rekordu 2:34,31 pátá medaile, tentokrát bronzová.

Kolínští žáci a žákyně tak předvedli na nejdůležitějším závodě sezony výborné výkony a ziskem tří zlatých, jedné stříbrné a jedné bronzové medaile se stali, pokud jde o kvalitu medailové sbírky, mezi 118 českými kluby třetím nejúspěšnějším za Jižním Městem Praha a SSK Vítkovice. Sbírku cenných kovů navíc podtrhli ještě devíti umístěními ve finálové osmičce.

(Jiří Tuček)